Nefiind posibila adunarea familiei pentru a sarbatori cum se cuvine Pastele, in 2009 am portionat iedul cumparat si l-am pus in pachetele separate, la congelator, pentru diverse retete care urmau a se pregati ulterior.
Pachetul care continea capatana, partea de jos a picioarelor si 2 bucati de gat era destinat unui bors.
Am lasat de cu seara pachetul sa se dezghete lent, in frigider.
Carnea de ied este foarte frageda, deosebit de gustoasa, consistenta si nu produce rictusuri celor ceva mai simandicosi.
Se spala carnea dezghetata, in apa rece, pentru a se inlatura eventualele urme de sange inchegat.
Secret ! Daca vrei sa-si pastreze gustul nealterat, cand congelezi carne (indiferent de animal), sa nu o speli. Daca are sange inchegat, il indepartezi cu cutitul si stergi bine carnea cu o carpa curata.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- ciotoaie, capatana, gat de ied/ miel,
- radacinoase (morcov, telina, patrunjel, pastarnac), ceapa, ardei gras,
- orez,
- oua proaspete, de gaina,
- ulei de floarea soarelui,
- bors,
- leustean verde.
[/ingredients]
Cureti o ceapa si o tai solzi. Poti toca si 2 fire de ceapa verde. Dai pe razatoarea mare un morcov, un pastarnac, o telina mica si o radacina de patrunjel. Tai si vreo cateva feliute de ardei gras.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Calire legume date pe razatoare/ tocate marunt in ulei de floarea soarelui intr-o oala.
- Oparire carne de miel/ ied in apa clocotita. Scurgere apa si spalare carne cu apa calduta.
- Fierbere carne impreuna cu zarzavatul calit si apa rece incalzita, cat sa acopere ingredientele de 2 degete. Se pune capacul pe oala.
- Fierbere o cana de bors si adunare spuma formata.
- Adaugare bors fierbinte peste carnea si legumele fierte. Se da in cateva clocote.
- Adaugare oua batute in borsul fierbinte.
- Servire bors de miel/ ied fierbinte cu leustean verde deasupra/
[/directions]
Calesti legumele in ulei de floarea soarelui, amestecand cu o lingura de lemn, la foc mare, pana se moaie ceapa. Adaugi 2 litri de apa rece incalzita si lasi la fiert.
Oparesti carnea de ied, in apa clocotita. Carnea oparita o speli cu apa calduta si o pui in oala cu zarzavat. Lasi la fiert, la foc potrivit, cu capacul pus pe oala, pana se fierbe carnea. In timpul fierberii, adaugi cateva tulpini de leustean verde.
Borsul se cumpara din piata sau din marchet. Il gusti sa vezi cat de acru este.
Bors pregatit in casa ! Prefer borsul pregatit in casa dupa o reteta mostenita de la mama. Cu o saptamana inainte de Paste poti sa pregatesti borsul pentru acrirea ciorbelor. Intr-un borcan de 3 Kg, cu capac, se pun: o mana de tarate de grau, o mana de malai de porumb, o jumatate de lamaie taiata felii, o felie de paine prajita sau o lingurita de drojdie de bere, tulpini de leustean verde, o crenguta de visin. Se fieb 2 litri de apa si se lasa la racit pana la 30 de grade C. Apa fiarta si racita se pune peste ingredientele din borcan. Se amesteca cu o lingura de lemn, de 2-3 ori/ zi in borcanul lasat la soare. Dupa 3-4 zile, borsul este acrisor si deja poate fi utilizat pentru acrirea ciorbelor. Pe masura ce se consuma din lichid, se poate adauga apa fiarta si racita si 2-3 linguri de tarate, avand astfel borsul facut de tine, cateva luni.
Cum se foloseste borsul pentru acrit ? Fierbi borsul intr-o cana si culegi spuma. Cantitatea de bors adaugata este legata de cat de acra doresti sa iasa borsul de ied/ miel.
