Daca gasesti scrumbie de Dunare, proaspata, la pescarie, nu ezita sa cumperi cat poti duce cu tine, in sacosa. Si ce daca miroase in metrou si cucoanele simandicoase din jurul tau, stramba din nas.
Scrumbia se pastreaza foarte bine, curatata si usor sarata la interior, in punga de plastic, tinuta in congelator, cel mult 3 luni. Pestele congelat se lasa in frigider sa se decongeleze singur. Nu-l baga la microunde, nici nu-l lasa pe masa din bucatarie pentru decongelare, pierde din gust. Daca scrumbia are si icre considera-te un tip cu adevarat norocos.
Fiind un peste gras, scrumbia de Dunare se prepara de minune pe gratar.
Cureti pestele de solzi si in interior. Il speli cu apa rece si-l lasi la scurs. Faci un amestec de sare, piper, ulei de masline, zeama de lamaie, cateva firisoare de ardei iute. Ungi bine pestele cu dresul, pe ambele parti si in interior. Lasi pestele pe un platou, sa se patrunda miasmele, vreo ora, la rece, in frigider.
Intinzi o folie de aluminiu si o ungi cu ulei de masline. Asezi pestele, pui zeama deasupra pestelui si impaturesti folia de aluminiu, strans, sa nu curga zeama. Asezi pestele pe gratar, direct pe flacara si potrivesti focul sa palpaie, dar sa fiarba usor apa din tigaia gratarului.
Daca nu aveti gratar, se gaseste la market, ieftin si deosebit de practic. Luati gratar cu capac, care se pune direct pe flacara aragazului. Nu scoate fum si nici miros, desi fara miros care sa atate vecinii, parca nici nu merita sa gatesti peste. 😀
Pestele este gata in 40 de minute. Nu-l intorci, nu dai capacul la o parte. Daca nu ai potrivit bine focul este indicat sa mai te uiti ce este sub capac, sa nu se faca pestele scrum. Oricum, cand pestele este gata, miasmele o sa te anunte.
Se serveste cu mamaliga rece si mujdei de usturoi verde, in care ai pus niste smantana. Merge cu o bere rece sau un vin alb rece.
Cum au aparut cartofii noi, poti sa prajesti o tigaie.
Pofta buna frati gurmanzi in ale pestelui ! Gatesti sanatos, cresti sprinten si voios, imbatranesti frumos si nici nu se prea vede si nici nu prea se simte. 😛
Uaaaaa!!! Pe scrumbie maaaaaa!!! Pofta bunaaa!!! Tot ce zice e verificat o data, de doua ori, de 10000000 ori si nu da gres niciodata. La ‘haleu’ frati gurmanzi!!!:)))