A venit toamna. Gospodinele alearga prin piata dupa legume, pentru conserve. Toamna trecuta, am scris majoritatea retetelor de conserve, pe care le fac impreuna cu sotia, pentru iarna – muraturi, zacusca, bureti si ciuperci, legume la congelator.
Mai stiu si alte retete, dar sunt “migaloase” si le fac tot mai rar. Oare de ce ? Sa fie vreun semn firav, ca inaintez in varsta ? Poate. 🙁 Acasa, am ramas numai eu cu sotia. Copii iau de acasa, tot mai putine conserve, pe an ce trece.
Am descoperit cu multi ani in urma, ca pot pune in glaste sau in jardiniere, verdeturi (patrunjel, marar, cimbru, busuioc, rozmarin), ardei iute, dafin, etc. Cumpar rasaduri (cimbru, busuioc, ardei iute), din piata, spre sfarsitul primaverii. Mai pun, uneori, seminte, direct in pamant (busuioc, ardei iute-ciusca). Iau de la precupete, din piata, radacini mici, subtiri, de patrunjel si marar, incoltite, cu frunze, pe care le pun in glaste.
Pentru ceapa verde si usturoi verde se poate pune in jardiniere, arbagic, respectiv catei de usturoi, tot timpul anului. Cand erau copii mici si nu erau balcoanele inchise cu termopan, aveam 4 jardiniere din tabla, in care erau vreo 200 Kg de pamant, in care puneau primavara, prin martie, arbagic si catei de usturoi, de aveam verde, inainte de Paste. Parca niciodata nu am mancat ceapa si usturoi verde, atat de gustos, ca atunci vand il scoteam din jardiniere.
Busuiocul se pune rasad, in glasta, primavara.
Niste secrete ! Glastele si jardinierele se tin la lumina, nu direct in soare, in loc ferit de curenti de aer. Se uda seara sau dimineata, pe racoare. Tin vasele intr-un balcon inchis cu termopan, spre sud, unde este lumina o perioada mare de timp, bate si soarele. Cat timp este cald afara, tin un geam, la partea de sus a balconului, deschis permanent. Cand este foarte cald, scot glastele si jardinierele afara, intr-un balcon deschis, spre nord, unde nu bate soarele, deloc.
Copii ii zic, la balconul cu plante – jungla lui tata. Prin balcon mai sunt si niste vedre mari cu arbori de cafea, un ficus si un palmier, de-o seama cu casa (32 de ani), alte flori mai mititele si nu prea.
Cum mi-a picat fisa abia acuma, ca nu am pozat jungla, dupa ce termin niste lucrari gospodaresti, de inlocuit ferestre, voi trage si o poza, pe care o voi pune pe blog, drept “regina balului”. 😛
Busuiocul cu frunza lata (mosii, cum le zicem in familie) se foloseste la salate, la ciorbe si la mancarici cu rosii. Daca vreti sa va iasa rasadul, semintele trebuie puse in pamant, in ziua de sf. Gheorghe, pe 23 aprilie. E o planta care trebuie “cocolosita” daca vreti sa fie verde si mai spre iarna, dupa ce infloreste si face seminte, care se coc greu in balcon. Frunzele fiind foarte late, planta are nevoie de apa multa, dar apa nu trebuie pusa toata o data, ci in reprize, de regula dimineata si seara sau cand este noros afara si nu este prea cald. Apa nu trebuie sa balteasca in glasta. Nu-i place sa fie mutata din loc. Frunzele se albesc ca si cum le-ai stropi cu ceva laptos, daca planta este tinuta in curent sau udata cand nu trebuie.
Un vechi proverb romanesc, zice: ce-i mai sigur, nu e sigur ! Numai pentru frunze, semintele de busuioc se pot pune in pamant si mai spre toamna, tot in glaste, dar succesul nu este garantat. 🙁
Cand treci pe langa frunzele mosilor si le atingi din greseala sau intentionat, parfumul de busuioc proaspat te imbata.
Cimbrul se pune rasad, primavara. Este si un cimbru batut, cu frunze dese si foarte aromat. Nu am gasit rasad primavara si seminte, nu am de unde lua. Am rugat niste precupete sa-mi aduca rasad sau seminte, dar rugaminte a ramas. 🙁
Cimbrul este cel mai folosit condiment, la fripturi, fie verde, fie uscat.
Nu-i place apa multa, dar nici sa ramana planta, in sec. Ii place soarele, dar sa nu fie puternic, ca se albesc frunzele. Cand infloreste cimbrul, este un miros nemaipomenit in jurul plantei, spre seara. Nu poti sa-l tii verde, in glasta, mai tarziu de noiembrie. Dupa ce infloreste si incep sa cada petalele floricelelor, planta se usuca. Niciodata nu reusesc sa adun seminte. Daca pastrez glasta goala (iarna, in balcon si o mai ud din cand in cand), dupa ce se usuca planta, primavara incep sa rasara, alte plante, din semintele cazute pe pamant.
Cimbrul cu frunze verzi-rosiatice “sperie” tantarii, daca lasi ghiveciul cu planta, in apropierea ferestrei deschise, pentru aerisire.
Rozmarinul l-am cumparat dintr-o florarie, intr-un ghiveci mititel, cu vreo 2 ani in urma si l-am replantat, din aproape in aproape, in ghivece mai mari. Nu a facut flori, doar crengute si frunze. A ajuns un pomisor. Si cand ma gandesc, ca am crezut ca este levantica. 😛
Rozmarinul se foloseste la fripturi si la cartofi copti. Friptura de oaie, inabusita, in vin rosu, in care ai pus o crenguta de rozmarin, este o delicatesa culinara.
Mai am si alte plante surpriza, verzi, prin balcon. Nu au “aspect comercial”, deocamdata. O sa apara si ele pe blog, in curand.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu este obligatoriu sa ai o minisera, ca sa iti pui in glaste, fel de fel de verdeturi. Cine are o minisera sau un solar, in dotare si nu are in glaste, tot timpul anului, verdeturi proaspete, nici nu stie ce pierde.