Desi ploua de mai multe zile si este cald, prin locurile pe unde umblu eu, ciupercile intarzie sa apara sau cum de ani de zile le caut prin aceleasi locuri, o fi secat vadul. 🙁
Pana acuma, prin locurile stiute de mine, am gasit ciuperci doar ca sa nu ma vait ca am facut drumul de pomana. Noroc ca piata este aproape si au inceput sa apara buretii iuti, laptosi si galbiorii. Nici marketul nu este prea departe si am gasit niste ciuperci de cultura, mari, albe si maronii. Nu au gust de salbatic, dar sunt tot ciuperci si ca sa-ti satisfaci o pofta culinara, cumperi si din market.
Se spala ciupercile sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita. Se taie codita ciupercilor si se toaca marunt.
Se toaca marunt ceapa uscata, ceapa verde si praz. Se rade un morcov. Se piseaza/ se taie marunt 2 graunti de usturoi.
Se amesteca coditele ciupercilor cu ceapa tocata marunt, prazul tocat subtire, cu putina verdeata (patrunjel verde tocat marunt) si cu putina branza telemea de oaie, rasa. Se adauga si putin unt de la tarani. Se omogenizeaza bine si se umplu palariile ciupercilor, cu acest amestec. Deasupra se rade cascaval afumat.
Se aseaza palariile ciupercilor umplute, intr-o tava de inox si se introduce tava in cuptorul incins, pentru 10-15 minute, pana ciupercile isi lasa apa si se „stafidesc” usor.
De retinut ! Ciupercile trebuie sa ramana mustoase, motiv pentru care zeama lor nu trebuie sa sece. Nici cascavalul nu trebuie sa fie complet topit.
Se scot ciupercile din tava. In zeama ramasa in tava se pun 2 linguri de smanatana si se omogenizeaza cu lichidul. Se presara patrunjel verde taiat mai mare si o frunza de busuioc verde taiata marunt.
Se toarna sosul de smanatana peste ciuperci si se pune in cuptorul incins, pentru 5 minute, pentru ingrosarea sosului si patrunderea (coacerea finala) a ciupercilor.
Ciupercile la cuptor se servesc ca atare sau drept garnitura la o friptura de porc, inabusita.
Nu ezita ! Un gurmand adevarat nu rezista tentatiei culinare, de a muia in sos, cu mamaliga calda sau rece. Doar nu o sa aruncati sosul. 😛
Un vin alb sec, rece, te invioreaza pentru tot restul zilei. 😀
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Consumati ciuperci cu orice ocazie, dar numai daca le-ati cumparat din market. Cine le culege de pe camp sau le cumpara din piata, risca pe propria piele, daca nu le cunoaste. Nu luati ciuperci de la necunoscuti sau de la vecini care se declara cunoscatori.
Eu culeg ciuperci de pe dealuri sau din padure, din parcuri sau de pe islaz, din locurile stiute, dar numai ciupercile pe care le cunosc de vreo 50 de ani. 😛
Daca am cel mai mic dubiu asupra unei ciupercute, renunt sa o culeg. Nu las pe nimeni sa curete ciupercile culese de mine. Cu ocazia curatarii si spalarii lor, mai trec toate ciupercile inca o data prin maini.
Nu culegeti niciodata, ciuperci albe, cu palarii semete, lamele albe si cu piciorus inalt. Sunt cele mai otravitoare ciuperci.
Mare atentie ! Stiu cum se da primul ajutor dar nu il fac public, tocmai datorita faptului ca nu recomand nimanui sa culeaga ciuperci, daca nu le cunoaste cu adevarat.