Ciorba de pui cu zeama de castraveti

Dupa multele si obositoarele festinuri culinare din timpul sarbatorile de Craciun si Anul Nou se impune o „relaxare” a stomacului, chiar daca urmeaza Boboteaza si Sf. Ion, sarbatori religioase tinute cu smerenie de catre romani.

Pentru „purificarea” organismului, greu incercat, este binevenita o ciorba acra.

De obicei imi place sa cumpar pasarea intreaga si sa o transez eu. Pieptul merge de minune pe gratar sau facut snitel. Pulpele le pregatesc pe gratar sau la cuptor. Din aripi (in special din cele de curcan) pregatesc mancarici diferite.

Ciorba se face din spinari, aripi, tartite, gaturi, pipote. Nu te opreste nimeni sa pui pulpele, mai ales daca doresti sa ai in farfurie mai multa carne. „Purificarea” organismului se obtine insa cu mai multa zeama si mai putina carne.

Oparesti in apa fiarta, bucatile de pasare pe care doresti sa le prepari. Doar se oparesc, pentru a nu pierde grasimea de pasare. Bucatile se spala sub jet de apa rece si se pun apoi (curatate bine de ce „uita” macelarii sa curete – puf, pielite, etc.) la fiert, intr-o oala cu apa rece, impreuna cu o ceapa alba, o radacina de patrunjel, o bucatica de telina, o radacina de pastarnac, cateva bucati de ardei gras – scoase din congelator, o crenguta de cimbru sau cateva fire de marar uscat.

Legumele se taie cu cutitul sau se dau pe razatoarea cu dinti mari. Poti sa adaugi un cartof taiat in cubulete sau o lingura de boabe de orez, spalat in mai multe ape pentru a se scoate amidonul. Se calesc putin legumele si bucatile de carne (inainte de a pune apa in oala), in untura de pasare. 

Se fierbe ciorba la foc potrivit, pana se moaie carnea. Cand ciorba este aproape gata, se pun 2-3 rosii scoase de la congelator, trecute prin jet de apa calduta, decojite si taiate feliute sau date pe razatoare. Se mai da ciorba in cateva clocote.

Se scoate o cana de zeama de la castravetii in saramura sau de la muraturile taranesti sau din zeama de varza si se fierbe, adunand spuma care se formeaza la fierbere.

De retinut ! Nu risca sa acresti prea tare ciorba si sa nu mai placa in special celor mici.  🙂  Pui atata zeama acra in ciorba, dupa cat doresti sa fie de acrisoara ciorba, tinand cont de cat de acra este zeama de muraturi. Daca a fost cald in balconul unde ai tinut muraturile, zeama este destul de acra, acuma.

Cand nu toti mesenii suporta mancarurile mai sarate, poti folosi zeama de lamaie pentru acrit ciorba, in loc de zeama de muraturi, dar gustul este diferit.  🙁

Daca doresti, poti bate un ou in ciorba. Se presara leustean verde taiat fin sau leustean uscat, maruntit intre degete.

Atentie ! Ca sa nu ti  se branzeasca oul batut si sa se faca zdrente, cand il pui in ciorba, opresti focul sau iei ciorba de pe foc. Amesteci cu polonicul in ciorba, pe masura ce adaugi oul batut.

Ciorba de pui se serveste fierbinte, cu mamaliga calda si presarata cu leustean. In loc de leustean sau impreuna cu leusteanul poti sa pui patrunjel verde tocat marunt. Leusteanul da ciorbei o aroma deosebita, de crud si proaspat.

Nu poate lipsi un ardei iute proaspat sau scos din borcanul in care l-ai conservat de cu toamna, in otet.

Se poate servi si hrean ras, proaspat sau din cel conservat si pus la borcan, inca din toamna.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni ! „Odihniti-va” stomacul, deocamdata, ca doar este al vostru si trebuie avut grija si de sanatatea lui. Uitati cateva zile de mancaruri grele, lasati carnea de porc si chiar pe cea de vita, in special tocaturile. Faceti o pauza si de sprit sau de tuica fiarta, chiar daca azi este Boboteaza. Pana maine, ca sfintii Ioni trebuie cinstiti cum se cuvine, nu-i asa ?  😉

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*