Suc din rosii galbene cum face sotia mea

Anul acesta ne-am hotarat, eu si sotia, sa diversificam sucul de rosii, in sensul de a pregati suc si din rosii galbene, mai acrisoare, cu un gust minunat.

Totusi, mai intai am experimentat ! Initial am incercat sucul din rosii galbene la niste ciorbe acre si la niste sosuri pentru paste fainoase, pentru a ne convinge ca traditionalul nostru suc de rosii, poate fi inlocuit cu succes, in preparatele familiei. Din anii trecuti stiam ca salata din rosii galbene este delicioasa si cum am constatat ca si sucul din rosii galbene este o solutie culinara potrivita, am purces la cautarea prin piata, de rosii galbene, bine coapte, zemoase, numai bune pentru suc.

Am achizitionat o cantitate mai mare de rosii galbene (destul de rare, de altfel, pe tarabe, ocolite de cumparatori, din motive numai de ei stiute) si am purces la treaba.

Suc din rosii galbene cum face sotia mea.
Suc din rosii galbene cum face sotia mea.

Ingrediente de trebuinta in retata: rosii galbene, radacini de telina, cu frunze (proportia rosii : telina sa fie o radacina potrivita ca marime la 5-6 Kg de rosii), sare grunjoasa, zahar tos, otet alimentar de 9 grade (din vin alb), ulei din floarea soarelui, piper macinat, cimbru uscat, foi de dafin, frunze verzi de telina si frunze verzi de busuioc.

Alternative, de experimentat in viitor ! Anul acesta am facut suc de rosii simplu, fara a folosi si celelalte ingrediente solide utilizate in vechea reteta de suc de rosii cum face sotia mea. Nu am gasit: ardei gras galben, ardei capia galben si gogosari galbeni, o data cu rosiile galbene. Aceste legume se pot folosi pentru a se obtine un suc de rosii mai gros, mai spre dulce decat spre acrisor.

Ingrediente pentru suc din rosii galbene cum face sotia mea.
Ingrediente pentru suc din rosii galbene cum face sotia mea.

Rosiile se spala bine cu apa rece si se taie felii mai mari, pentru a se putea da mai usor prin masina speciala pentru rosii, care separa semintele din pulpa rosiilor de suc.

Feliere rosii pentru suc din rosii galbene cum face sotia mea.
Feliere rosii galbene pentru suc din rosii galbene cum face sotia mea.

De stiut ! Daca semintele nu sunt scoase din pulpa rosiilor, sucul de rosii va fierbe in sticle si se va acri, deoarece aceasta reteta de suc din rosii galbene nu prevede si sterilizarea sticlelor cu suc, inchise etans, in apa fiarta sau in cuptorul aragazului.

Feliile de rosii galbene se trec prin masina de rosii, separandu-se sucul de seminte si pielite.

Felii de rosii date prin masina speciala pentru separare seminte si pielite de sucul din rosii.
Felii de rosii galbene date prin masina speciala pentru separare seminte si pielite de sucul din rosii.

Atentie la risipa ! Pentru a nu face risipa, se da si a doua oara prin masina de rosii, amestecul de seminte si pielite, iar ce ramane, dupa aceasta stoarcere in masina de rosii, se va arunca. La a doua trecere prin masina de rosii, se va recupera multa pulpa de rosii. Daca aveti gospodarie la tara si pasari in curte, gainile vor fi fericite sa ciuguleasca aceste seminte.

Sucul de rosii se pune la fiert intr-o cratita/ oala/ tuci.

Sucul de rosii se fierbe impreuna cu telina, in tuci, pentru ingrosare.
Sucul de rosii galbene se fierbe impreuna cu telina, in tuci, pentru ingrosare.

In tuci, in sucul care fierbe se va adauga telina taiata felii mai subtiri si frunzele de telina, sa fiarba o data cu sucul care se ingroasa.

Mostenire de la cei batrani ! Anul acesta am reactivat batranul tuci, de la mama, pe care il voi folosi pe viitor pentru fierbere. In tuci, nu se prind ingredientele de fund, iar fierberea fiind constanta, este si mai rapida.

Cand telina s-a fiert, se scoate pe o farfurie, folosind spumiera.

Telina (radacina si frunze) fiarta in suc de rosii galbene.
Telina (radacina si frunze) fiarta in suc de rosii galbene.

