Cartofi cu ciuperci de padure, la cuptor

O reteta de post, gustoasa si sanatoasa. Se face destul de rapid.  Se folosesc ciuperci de primavara sau de toamna, culese din padure, ciuperci albe, brune, galbiori sau bureti iuti , ciuperci de crescatorie, cumparate din market, ciuperci uscate, congelate sau marinate.

Oarece secrete ! Ciupercile congelate nu se lasa sa se dezghete. Ciupercile uscate se pun in apa calduta, pentru 1-2 ore, ca sa se „umfle” (adica sa se rehidrateze, vorba specialistului) si sa redevina carnoase. Ciupercile marinate, se scurg de saramura, se spala in cateva ape si se lasa la scurs.

Nu este un secret ! Pentru reteta se folosesc numai, cartofi rosii. Se trece pe langa standul, din market, cu cartofi polonezi (fainosi, denumiti „porcesti” de producatori, fiind cultivati pentru hrana animalelor, avand un continut mare de amidon).    😛

Cartofii se curata de coaja, se spala sub jet de apa rece si se fierb intregi, cu putina sare. Cartofii fierti pe jumatate, se scurg de apa si se aseaza intr-un vas termorezistent. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. Se presara cimbru uscat. Se adauga niste ulei de masline si se amesteca bine, tot continutul.

Sau altfel, gustul ramanand garantat ! Cartofii curatati si spalati, asezonati cu sare, piper si cimbru uscat, unsi cu ulei de masline, se pun intregi, in vasul termorezistent si apoi in cuptor. Se fac pe jumatate, la foc potrivit.

Ciupercile curatate bine de nisip, spalate sub jet de apa rece si scurse, se taie in bucati mai mari si se calesc in ulei de masline. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.

Se toaca fideluta, o ceapa alba, mai mare. Se toaca marunt 2-3 fire de ceapa verde. Se adauga ceapa, peste ciuperci si se amesteca bine, pe foc, cateva minute, pana ceapa devine stravezie.

Ceapa si ciupercile calite se pun peste cartofi, se omogenizeaza bine si se introduce vasul termorezistent, la cuptor, la foc potrivit, pentru 10-15 minute, pana se moaie cartofii.

Cine nu vrea sa tina post, poate presara peste cartofi, cascaval afumat sau branza de oaie. Nu este o greseala, daca se pune smantana sau iaurt de bivolita (cam gras, dar merita      😀     ). Cine doreste, poate face un mujdei de usturoi, cu verdeata si iaurt.

Cei mai pretentiosi gurmanzi, pot folosi aceasta reteta drept garnitura la o friptura de porc, la gratar, pentru a inlocui cartofii prajiti, atat de huliti de catre nutritionisti, ca fiind nesanatosi, din cauza prajelii in untura de porc sau in ulei de floarea soarelui    🙁 , dar atat de gustosi, fiind preferatii multora.     🙂

Chiar daca este carne la gratar cu cartofi prajiti, ai manca-o cu ochii. Nici nu-ti vine sa crezi, cum ca reteta de carne la gratar cu cartofi prajiti este considerata nesanatoasa.     🙂

Ca sa impacam si capra (nutritionistul cel inflexibil si pretentios) si varza (gurmandul declarat, devenit deja incurabil), se inlocuieste garnitura de cartofi prajiti, cu cartofi facuti la cuptor, cu ciuperci.

Pentru ca tot suntem la retete recomandate de nutritionisti, o rosie bine coapta (daca se mai gaseste prin frigider, din cele gasite pe tarabe, cu ceva vreme in urma) sau o salata de varza rosie, de sezon (varza rosie, tocata, sarata, stoarsa de apa, „dreasa” cu un amestec de otet de mere si miere, plus ulei de masline si cateva frunze de busuioc si/ sau menta verde, tocate marunt), face toti banii.    😛

Un pahar de vin rosu, chiar dulceag, este recomandat, pentru a „subtia” colesterolul (ca doar, spata de porc, are si grasime, nu, chiar daca este facuta pe gratar ?).

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond ! Rezistati ispitei de a praji (cat puteti     🙁     ), combinati preparatele la gratar sau la cuptor, cu cele prajite sau facute la abur (fara a „neglija” complet pe cele prajite), scoateti margarina din bucataria voastra si folositi ulei de masline (in spedcial la salate) si unt de la tarani (nu mult, cantitati rezonabile), nu uitati de salatele de cruditati dar nici de muraturile taranesti (mai cu mila, sa nu va  cresca tensiunea), nu evitati retetele de post sau retetele cu peste..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *