Pentru sarbatoarea pascala, vopsirea oualor, in Joia Mare, era un moment pe care, copil fiind, il asteptam cu nerabdare in fiecare an. Mama si bunica vopseau tot felul de oua – de gaina (cele mai multe), o duzina de rata, o duzina de curca si cateva de gasca. In mintea mea de copil doream sa se sparga la fiert macar un ou de gaina, cat de mic, pe care sa-l mananc atunci, in fuga, cu un coltuc de paine calda, atunci scoasa din cuptor. Coltul de paine aburinda trebuia musai sa fie uns cu unt proaspat, nesarat, din cel cumparat de la prietenii ciobani ai tatalui meu, care ni-l aduceau acasa.
Amintiri, amintiri … ! Nu am facut niciodata un secret din faptul ca oul fiert moale, servit la micul dejun, este felul meu preferat, mai ales daca este insotit de paine prajita unsa cu unt. In copilarie serveam langa oul fiert o cana cu lapte sau o cana cu cacao cu lapte (ceai serveam foarte rar, doar daca eram racit si trageam de nas, ceaiul fiind considerat in familie doar pentru doftoricirea celor bolnavi). Inaintand in varsta, cafeaua neagra, tare si amara a inlocuit doar laptele, fara a renunta la oul fiert.
In vremea copilariei mele, vopselele pentru oua, cumparate din magazin, erau o raritate. Mult mai tarziu a aparut vopseaua Galus (astazi este singura pe care o utilizez in afara de vopselele naturale), care era folosita pentru vopsirea lanii si a bumbacului. Plicurile cu vopsea se aduceau de la oras de tata cand avea drum cu diverse treburi si pe lista de cumparaturi se regaseau obligatoriu – vopsele pentru oua.
Ingrediente de trebuinta in reteta: oua proaspete, otet din vin alb, ulei de floarea soarelui/ slanina de porc, vopsele pentru oua, sare grunjoasa. Sa ai la indemana o carpa alba, curata.
Ingrediente
- oua proaspete – de gaina, rata, curca, bibilica/ cata, prepelita, gasca,
- vopsele pentru oua (de preferat din cele naturale),
- otet din vin alb,
- ulei/ slanina de porc.
Vopsirea oualor cu vopsele naturale ! Mama si bunica foloseau tot felul de gaselnite, mostenite din batrani, pentru vopsirea oualor. Ca sa le dea oualor vopsite un aspect ceva mai deosebit, cum vopselele naturale obtinute erau destul de palide, foloseau tot felul de frunze (patrunjel, marar, telina, leustean, etc.) pe care le lipeau pe ouale stranse, separat, in bucati de ciorap si asa le puneau in vopsele. Cand copiii mei erau mici, sotia recurgea destul de des la astfel de trucuri.
Cum se obtin in casa vopselele naturale, cu ceea ce ai la indemana ? Printre cele mai des folosite vopsele naturale trebuie amintite: rosu – suc concentrat din sfecla rosie; galben – cateva linguri de turmeric pudra; galben-portocaliu – multe frunze de ceapa galbena; verde – o mana de frunze de spanac din cele de un verde crud sau un manunchi de iarba verde inchis, cu frunza lata; albastru – cateva frunze de varza rosie, zdrobite cu facaletul sa scoata sucul; mov – o mana de afine de padure, zdrobite, sa iasa sucul; maroniu – cafea tare sau ceai negru, concentrat, etc.
Fierberea oualor ! Ouale proaspete trebuie tinute la temperatura camerei cateva ore inainte de a le fierbe. Ouale reci (scoase atunci din frigider), puse la fiert, se vor sparge in timpul fierberii. Ouale se pun la fiert in apa rece cu sare grunjoasa.