Feliile de telina fierte se lasa sa se raceasca putin si se dau prin masina de rosii, tot de doua ori, pentru a se scoate tot sucul si pulpa din telina.

Feliile de telina fiarta si frunzele oparite se dau prin masina de rosii pentru suc din rosii galbene cum face sotia mea.
Feliile de telina fiarta si frunzele oparite se dau prin masina de rosii pentru suc din rosii galbene cum face sotia mea.

Alt secret gospodaresc ! Partea solida separata de masina de rosii nu va fi „refuzata” de catre gaini, ba chiar veti primi „multumiri” din partea acestora, in oua cu galbenusul portocaliu.

Partea lichida separata de masina de rosii se adauga in tuci peste sucul de rosii si se continua fierberea pana ce gospodina(ul) sunt multumiti de cat de gros a iesit sucul.

Deosebit de important ! In timp ce sucul se ingroase, se spala sticlele si capacele, cu detergent si se limpezesc foarte bine, cu apa rece. Daca sticlele si capacele nu sunt bine spalate, riscati ca sucul sa rancezeasca sau sa prinda gustul produsului imbuteliat anterior in sticlute. Se vor folosi sticle mici, cu dop etans, de 250-500 ml, pentru ca sucul sa fie folosit la o singura mancare, cel mult doua (la interval de maxim 2-3 zile), pentru a nu risca sa se acreasca sau sucul sa faca floare, daca sticla desfacuta este tinuta chiar la rece, in frigider. A nu se uita ca sticlele nu vor fi sterilizate prin fierbere, in apa fiarta sau coacere, pe gratarul din cuptorul aragazului.

Se adauga in sucul ingrosat, dupa gust, zahar tos (nu mai mult de 2-3 linguri la 5-6 Kg de suc), otet din vin alb (30-50 ml), ulei de floarea soarelui (20-30 ml), sare grunjoasa, piper macinat, cimbru uscat, frecat bine intre degete, sa fie cat mai fin, foi de dafin, frunze de busuioc taiate fin.

Se opreste focul sub tuci si se lasa catava minute sa se potoleasca fierberea.

Sucul din rosii galbene se toarna in sticle, folosind palnia si polonicul. Pentru a nu se sparge sticlele, sub acestea se pune o lama de cutit. Inainte de a lua sucul cu polonicul din tuci, se amesteca cu polonicul in tuci, pentru a se repartiza uniform grosul si se toarna apoi prin palnie, in sticla.

Umplerea sticlelor cu suc din rosii galbene cum face sotia mea.
Umplerea sticlelor cu suc din rosii galbene cum face sotia mea.

Sticlele se etanseaza imediat ce s-a turnat sucul in ele, se strange bine capacul la sticle si acestea se depoziteaza la loc cald (in casa), invelite intr-o patura groasa.

Poate fi benefic pentru etansarea sticlelor ! Capacele inainte de a fi puse la sticle, se tin in apa fiarta.

Etansare sticle cu suc din rosii galbene, inainte de a fi infasurate in patrura.
Etansare sticle cu suc din rosii galbene, inainte de a fi infasurate in patrura.

Sticlele pline cu suc, se invelesc strans in paturi si se „uita” de ele cateva zile. Apoi sticlele se pot depozita la rece, in camara/ balcon/ povarna/ beci.

Racirea treptata a sticlelor cu suc din rosii galbene, invelite strans in paturi groase.
Racirea treptata a sticlelor cu suc din rosii galbene, invelite strans in paturi groase.

A nu se refuza ! Daca la piata, langa rosiile galbene, mari, zemoase, sunt etalate si rosioare mici, galbene/ rosii/ vinetii, etc., nu ezitati sa le cumparati. Pot fi puse intregi, in pungi din plastic alimentar, stranse la gura/ etansate in pungi alimentare speciale si pastrate la congelator. Pot fi o alternativa perfecta la sucul de rosii.

Pungi cu rosioare colorate, pentru pastrat intregi, in  congelator.
Pungi cu rosioare colorate, pentru pastrat intregi, in congelator.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ezitati sa va pregatiti singuri provizii pentru iarna. Veti fi fericiti atunci cand veti desface sticla de suc si o veti pune pe pastele fierbinti, pentru a va „aerisi” stomacul greu incercat dupa marea imbuibeala din noaptea de Anul Nou sau veti acri ciorba de potroace, la Paste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *