Cumperi de la piata sau de la marchet o pulpa din spate, de oaie sau de miel, de vreo 3-4 Kg. Sa aiba si ceva din partea dinspre mijlocul animalului (cotlet, muschi, chiar coasta) si ceva grasime.
O cureti de pielite, transezi partea de pulpa cu osul mare (pe care o faci la cuptor -vezi reteta de la mielul de Paste – daca nu am scris-o, o voi scrie de Paste), portionezi ce a ramas in bucati mai maricele, speli bine carnea si o lasi la scurs.
Iei tuciul, incingi putin ulei si calesti 2 cepe mari, taiate solzi. Cand ceapa este aurie pui bucatile de carne si le fierbi la foc maricel, in amestecul de ulei si grasime de la carne, pana se rumeneste bine carnea. Sarezi, piperezi si pui si un varf de boia de ardei iute. Focul trebuie sa imbrace fundul tuciului. Nu pui capac la tuci. Mesteci cu o limgura de lemn sa nu se prinda sau si mai rau sa se arda carnea sau ceapa. Trebuie sa fie permanent carnea acoperita cu amestecul ulei-grasime.
Nu stai cu nasul in aburii mancarii ca salivezi prematur.
Se serveste fierbinte, pe un taler de lemn, punand bucata de carne pe o felie de mamaliga rece. Muraturile taranesti fac parte din reteta. Tuica fiarta sau un vin rosu vartos, sec, ajuta la „activarea” papilelor gustative.
Reteta este pentru gurmanzi si pofticiosi, nu pentru „simandicosi”, care dupa parerea mea, gresit, boicoteza carnea de oaie/ miel. Curiosii, insa, incearca reteta.
Atentie ! Grasimea incinsa sare si stropeste. Face basici urate pe piele, care cam ustura. Nu trebuie sa te sperii. Te speli cu apa rece, dai cu jecolan si trece.
Pofta buna !
Bravo,ma bucur si eu la un om care spune totul corect mai ceva ca la carte.Sant alte retete postate de nu mai inselegi nimic din i-ele,parca spune de pana la urma de bubuie cratita pe aragaz(masina de gatit)bravo tie maiestre asa te vreau,tino tot asa.
As vrea sa dau un mare like acestei retete absolut complete, are inclusiv masuri de securitate si sanataea muncii, dar nu gasesc butonul. Ma apuc de treaba, si sunt sigura ca iese „piesa” cum se spune mai nou. Multam fain ca te=am gasit!
Iata si adresa:
http://www.despremancare.ro/2007/10/28/tocana-ciobaneasca/