Paste cannelloni umplute cu branza

Lumea intreaga ii lauda pe italieni pentru pastele lor fainoase, de forme si dimensiuni dintre cele mai ciudate, pe care le pregatesc in toate felurile. Nici chinezii nu se lasa mai prejos. Market-urile de pe la noi, dar si magazinele de la coltul strazii sunt pline de pachete cu paste fainoase, multe dintre acestea fiind de productie romaneasca.

De ce prefera toti profesionistii culinari sa isi faca singuri aluatul din care obtin apoi pastele fainoase, proaspete ? In retetele prezentate pe la televiziuni, de catre marii bucatari, rareori vezi paste fainoase scoase din pachete si gatite. Am folosit paste fainoase romanesti, italienesti, chinezesti si din cele facute in casa, cu ou. Nu pot zice ca m-au dat pe spate pastele fainoase straine, dar nici cele romanesti, fie ele fabricate la Baneasa, Constanta sau prin Banat. Tot taieteii mei cu ou sunt cei mai deliciosi, fie ei pusi in supa de curcan, pregatiti cu branza sau in suc de rosii. Asa am gasit si raspunsul la intrebarea – de ce italienii si chinezii isi pregatesc singuri pastele fainoase, in casa/ bucataria din restaurantul propriu. Pastele obtinute din aluatul proaspat sunt mult mai gustoase, desi timpul de preparare al retetei creste. Merita efortul suplimentar.

Paste caneloni umplute cu branza.
Paste cannelloni umplute cu branza.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un pachet de cannelloni (cumparat din market, pentru ca nu ai in dotare masina de facut tuburi de diferite grosimi), branza proaspata de vaca, oua de gaina,  smantana grasa si lapte dulce (toate cumparate de la precupetele din piata), unt proaspat si telemea de oaie (cumparate de la ciobanii din piata), scortisoara, nucsoara, rom, pastaie de vanilie.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • paste cannelloni
  • branza proaspata de vaca
  • oua de gaina
  • smantana grasa
  • lapte dulce
  • unt proaspat
  • telemea de oaie
  • pastai de vanilie

[/ingredients]

Ingrediente pentru paste caneloni umplute cu branza.
Ingrediente pentru paste cannelloni umplute cu branza.

Se amesteca branza de vaca cu putina branza de oaie si cu ceva smantana, folosind o furculita, pana se obtine o pasta mai consistenta.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]

  1. amestecare branza de vaca cu telemea de oaie si smantana,
  2. adaugare miroase in amestecul de branza si smantana,
  3. umplere cannelloni cu amestecul de branza si smantana,
  4. asezare cannelloni in straturi, in vasul termorezistent uns cu unt,
  5. pregatire amestec din lapte dulce, smantana si ou, miroase,
  6. adaugare amestec de lapte, smanatana si ou peste tuburile de cannelloni, in vasul termorezistent,
  7. coacere preparat in cuptorul incins al aragazului.

[/directions]

Cum obtinem preparatul si mai savuros ? Cateva picaturi de rom de buna calitate (extract sau rom veritabil, nu esenta de la sticluta) adaugate in amestecul de branza si smantana vor parfuma suplimentar preparatul final. Nici putin zahar vanilat (facut in casa – pastai de vanilie, taiate felii subtiri, puse in zahar farin, intr-un borcan cu capac etans, tinut in camara, la intuneric) sau cateva seminte dintr-o pastaie de vanilie nu trebuie uitate.

Umplutura pentru pastele caneloni umplute cu branza.
Umplutura pentru pastele cannelloni umplute cu branza.

Se unge o tava din sticla termorezistenta cu unt proaspat. Se umplu (presand usor cu degetul mare), pastele cannelloni cu amestecul omogen de branza si smantana.

Rulourile de paste fainoase, umplute cu amestecul de branza si smantana se aseaza in straturi, in vasul din sticla termorezistenta.

Pastele umplute cu amestecul de branza si smantana, asezate in vasul de copt pentru paste caneloni umplute cu branza.
Pastele umplute cu amestecul de branza si smantana, asezate in vasul de copt pentru paste cannelloni umplute cu branza.

Se pregateste un amestec mai consistent de lapte dulce „imbogatit” cu smantana grasa, amestecand cu telul pentru omogenizare.

Lapte dulce amestecat cu smantana grasa pentru paste caneloni umplute cu branza.
Lapte dulce amestecat cu smantana grasa pentru paste cannelloni umplute cu branza.

In amestecul de lapte si smantana se incorporeaza un ou de gaina, proaspat, amestecand cu telul in continuare pana la omogenizare.

Se „parfumeaza” cu scortisoara si/ sau nucsoara, dupa gust.

Incorporare ou de gaina in amestecul de lapte dulce si smantana pentru paste caneloni umplute cu branza.
Incorporare ou de gaina in amestecul de lapte dulce si smantana pentru paste cannelloni umplute cu branza.

Amestecul omogen de lapte, smantana si ou se distribuie deasupra rulourilor umplute cu branza, astfel incat sa le acopere cu lichid.

Rulouri umplute cu branza asezate in vasul termorezistent acoperite cu amestecul de lapte, smantana si ou pentru paste caneloni umplute cu branza.
Rulouri umplute cu branza asezate in vasul termorezistent acoperite cu amestecul de lapte, smantana si ou pentru paste cannelloni umplute cu branza.

Vasul din sticla termorezistenta se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Paste caneloni umplute cu branza, gata pregatite, abia scoase din cuptor.
Paste cannelloni umplute cu branza, gata pregatite, abia scoase din cuptor.

Preparatul este gata atunci cand este usor rumenit la suprafata. Partea lichida a preparatului s-a incorporat in tuburile din paste fainoase, le-a fragezit si aromatizat.

Preparatul se serveste cald, aburind, pentru o cina perfecta.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu evitati pastele fainoase, chiar daca unii nutritionisti zic, sa le evitam pe cat posibil. Oare de ce ? Daca ne uitam la italieni si la chinezi, nu am zice ca sunt prea multi obezi printre ei. Ma gandesc ca cineva trebuie sa aiba vreun interes si in promovarea cartofilor, sa zicem, in locul pastelor fainoase. Cine poate stii, ca doar reclama este sufletul comertului si de ce nu ar pune si doctorii umarul la asa ceva ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *