Salata verde mi-a placut intotdeauna, cel mai mult, toamna si iarna sau primavara devreme. Nu stiu sa spun, de ce. Probabil, gustul de proaspat, fragezimea si culoarea verde, aprins, imi creaza o stare de mai bine.
Au aparut salatele de toamna, din solarii. Vaporoase si vii, te imbie de pe tarabe, sa le cumperi. Bine inteles, nu am rezistat ispitei. 😀
Sfat ! Nu cumpara salate de la comerciantii pe care ii vezi cu sticla cu apa in mana, pulverizand peste inca fragedele mladite. Cum salatele de sera/ solarii sunt mari, nu vei reusi sa consumi toata capatana de salata, la o singura masa si a doua zi, salata ramasa va fi vesteda si chiar ingalbenita.
Asa-i romanul ! Spiritul de turma, functioneaza perfect, in piete. Este suficient sa puna mana pe sticla cu apa si sa ude salatele, o singura „taranca” si imediat vecinele de taraba, ca la comanda, scot sticlele, de sub masa si purced la udat.
Calesti la foc iute, niste ciuperci albe, taiate feliute sau daca sunt micute, intregi, in ulei de masline, bine incins. Eu tocmai, am cules, de pe camp, cateva ciuperci albe, posibil ultimele, din anul acesta.
E bine de tinut seama ! Daca vrei sa nu arzi ciupercile, stai cu tigaia in mana si amesteci cu o lingura de lemn, pana se rumenesc usor. Pentru a se rumeni ciupercile, omogen, se presara putina sare grunjoasa. Se macina si niste piper boabe, doar pentru gust.
Inainte de a opri focul, se stropesc ciupercile, pentru mai multa savoare, cu putin vin alb, sec sau rom, de calitate. Se asteapta 3-4 minute, sa se evapore alcoolul, ramanand incorporata in ciuperci, doar mireasma si dulceata fructului (strugure) sau cea a trestiei de zahar.
Se lasa ciupercile, sa se raceasca, lent, la temperatura camerei, punand un capac pe tigaie, pentru a nu se disipa, in bucatarie, toata savoarea. Nu de altceva, dar te suna vecinii, la usa, sa-ti ceara reteta si nu este inca, scrisa complet. 😛 Glumeam. Capacul are rolul si de a „hotara” ciupercile sa se macereze, rapid, in suc propriu, cu iz de alcool si fruct.
Atentie ! Vaporii de alcoolul sunt extrem de inflamabili. Risti sa te parlesti, pe maini sau chiar pe fata, daca nu esti vigilent (a) si nu ai luat tigaia de pe foc, inainte de a stropi ciupercile cu vin sau rom.
Salata se rupe in bucati potrivite, ca marime si se taie feliute subtiri, o ceapa alba sau rosie daca vrei salata mai iute sau mai dulce. Peste salata se pune niste patrunjel verde, taiat fin. Se omogenizeaza salata, cu ceapa si verdeata, prin amestecare cu o lingura de lemn.
Ciupercile caldute, se pun peste salata si se presara deasupra, branza (nu neaparat ementaller, ci orice branza sau cascaval tare), data pe razatoare/ feliata in diverse forme, cu te miri ce dispozitive sofisticate, pe care le gasesti prin market sau pur si simplu, maruntita cu cutitul bucatarului, in forma dorita. 8)
V-ati prins ! Ciupercile calde au rolul de a topi branza si a o transforma intr-o pasta delicioasa.
Branza se poate pune si direct, peste ciupercile calde, atunci scoase de pe foc, daca se doreste ca topirea branzei sa fie aproape totala. Mie imi place sa vad branza, prin salata.
Noi experimente ! Mi-am propus, ca data viitoare, sa rad branza de capra, desi nu este o branza tare, precum telemeaua veche, de oaie sau ementaller. Voi incerca si cu niste branzeturi iuti. Fiecare cu pofta si imaginatia sa. 😀
Se pregateste un dressing din ulei de masline, zeama de lamaie, sare grunjoasa (a nu se uita, cat de sarata a fost branza pe care ai ras-o deasupra ciupercilor) si piper boabe, proaspat macinate. Amestecul se bate cu telul, pana se obtine un lichid vascos, omogen.
De ce sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate ? Prin macinare, la momentul prepararii retetei, se accentueaza condimentarea si implicit se reduc cantitatile de sare, piper. Sanatate curata. 😛
Cui ii place o salata mai iute, poate folosi in dressing si un varf de cutit, de boia de ardei iute. Iuteala se combina de minune cu gustul ciupercilor. Se poate toca marunt, ardei iute, proaspat, care se amesteca o data cu celelalte ingrediente.
Dressingul se pune treptat, peste salata si se incorporeaza, prin amestecare, cu o lingura de lemn.
De ce lingura de lemn ? Metalul, chiar daca este inox, cocleste la contact cu acidul citric, prezent in zeama de lamaie. Nu de altceva, dar iti faci singur (a) de lucru, sa decoclesti tacamurile. Cresti si costurile gospodaresti, cu pasta de curatat tacamuri. Ori pe vreme de criza, orice reducere de cheltuieli este bine venita. 😛
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Salatele sunt retete rapide, la indemana oricui. Gustoase, sanatoase si de cele mai multe ori, chiar satioase. Mai ales daca salatele insotesc o friptura la gratar si sunt consumate degustand un pahar de vin alb, demisec. 😛