In postul Craciunului sunt multe zile in care cei evlaviosi, hotarati sa tina tot postul, au binecuvantarea Lui si beneficiaza de dezlegare la peste. Postul este recomandat si de catre nutritionisti, ca fiind in beneficiul corpului uman care se detoxifica.
Gurmanzii profesionisti, „specializati” pe retete cu peste si/ sau cu fructe de mare, chiar daca nu reusesc sa tina tot postul, nu pot rezista in fata deliciilor oferite de un preparat simplu si rapid de pregatit, deosebit de gustos, in care aromele iti gadila placut narile.
Ingrediente de trebuinta in reteta: o platica (cu cat mai mare, cu atat mai bine), un pachet de surimi congelat, legumele preferate (dovlecei, ardei gras/ ardei capia, vinete, praz, morcovi, etc), ardei iute, usturoi, ulei de masline, unt proaspat (cumparat de la ciobani), sare grunjoasa, piper boabe, crengute de rozmarin, malai, lamaie.
Platica se curata de solzi si la interior, se spala bine sub jet de apa rece, se sterge cu o carpa curata, uscata.
In aceasta reteta se foloseste doar trunchiul pestelui. Platica se portioneaza in bucati potrivite ca marime, avand grija sa se opreasca capul si coada pentru un bors de peste.
Mare atentie la curatarea pestelui la interior ! In acest sezon, incep sa se formeze icrele si laptii la platica (peste rapitor care depune in februarie – martie). „Limbile” formate deja, din icre sau din lapti, sunt destul de mari pentru a fi folosite – icrele curatate de pielita, sarate si puse la borcan sub un strat de ulei de floarea soarelui, iar laptii de pus in ciorba de peste sau de prajit impreuna cu pestele portionat.
Unele mici secrete la modul cum prajim pestele !? Intr-o tigaie cu margini inalte (sa nu sara uleiul incins din tigaie), incalzita in prealabil direct pe flacara, se pune un amestec de unt proaspat si ulei de masline (pentru a nu se arde untul, fapt care ar strica gustul preparatului). Se caleste usturoi si feliute de ardei iute, pana se incinge bine/ sfaraie amestecul de prajire. O crenguta de rozmarin va fi bine venita.
Bucatile de platica se dau prin malai in care s-a adaugat sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Pestele portionat si dat prin malai se prajeste in amestecul de unt proaspat si ulei de masline, la foc mare.
De tinut minte ! Cand usturoiul capata o culoare aramie, se scoate din amestecul de prajire pentru a nu amari preparatul si apoi se pune pestele la prajit.
Bucatile de peste se intorc o singura data, folosind o paleta din inox. Se urmareste schimbarea culorii pesmetului spre aramiu, pe partea laterala a bucatii de peste, inainte de a intoarce pestele pentru prajire si pe cealalata fata. Daca bucata de peste este portionata mai groasa, este nevoie sa se prajeasca si pe partile laterale.
Intr-o alta tigaie se calesc intr-un amestec de unt proaspat si ulei de masline, la foc potrivit, felii de dovlecel. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Pentru un gust deosebit se adauga si feliute de ardei iute.
Cand se intorc feliile de dovlecel, se adauga in tigaie bucati mai mari de ardei gras.
Ardeiul gras se caleste doar cat sa se moaie usor, fara ca pielita sa se desprinda.
Pestele prajit se scoate pe o farfurie si se acopera cu un capac, pentru a se mentine cald.
Pestele cald fiind, se stropeste cu zeama de lamaie pentru un gust deosebit al preparatului.
In amestecul de prajire, dupa scoaterea bucatilor de peste, se vor praji batoane de surimi, inghetate (nu se decongeleaza in prealabil pentru a nu isi pierde din savoare), impreuna cu laptii de la platica (de data aceasta pestele cumparat a fost mascul, desi as fi preferat sa fie pestoaica).
In timpul prajirii, pe surimi si laptii de platica se adauga zeama de lamaie.
Preparatul se serveste cald, cu garnitura de orez sau de cus-cus.
Un pahar de vinul casei din smochine va insoti un preparat deosebit.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni oriunde va veti afla pe mapamond ! Cei mai in varsta isi amintesc, probabil, de vremurile trecute cand pestele si maslinele erau considerate mancarea saracului, care impreuna cu o franzela mare reusea la o masa, sa hraneasca tot familionul. La preturile de azi ale pestelui (cel proaspat, in special) si al fructelor de mare, este greu de crezut ca aceasta reteta poate fi la indemana celor saraci. Dar acesta este un aspect care tine mai mult de guvernanti.