In postul Paste-lui, anul acesta, in duminica Floriilor este dezlegare la peste.
Scrumbia de Dunare, cu ceva oase subtiri si lungi, este un peste gras, deosebit de gustos, plin de acizi omega 3, 6 si 9, care fac bine la colesterol. Pe tarabele si in galantarele pescariilor, scrumbia de Dunare, la preturi accesibile (18-20 lei/ Kg), se lafaie in asteptarea credinciosilor, amatori sa il prepare, sa inlocuiasca pentru o zi meniul de post.
Imi place sa pregatesc scrumbia de Dunare in multe feluri, la gratar, la cuptor sau la tigaie, cu sau fara legume, cu garnitura de orez, cartofi sau paste. Sunt multe retete scrise deja pe acest blog (scrumbie de Dunare cu tocanita de ciuperci si cartofi natur, scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci in sos de rosii, etc.), dar si retete pe care inca le mai experimentez, pentru a le da o savoare suplimentara sau retete pe care le am in vedere, pentru perioada urmatoare.
Apropo ! Nu stiu cum se face, dar de fiecare data cand cumpar peste, am ocazia sa aud eterna intrebare nevinovata a codanei plecate la piata – care din peste nu are oase, rareori – care peste are mai putine oase ? In afara sa zambesti si sa privesti tamp la vanzatoare, nu poti din politete, sa te exteriorizezi.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cateva scrumbii dolofane, legumele preferate (dovlecei, praz, ardei gras, morcovi, rosii, etc.), ciuperci albe, ulei de masline, ardei iute uscat, 2-3 catei de usturoi, foi de dafin, crengute de cimbru si de rozmarin, sare grunjoasa, piper boabe, lamai, patrunjel si marar verde.

Buna treaba, halal comerciant ! Parca stiind ca nu prea imi place (si nu numai mie) sa curat peste, dar nici sa cumpar peste deja transat, la pescarie au de vreo cateva luni un angajat care pentru 1 leu/ Kg de peste, il curata de solzi si le scoate matele. Daca vrei, mai dai un ban si il si transeaza.
Sa fim totusi vigilenti ! In aceasta perioada, pestele are icre si nu trebuie uitat sa spunem celui care curata pestele, sa puna icrele separat intr-o punguta, pentru ca o data ajunsi acasa, le curatam de pielita, le lasam sa se scurga si amestecate cu sare grunjoasa, le punem intr-un borcan cu capac etans, sub un strat de ulei de floarea soarelui.
Preparare icre de peste ! Icrele proaspete se lasa 2-3 saptamani, sa se matureze. Pescarii amatori zic ca icrele ar fi oarece toxice, daca se prepara imediat, dar pescarii profesionisti le pun proaspete, sa fiarba, in borsul de peste facut pe malul garlei. De citit, am citit doar despre icrele de mreana, ca nu se consuma proaspete.
Icrele sarate pot fi frecate, adaugand treptat, ulei de floarea soarelui, folosind mixerul sau o furculita. In icrele frecate se adauga dupa gust, zeama de lamaie, ceapa verde tocata marunt.
Icrele frecate se pot amesteca cu scrumbie de Dunare afumata sau marinata, curatata de oase si taiata felii. Icrele se servesc cu paine prajita.
Pestele gata curatat, se mai spala in cateva ape reci si se lasa sa se scurga, intr-o sita. Pestele se prajeste intreg, in ulei de masline, in care se adauga cateii de usturoi, intregi si cateva firisoare de ardei iute, pentru un gust deosebit. Cateii de usturoi se lasa in uleiul incins doar cat sa-si lase „usturimea”, apoi se scot pentru a nu se amari preparatul.
Cine nu tine post, poate praji pestele intr-un amestec de ulei de masline si unt proaspat. Pestele o data prajit, va fi sensibil, mai gustos.

In acelasi timp cu pestele, se prajesc si legumele, la inceput cele mai tari – praz, morcovi, doblecei mici, intregi, etc, si ciupercile intregi, daca sunt mai mici, sau daca sunt mai mari, taiate in 2, in 4.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Cand peste s-a prajit pe o parte, se intoarce pe cealalta parte, folosind o paleta, pentru a nu se rupe. Este bine ca pestele sa se intoarca o singura data, dar sa se prajeasca uniform si sa capete o culoare maronie.
In functie de cat de mare este scrumbia, se prajeste 3-4 minute pe fiecare parte. Cand se intoarce, pestele se stropeste cu zeama de lamaie.

Cand pestele este gata prajit, se scoate din tigaie si se continua calirea legumelor pana ce acestea se moaie suficient. La fel se procedeaza cu ciupercile.
La sfarsit, se adauga si legumele care se calesc mai repede (ardei gras, ceapa feliata, etc.). Rosiile inghetate, scoase din congelator, se trec prin jet de apa calduta si se curata de pielite. Se feliaza mare si se adauga peste legumele calite.

Legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Se adauga felii de usturoi uscat, crengute de cimbru uscat si rozmarin verde. Daca nu este suficient sos de rosii, se adauga suc de rosii si se mai lasa sa clocoteasca cateva minute.

Se va forma un sos ceva mai gros. Aburii din preparat invadeaza bucataria si nu numai. Narile freamata, flacaii dau tarcoale pe la usa bucatariei si intreaba curiosi a ce miroase.

Pestele si ciupercile se adauga in legumele calite si se lasa sa dea in cateva clocote, in sosul de rosii. Se adauga verdeata, tocata mai mare.

Preparatul se stropeste cu cateva picaturi de vin alb, sec si/ sau zeama de lamaie, dupa gust.

Scrumbia astfel pregatita merge de minune cu mamaliga calda sau rece si cu un pahar de vin alb, sec, rece. E o adevarata minunatie, sa moi cu mamaliga rece in sosul aburind de rosii, tanjind dupa pestele care asteapta cuminte in farfurie.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni oriunde va veti afla pe mapamond ! Nici pe voi frati gurmeti, fini cunoscatori ai bucatelor alese, nu pot sa nu va amintesc. Impreuna vom putea face cunoscuta bucataria romaneasca peste tot in lume, acolo unde poposesc temporar romani, chiar daca (uitandu-ma destul de rar si trecator, in fuga cu telecomanda), la emisiunea cu seful bucatar de la TV (aceea de se lasa mai mereu cu scandal intre protagonisti), nu as zice ca bucataria romaneasca ar avea cautare.