Cand carnea este fiarta, adaugi in oala de ciorba, borsul fierbinte si mai lasi la fiert 2 minute. Opresti focul si lasi sa se linisteasca putin fiertura.
Bati 2 -3 oua cu furculita, adaugi niste zeama de lamaie (vezi sa nu iasa prea acru) si niste leustean verde tocat marunt. Torni 2 polonice de zeama de ciorba peste ouale batute, amesteci compozitia si o torni peste ciorba, amestecand cu polonicul, sa se omogenizeze.
Secret ! Nu pune ouale batute peste ciorba, daca nu ai oprit focul. Se va branzi oul si strici aspectul borsului.
Borsul se serveste fierbinte cu mamaliga calda si leustean verde presarat deasupra.
Te alinti cu o tuiculita din prune in timpul mesei, chiar daca afara este canicula. Nu vei transpira mai mult, ba din contra te vei simti bine si pe dinauntru.
La felul doi poti servi cotlet/ coasta/ pulpa de ied de sau miel, cu cartofi noi pregatiti la cuptor. Se serveste impreuna cu o salata de sezon (salata verde/ varza noua, leurda, ridichi, castraveti, frunze de patrunjel, ulei de masline, sare grunjoasa, zeama de lamaie/ otet de mere si miere).
Pastele 2009 (cand a fost scris initial aceasta reteta pentru bors de ied) a fost unul trist, necazuri in familie si nu ne-am putut strange toti ai casei in jurul mesei de sarbatoare. Totusi, am ciocnit cate un ou rosu si am servit la repezeala cate ceva din cele pregatite.
Merge un vin rosu/ alb demisec.
Obiceiuri traditionale romanesti ! Pastele se sarbatoreste in familie, cu toti ai casei adunati in jurul mesei bogate, pline de bunatati traditionale romanesti.
Voia buna trebuie sa se exprime prin glasurile celor prezenti.
Ne aducem aminte si ii pomenim pe cei plecati dintre noi.
Pofta buna frati gurmanzi, chiar daca nu sunteti „amicii” carnii de oaie sau de ied ! Incercati sa gustati, incercarea moarte nu are. Ideile preconcepute despre mirosul carnii de oaie se „mostenesc” in familie, nu se datoreaza unei retete neacceptate de stomacul prea fin.
Bună,
Am găsit rețeta căutând pe google una pentru borș de ied!
Îmi place ca este simplă, explicată pe îndelete si, mai ales, ca ai menționat faptul că opărești carnea înainte!!!
Ce de polemici întâlnesc pe acest subiect….!
Tor așa procedez si eu, am crescut la țară si mămica mea așa proceda, așa face si acum! Mai ales carnea de vită, cum să nu opărești o dată carnea?!? Rezultă o apă atât de urâtă!
Deci…borșul de ied…nu e complicat, dar eu nu as pune ou bătut! E cam ca la ciorba a la grec, nu? Si nu îmi place leușteanul!!!!
P. S. Te_am găsit si pe Faceboock, poți modifica setările, sa pot da ,,follow", te rog?
Mulțumesc!
Sănătate si numai bine!
Carnea rosie trebuie oparita intotdeauna daca vrei sa iasa supa/ ciorba limpede. La pasare, oparesti carnea doar daca nu iti place cum arata apa fiarta pentru a nu disparea strelicea de grasime.
Eu am facut intotdeauna cu ou mic de gaina, batut bine, in special daca am acrit cu zarzane/ zeama de muraturi in loc de bors. Mie imi place leusteanul si il pun si in salata verde, iar in ciorba de fasole boabe este deliciu adevarat.
Poti pune leurda tocata marunt.
Poti intra direct pe adresa de site http://www.despremancare.ro si in dreapta sus unde este lupa scrii ce reteta doresti sa vezi. Sunt categorii de retete, pe prima pagina, in dreapta pe la mijloc.