Scrumbie de Dunare cu tocanita de ciuperci si cartofi natur

Scrumbia de Dunare este un peste delicat si deosebit de gustos, gras si plin de acizi grasi – omega 3 si omega 6. Concureaza cu succes, cu tonul, codul si somonul, in lupta cu colesterolul.

Cum postul Craciunului continua si mai sunt destule zile in care este liber la peste, norocosii care gasesc in galantarele din pescarii, scrumbie de Dunare, proaspata, sa nu ezite si sa cumpere, punand si bine, la congelator, pentru zilele de iarna ce vor urma, cand pescuitul va fi greoi, apele fiind inghetate la mal.

Ingrediente de trebuinta in reteta: scrumbie de Dunare, ciuperci de care ai (ghebe, hribi, ciuperci de plop, ciuperci albe sau bureti pleorotus – proaspete sau congelate), ceapa uscata si ceapa verde, usturoi uscat, ardei iute, ardei gras, rosii si/ sau suc de rosii, patrunjel si marar verde, cartofi, ulei de masline.

Pentru un deliciu suplimentar ! Numai pentru cei care nu tin post, in reteta se adauga: unt proaspat, din cel galben, cumparat de la ciobani, din piata si smantana grasa, din cea care nu curge din borcan, cumparata de la precupete, din piata.

Scrumbia de Dunare, proaspata, se curata de solzi si la interior. Se spala in jet de apa rece si se lasa la scurs, intr-o sita. Pestele se picura cu zeama de lamaie si se asezoneaza la interior si pe exterior, cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.

Secretul bucatarilor ! Pestele proaspat, stropit cu zeama de lamaie si asezonat cu sare si piper, se lasa la rece, in frigider, pentru 15-20 minute, pentru macerare.     🙂

Bine de stiut ! Lasat timp indelungat, la macerat, pestele proaspat se moaie si pierde in urma prelucrarii, din gustul sau deosebit.       🙁

Inainte de prajire, pestele se tavaleste prin faina de grau, fara a se exagera, doar cat sa prinda putina faina.

Intr-o tigaie speciala pentru peste, se incinge ulei de masline. Se adauga cateva felii de ardei iute si 2-3 catei de usturoi. Pentru un gust deosebit, se adauga in uleiul incins, o crenguta de rozmarin si o crenguta de busuioc sau o crenguta de cimbru.

De ce tigaie speciala pentru peste ? Multe gospodine nu vor sa recunoasca, dar oricat de bine ar spala tigaia, dupa prepararea de peste, daca o folosesti la prajit carne, parca se simte si gust de peste, cand mananci friptura. Nasul fin al cunoscatorilor, adevarati gurmanzi profesionisti, nu permite gospodin(ei)ului  sa neglijeze acest aspect.      😕

Important ! Pentru a nu se modifica gustul pestelui, inainte de prajirea acestuia, se vor scoate din ulei, crengutele de condimente si usturoiul.  Se pastreaza doar ardeiul iute, care accentueaza fragezirea pestelui.       8)

Numai pentru cei care nu tin post ! Daca mesenii nu tin post, in uleiul de masline se adauga niste unt proaspat.

Secret bine pastrat de catre bucatarii profesionisti ! Chiar daca prajirea pestelui, numai in unt, da un gust deosebit preparatului, nu se prea practica, dintr-un motiv simplu – creste riscul de „afumare” si ardere a untului, daca acesta nu este amestecat cu ulei de masline.      8)

Prajirea pestelui se face la inceput, la foc mare, in ulei incins, cate 5-6 minute, pe ambele fete. Spre sfarsitul prajirii, se reduce treptat focul, pentru a se patrunde pestele.

Incercarea prajirii se face cu varful cutitului, langa capul pestelui. Pestele este suficient de bine prajit, daca nu iese sange, la incizie.

Pentru un gust magnific ! Cand nu este post, pe pestele prajit, fierbinte, abia scos din tigaie, inainte de servire, se pun cateva feliute de unt proaspat, rece, care prin topire, „invaluie” preparatul si gadila nasul mesenilor. Eficienta stropirii apoi, a pestelui prajit, cu zeama de lamaie, creste, iar deliciul preparatului, devine deosebit.       😛

Tocanita de ciuperci se pregateste inainte de prajirea pestelui. Intr-o cratita, se caleste ceapa si ardeiul gras, pana ceapa devine sticloasa.

Se adauga ciupercile, taiate feliute si usturoiul, taiat fin. Se continua calirea, impreuna, a ciupercilor si legumelor, pana se evapora apa, din ciuperci, amestecand cu o lingura de lemn, pentru omogenizare si evitarea prinderii ciupercilor de fundul cratitei.

Bine de stiut ! Daca ciupercile si ardeiul gras sunt congelate de cu toamna si pastrate in congelatorul frigiderului (vezi pe acest blog, retetele – legume la congelator si ciuperci oparite, la congelator), acestea se vor pune inghetate la calit, pentru a nu-si pierde gustul prin decongelare, anterior prepararii.

Calirea ciupercilor se face la foc potrivit, pana scad si lichidul este putin. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat.

Se adauga rosiile curatate de pielite. Rosiile inghetate se trec prin jet de apa calduta si se cojesc cu varful cutitului. Rosiile se taie feliute subtiri.

Cine doreste mai mult sos la tocanita de ciuperci poate sa adauge suc de rosii (vezi reteta pe acest blog – suc de rosii cum face sotia mea). Cine nu a fost prevazator si nu si-a pregatit singur(a) in toamna, suc de rosii, poate adauga pasta de tomate, cumparata din comert, diluata in putin apa calduta.

Se presara deasupra tocanitei, marar si patrunjel verde, tocate fin.

Numai daca reteta se pregateste in zilele fara post ! Fatuiala tocanitei, dar si accentuarea gusturilor, se realizeaza adaugand o lingura de unt proaspat, in tocanita, inainte de ultima amestecare, cu lingura de lemn.

Cartofii natur se pregatesc pe alt ochi al aragazului, in timp ce se prajeste pestele. Se pun la fiert, in apa rece cu putina sare grunjoasa si cimbru uscat, felii subtiri de cartofi. Deasupra se picura ulei de masline.

Numai in zilele fara post !  In loc de ulei de masline, se pune o lingura de unt proaspat.

Cartofii natur se fierb la foc potrivit, pana varful cutitului intra usor in felia de cartofi.

Preparatul se serveste cu pestele fierbinte, cartofii aburind si tocanita rece (sau calda), cu patrunjel verde tocat fin, presarat deasupra.

Un paharel de vin alb, sec, rece, se potriveste de minune, pentru un festin deosebit.

Daca nu este zi de post ! Peste cartofii natur se pune o lingura de smantana grasa.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sa nu uitati de sarbatorile de iarna, care bat la usa. Ca orice roman, de pretutindeni, aveti timp suficient sa faceti pregatiri pentru sarbatorirea in familie, cum se cuvine, conform datinei la romani, a Craciunului, dar si pregatiri pentru marea crapelnita, dintre ani, tot in familie, daca nu v-ati propus cumva o iesire din cotidian si ati retinut din timp, locuri, la o cabana sau la un local.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*