Exista un secret bine pastrat ! Pentru ca ouale sa prinda vopseaua si ca aceasta sa fie frumos repartizata, ouale cumparate trebuie sa fie albe. Ouale trebuie curatate obligatoriu inainte de a fi puse la fiert, cu detergent de vase, clatite apoi, bine, cu apa calduta, lasate sa se scurga de apa si sterse bine cu carpe uscate.
Pentru a fierbe ouale proaspete, mai intai trebuie sa cunosti preferintele membrilor familionului. Unii vor ouale sa fie fierte beton, unii le prefera pe cele fierte tari, putini (printre care ma numar si eu) le prefera pe cele cleioase.
Ouale dorite cleioase in final,se fierb intr-o cratita de 3-4 litri, in apa rece in care se pun 2-3 linguri de sare grunjoasa. Masurarea timpului de fierbere incepe din momentul cand apa clocoteste – timp de 1 minut cele de bibilica/ cata si prepelita; 2 minute cele de gaina; 2,5 minute cele de rata si curca, 3 minute cele de gasca.
Pentru ouale care se doresc a fi in final tari, timpul de fierbere creste cu 1 minut la fiecare tip de oua, iar pentru ouale beton, timpul de fierbere creste cu 2 minute.
Se pregateste intr-o cratita de 1-1,5 litri, in serii pentru 5-8 oua deja fierte, apa fiarta clocotita, in care s-au fiert anterior vopselele naturale pana se obtine culoarea dorita. Culoarea dorita se obtine prin fierberea frunzelor, pudrei, fructelor, timp de 3-5 minute. Pentru vopselele din plic se respecta tehnica mentionata pe plic. De regula, vopselele se pun in apa clocotita timp de 2-3 minute si se da in cateva clocote.
Reteta pas cu pas
- Fierbere oua proaspete (lasate cateva ore la temperatura camerei) in apa rece cu sare grunjoasa.
- Pregatire vopsea pentru oua.
- Vopsire oua fierte prin introducere in apa cu vopsea.
- Lasare oua vopsite pe hartie absorbanta sa se usuce vopseaua.
- Stergere oua vopsite cu o carpa pe care s-a picurat ulei de floarea soarelui.
In apa colorata, in care se pun 2-3 linguri de otet de 9 grade, se introduc ouale fierte (folosind o spumiera pentru a le scoate din apa de fiert si a le introducere in apa colorata). Ouale fierte se tin 1-1,5 minute in apa cu vopsea pentru oua.
Ouale vopsite se scot pe hartie absorbanta si se lasa sa se usuce vopseaua, 1-2 minute, timp in care se continua si coacerea oului.
Pe o carpa curata se pun picaturi de ulei de floarea soarelui si se sterg ouale cu carpa pentru a le da luciu. Ouale vopsite se pot unge cu slanina si apoi se sterg cu carpa alba, curata.
Ouale vopsite se ciocnesc in zilele de Paste, insotite de urarile: Cristos a inviat – adevarat a inviat ! Se pot vopsi oua in toate zilele pana la Inaltare (40 de zile dupa Paste).
Ouale vopsite, decojite, se cunsuma cu paine calda si mustar si/ sau salata de sezon (salata verde, leurda, ceapa si usturoi verde, patrunjel si marar verde, ridichi de luna, ulei de masline si zeama de lamaie).
La oua merge de minune o tarie – tuica de prune.
Mostenire bine pastrata in familie ! Spre bucuria gurmetilor profesionisti, dar si a gurmanzilor de ocazie am o reteta, mostenita de la soacra mea: oua fierte, tari, decojite, taiate in felii subtiri se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Cine doreste poate sa puna si boia iute si/ sau boia dulce. Se picura ulei de masline si zeama de lamaie pe oua. Se amesteca mixtura. Se moaie cu paine calda in sosul format, se ia in furculita o bucata de ou, se musca din painea calda si se serveste salata verde. Printre imbucaturi, se soarbe cate un strop din paharelul cu tuica de prune.
Paste fericit voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati niciodata de traditiile voastre stramosesti.