Prin pescarii se gaseste mai mereu, peste proaspat, autohton (crap, stiuca, somn, platica, caras, salau, etc.) sau adus de prin strainataturi (dorada, cod, merluciu, hering, caras, somon, biban de mare, etc.), peste congelat (macrou, cod, sprot, pangasiuus, etc.), fructe de mare refrigerate sau congelate. Sa tot alegi ce iti doreste inimioara. Pretul este de multe ori prohibitiv, asa ca te uiti cu atentie, totusi, la ce cumperi.
Crapul romanesc (cel cu solzii mari, aurii, nu cel cu solzi mici – fitofagul), proaspat, este acesibil ca pret (18-20 lei/ Kg, pestele intreg), destul de gustos si se preteaza la tot felul de retete, pe gratar, la cuptor, la abur, prajit, etc.
Prefer sa cumpar un peste mai mare, la 2-3 Kg, pe care sa-l transez singur, pentru ciorba, gratar, abur sau pentru prajit. Pestele intreg (1-1,5 Kg/ buc.) il pregatesc, de obicei, la cuptor, rasol sau la gratar.
Pestele se curata de solzi si la interior. Se spala bine cu apa rece si se lasa la scurs.
Secretul tuturor bucatarilor ! Inainte de preparare, pe pestele intreg, se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, zeama de lamaie si cateva picaturi de ulei de masline. Se lasa la macerat, la rece, in frigider, pentru 15-20 de minute. Pestele gatit ulterior va fi mai savuros si va mirosi mai bine. 😛
Secretul gospodinei ! Ca sa nu ai prea multi solzi de curatat, alege crapul oglinda, cu mai putini solzi si cu solzi mari. Este de fapt crapul romanesc, original, din baltile Calafatului sau din Delta Dunarii.
Crapul se pune intreg sau portionat (cotlete), pe gratar, la foc potrivit spre foc mare.
Mici secrete, pentru peste preparat la gratar ! Gratarele cu capac, care se pun direct pe flacara aragazului au o cuva, in care se pune apa rece, pentru ca pestele sa se faca mai mult la abur, decat prin contactul direct flacara – peste. In apa din cuva se pun boabe de piper, foi de dafin, cimbru uscat, care vor aromatiza pestele si mai mult. Pe gratar, pestele se intoarce, o singura data, pentru a nu se rupe. Se incearca, langa cap, cu varful cutitului, daca este patruns. Carnea rozalie, ne spune sa-l mai lasam la fript, pana carnea devine de un alb lucioas, nu alb opac. Pestele nu trebuie lasat sa se usuce, la fript, pentru a nu-si pierde din savoare. In timpul frigerii, se adauga pe peste, lichidul in care acesta s-a macerat, pastrand astfel, mai mereu, pestele umed.
Intr-o tigaie de inox, cu fund adanc, se calesc ciuperci taiate feliute, rondele de praz, rondele de ceapa verde si ceapa uscata, cateva feliute de ardei iute, 2 catei de usturoi, taiati feliute. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust. Calirea dureaza pana se moaie ciupercile, iar ceapa devine sticloasa.
Se adauga cateva feliute de ardei gras si 2-3 linguri de vin alb, sec. Se pune si o crenguta de rozmarin verde. Se caleste in continuare cateva minute, pana se evapora alcoolul, ramanand in legume si ciuperci doar gustul de fructe (strugure).
Se adauga cateva bucatele de unt galben, cumparat de la ciobani si se amesteca bine, cu lingura de lemn, pentru a da stralucire ciupercilor si legumelor si a fixa gustul acestora.
Secret bine pastrat de catre bucatari ! Se ia tigaia de pe foc si se adauga 2-3 linguri de smantana grasa, cumparata de la ciobani, din piata. Daca puneti smanatana in tigaia aflata pe foc, riscati sa faceti numai cocoloase, prin ciuperci, mai ales daca smantana a fost “aranjata”, de catre comercianti prin market, cu amidon, faina sau te miri cu ce stabilizatori pentru a-i mari termenul de consum.
Se adauga patrunjel verde, tocat marunt.
Se pun la fiert, in apa rece, cartofi albi, taiati felii. Apa trebuie doar sa acopere cartofii. Se adauga o lingura de unt si sare grunjoasa, dupa gust. Fierberea dureaza pana ce feliile de cartofi se moaie usor.
Pestele la gratar se serveste cald, cu garnitura de cartofi natur si ciuperci in sos de smantana.
Pentru cine doreste, se pun felii de lamaie, alaturi, pe farfurie. Se presara patrunjel verde, tocat marunt.
De la cina nu poate lipsi un pahar de vin alb, demisec, rece.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Aud uneori – nu imi place pestele. Din curiozitate, am intrebat, de mai multe ori, cum a fost gatit pestele care nu le-a placut. Raspunsul, a fost in 95 % cazuri – peste prajit si in 5 % cazuri – nu stiu, nu l-am gustat. Citeam undeva, ca se cunosc, cateva mii de retete, pentru prepararea pestelui si a fructelor de mare. Cateva zeci de retete, cunosc si eu, le pregatesc destul de des si sincer, nu cred ca as avea motive serioase sa zic – nu imi place cum a iesit. Cine nu incearca sa guste si doar spune ca nu-i place pestele, nici nu stie ce pierde. Sunt adeptul prepararii oricarei retete, cat mai trasnite, auzite, vazute, servite, citite sau pur si simplu visate. Nu am patit nimic, pana acuma, nici eu, nici ceilalti care au mancat impreuna cu mine, preparatele mele culinare. 😀
In curs de preparare…revin dupa cu opinii :d