Clatite cu branza si smantana, la cuptor

Se face un aluat pentru clatite din 1 litru de lapte dulce, fiert si racit, 3 oua de gaina, mari, cumparate de la tarani (din cele cu galbenusul portocaliu) si faina cat inghite. Se amesteca cu telul pana se obtine o pasta mai groasa, dar fluida. Se adauga 2 linguri de ulei de floarea soarelui si se mai amesteca continutul.

Se incinde o tigaie teflonata si se prajesc clatitele, punand cate un polonic din aluat, in tigaia incinsa si dispersand prin manevrarea tigaii, aluatul, in toata tigaia. Se prajeste pe ambele fete.

Secret ! Se intoarce clatita cu o spatula cu coada lunga, cand se desprind marginile clatitei de tigaie si sunt usor rumenite. Nu incerca sa “arunci” din prima, clatita, prin aer si sa o sprijoni pe partea cealalta, in tigaie, pentru a o intoarce, decat daca ai destula dexteritate, capatata in timp. Daca totusi incerci jongleria, nu ezita sa chemi pe cineva sa-ti faca o poza, ca sa va puteti amuza ulterior, impreuna cu copii, rudele si prietenii.  😉

Intr-un bol se face un amestec mai gros, din branza sarata – rasa pe razatoare, branza dulce – maruntita, smantana grasa, marar verde taiat fin, 2-3 oua de gaina.

Se toarna cateva lingurite de rom sau cateva picaturi din esenta de rom, vanilie, migdale. In amestecul de branza se pune si niste zahar vanilat, pentru a mirosi imbietor.

Se unge un vas de Yena cu unt galben, cumparat de la tarani si se aseaza clatitele in straturi.

Intre straturile de clatite se pune cate un strat din amestecul de branza si smantana.

Deasupra se pune o clatita mai groasa. Ultima clatita se unge cu ou batut, se adauga ceva smantana, se presara cascaval ras si se pune un bot de unt.

Vasul se baga in cuptorul incins, la foc potrivit, pana se rumeneste preparatul, care devine pufos si imprastie miasme ce nu pot lasa indiferenti pe gurmanzii din toata casa. Ca la comanda acestia incep sa se adune in preajma gospodinei.  😀

Budinca se serveste la cina, fierbinte, cu smantana pusa deasupra. Merge un vinisor slab, de vara – pelin.

Daca vin de la munca, spre seara si pranzul l-au sarit din varii motive, cei mai tineri pot scoate de la untura carnati si carne afumata. Langa budinca dulce – sarata, o prajeala de porcarele afumate merge nemaipomenit.  😛

Cum porcarelele sunt mai sarate, merge un vin rosu demisec si chiar muraturi taranesti.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, ori unde va veti afla ! Nu pregetati sa incercati retete diverse. Nu este obligatoriu sa le mai faceti si alta data, daca nu ati fost multumiti, desi este greu de crezut.  🙁   Insistati sa ganditi sanatos pentru a putea manca sanatos. De unde si lozinca lansata de nutritionisti, in special pentru cei tineri – gasiti o minte sanatoasa intr-un corp sanatos.

One Comment

  1. In sfarsit putin umor, involuntar – ce e drept: “mens sana in corpore sano!” au “lansat-o” vechii romani, nicidecum nutritionistii!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*