In postul Craciunului sunt multe zile in care este liber la peste. Aliment pretios in bucatarie, pregatit cum se cuvine, pestele cucereste noi adepti, cu fiecare reteta traditionala sau reteta noua, comentata sau necomentata in literatura de specialitate sau pe blog-uri personale.
Unele precizari pe care le consider utile ! Fara a avea pretentia, ca fac literatura de specialitate (culinara), incerc sa transmit ceva, dar numai celor cu adevarat interesati (gurmanzilor profesionisti sau gurmanzilor in devenire, nu gurmanzilor inchipuiti) – idei, retete proprii sau incercari de-ale mele la cratita, tingire sau valau. Sper ca am reusit, cat de cat. Incerc sa ma perfectionez continuu, in tehnica fotografica si sa vin cu idei noi in bucatarie. 8)
Pentru contestatari ! Nu mi-am propus sa transmit ceva, celor neaveniti, care isi fac permanent, un obicei, in a comenta (pe blogul meu), tendentios, agresiv, dar total pe dinafara, dupa parerea mea. Stiu sa sterg acest gen de comentarii, dar nu o fac, asteptand ca acesti anonimi „comentatori” (care nu indraznesc, sa-si faca publica adresa de contact) sa se faca de ras, singuri. Insistenta cu care acestia imi citesc retetele si le analizeaza, ma bucura, intr-un fel. Poate chiar o sa-si dea seama, singuri, intr-un final, cat sunt de penibili. 🙁 Probabil, inhibati fiind (din motive care ii privesc personal), acesti „comentatori” nu indraznesc sa-si construiasca un blog propriu, in care sa-si expuna ideile (daca au cumva asa ceva). Deoarece nu mi-am propus sa fac polemica pe acest blog, nici macar sa manipulez pe cineva, nu voi mai raspunde unor astfel de atacuri tendentioase, doar le voi ignora. Nimeni nu este perfect. Le urez acestor „agresori” : nu insistati in greseli, nu va fac cinste, iar agresivitatea se poate intoarce impotriva voastra, inzecit ! Ipocrizia agresiva nu este o calitate, nici macar pentru cei care o practica frecvent. 8)
Ingrediente de trebuinta in reteta: peste alb, proaspat sau congelat (cod, merluciu, pangasius, salau, stiuca, etc.), verdeata (marar si patrunjel), ceapa uscata, usturoi uscat, morcov, radacina de pastarnac, radacina de patrunjel, rosii si ardei gras/ gogosari (din pungile puse la congelator, in toamna), suc de rosii.
Pestele congelat se lasa la dezghetat, la temperatura camerei sau in frigider, de seara pana dimineata. Pestele se curata de solzi si la interior. Pestele se fileteaza si se scot oasele.
Legumele (morcov, pastarnac, patrunjel) se curata si se dau pe razatoarea mare. Ceapa se taie solzisori. Usturoiul se toaca marunt, la cutit sau se zdrobeste in piulita de lemn, adaugand putina sare grunjoasa.
Atentie ! Ouale se folosesc numai daca mesenii nu tin post. 😛
Din congelator se scot ardeii/ gogosarii, taiati felii si rosiile intregi, puse in pungi, de cu toamna (vezi reteta pe acest blog – legume la congelator).
Se pot folosi ardei/ gogosari neinghetati, daca se mai gasesc prin piata, pe tarabe. 😀
Sucul de rosii (vezi reteta pe acest blog – suc de rosii cum face sotia mea) se aduce din camara sau din balcon si se lasa la temperatura camerei.
Se poate folosi suc/ pasta de rosii, din comert. Exista riscul sa aiba mult amidon. 😛
Bucatile de peste, curatate de oase, se dau prin masina de tocat carne sau se taie, la cutit, in bucati de marime potrivita.
Carnea de peste se amesteca cu morcovul, pastarnacul si patrunjelul, date pe razatoarea mare si cu verdeata tocata marunt. In amestec se adauga si cateva firisoare de ceapa uscata, data pe razatoarea mica.
Ingredientele se amesteca bine, cu mana sau cu o lingura. Se adauga sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. Cine doreste mai picant, poate adauga boia de ardei iute si/ sau boia de ardei dulce.
Numai pentru cei care nu tin post ! In amestec se adauga 2 oua de gaina, proaspete, cu galbenusul portocaliu, cumparate de la precupete, din piata.
Din amestec, se formeaza bilute, care se tavalesc prin faina de grau.
Chiftelutele se prajesc in tigaie, in ulei de floarea soarelui, incins, la foc potrivit.
Nu uitati ! Uleiul incins sare din tigaie si stropeste, pe unde apuca, pe jos, in bucatarie, dar si pe maini sau pe fata. 😕
Este bine de stiut ! Chiar daca este mai practic sa pui capacul pe tigaie, este util sa nu-l folosesti, pentru a reusi sa prajesti niste chiftelute crocante la exterior si mustoase la interior.
Ceapa si ardeii/ gogosarii se calesc in ulei de floarea soarelui, pana se moaie ceapa si devine transparenta. Se adauga usturoiul pisat, rosiile inghetate, trecute prin jet de apa calduta si decojite, taiate marunt, sucul de rosii.
Se da in cateva clocote, pana se obtine un sos.
In sos se adauga chiftelutele prajite, calde si se lasa la fiert cateva minute, pana sosul fragezeste chiftelutele.
Se presara patrunjel verde tocat mai mare.
Chiftelutele marinate se servesc calde sau reci, cu mamaliga calda.
Un paharel de vin alb, rece, demisec, va face masa mai vesela. 😛
Chiftelutele din peste, prajite, se pot servi ca atare, cu mujdei de usturoi, amestecat cu iaurt, gras, de bivolita si marar verde.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond ! O reteta noua pe care o inventati sau o reteta care v-a placut in mod deosebit, este pacat sa nu o spuneti si altora. Gurmanzii adevarati stau la cotitura si butoneaza zilnic, pe net, in cautare de noutati culinare. Nu-i dezamagiti.