Se folosesc spaghete, pene sau melcisori. Intr-o oala cu apa fiarta, in clocot, se pun pastele fainoase si se fierb la foc mare, cu capacul pus, avand grija sa amesteci cu un cleste de bucatatrie, ca sa nu se prinda de fundul oalei. Opresti focul si le lasi sa se umfle cam 15 minute, cu capacul pus pe oala. Scurgi pastele de apa, intr-o strecuratoare si le treci apoi printr-un jet de apa rece, pentru a ramane albe si sa nu se lipeasca intre ele. Le lasi la scurs.
Atentie ! Oala sa fie mai mare si plina cu apa cam de trei sferturi, ca sa nu sara apa pe aragaz si sa ai iarasi “discutii constructive” cu nevasta sau si mai rau, sa-ti faci singur de lucru, cu curatatul aragazului. Aburii fierbinti, ajunsi pe piele, o inrosesc si “nasc” niste pete rosii, care cam ustura. Bagi repede mainile sub jet de apa rece si apoi te ungi cu ceva pentru arsuri termice (jecolan, ulei comestibil, bioxiteracor, etc.)
Vinetele coapte, scoase din congelator, le lasi de cu seara sa se dezghete. Sa ai grija sa le storci dupa dezghetare, ca sa iasa, amareala din ele. Poti folosi si vinete inghetate, cumparate din marcket. Nu am incercat cu vinete conservate, dar nu are de ce sa nu fie bune, daca scurgi bine apa sarata in care au fost conservate si le speli in cateva ape.
Cumperi de la macalarie, spata de porc, de vita sau amestec, bucati mari si pui fata sa-ti toace carnea, cu sita mare, in fata ta, ca sa nu te trezesti acasa cu ceva zgarciuri si piei.
Poti folosi ciuperci de la congelator, lasate sa se dezghete si stoarse de apa amara; ciuperci din cutie, scurse de apa si spalate bine sau ciuperci proaspete, culese de tine de pe camp (atentie ! numai daca le cunosti bine) sau cumparate din marcket.
Cureti 2 cepe mai mari si le tai solzisori. Tai ciupercile rondele. Calesti totul in ulei de masline. Pui sare, piper proaspat macinat, boia, coriandru proaspat pisat, o frunza de dafin. Adaugi cateva rondele de ardei gras (de la congelator, dezghetat si stors) sau proaspat. Lasi sa se raceasca. Adaugi putin suc de rosii, gogosari si ardei capia ( de care face nevasta mea toamna – o sa-i cer reteta sau o “spionez” la toamna si o s-o scriu).
Bati vreo 3-4 oua proaspete (cumparate de la tarani, din piata, cu galbenus portocaliu aprins), cu sare si piper.
Ungi o tava termoreszistenta cu unt. Pui in tava, un strat de spaghete, un strat de carne tocata, razi niste branza telemea de vaca sau de oaie, pui niste ou batut, adaugi un strat de vinete, pui alt strat de carne tocata, ou batut si branza rasa, iar deasupra pui un strat de spaghete. Razi niste cascaval, adaugi oua batute si cateva varfuri de cutit de unt.
Bagi tava in cuptorul incins, la foc potrivit, pentru cca. 40 de minute, pana se rumeneste usor. Te uiti din cand in cand sa nu se arda.
Se serveste fierbinte, cu smantana. Merge perfect cu o salata de verzituri (salata, leurda, spanac, varza noua, untisor, etc.), preparata simplu, numai cu ulei, zeama de lamaie, sare, piper, mustar.
Secret ! Dresul pentru salata se face intr-un bol, unde se amesteca ingredientele cu telul si apoi se pune peste salata.
Nu poti sa savurezi destul, toate miasmele, fara un vin alb dulceag. Merge si cu bere daca este rece.
NU uita ! Inainte de a incepe sa mananci, treci cu nasul prin farfurie, ca sa te imbeti cu niste miasme dumnezeiesti.
Pofta buna !