Piept de gaina, cu ciuperci, in sos de vin si smantana

Se apropie sarbatorile de iarna si stomacul oricarui gurmand declarat este indicat sa fie lasat sa mai “respire”, altfel spus, sa evitam bucatarelile cu carne de porc sau de oaie si chiar de vita.

Indemn dezinteresat ! Postul Craciunului este o buna ocazie pentru toti cei care vor si pot, sa manance mai lejer, pentru a fi apti la “bataliile” ce vor veni, cu sarmale si racituri de porc, cu friptane la tigaie sau la tava, cu spritane si tuici fierte. 

Ciupercile albe, proaspete, se curata de nisip si se spala sub jet de apa rece. Se pot folosi si ciuperci pleorotus. Se gasesc prin market, ciuperci, pe ales. Se pot prepara ciuperci congelate (fara a le lasa, insa, sa se dezghete) sau ciuperci in saramura, spalate in jet de apa rece si puse la scurs, intr-o sita.

Ciupercile taiete in feliute se calesc in ulei de floarea soarelui si putin unt, atat cat sa se moaie usor. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. Se stropesc cu vin alb, sec si se lasa sa scada, pana se evapora apa.

Se adauga o ceapa alba, taiata rondele si 2 catei de usturoi, feliati. Se calesc impreuna, cu ciupercile, pana se moaie ceapa.

Se scoate din congelator, pieptul de gaina (ramas de la gaina coapta la cuptor) si se feliaza. Se caleste impreuna cu ciupercile si cu ceapa, pana se rumeneste putin.

Se adauga putin vin alb, sec, pentru o aromatizare suplimentara. Se presara piper boabe, proaspat macinat.

Se pun 2-3 linguri de smantana si se amesteca, cu nadejde.

Mare secret ! Pentru a nu risca, sa se “taie” smantana si sa iasa o coca, smantana se adauga, peste ciuperci si carne, dupa ce se ia tigaia de pe foc. Dupa amestecare, se pune iarasi tigaia pe foc si se da in cateva clocote, pentru omogenizarea gusturilor.

Se presara patrunjel verde, taiat marunt.

Nu aveti piept de gaina, facuta la cuptor ? Se poate folosi un piept de pui, fiert sau prajit, la tigaie.

Se serveste calda, cu cateva felii de rosie (daca se mai gasesc rosii, prin frigider, din cele cumparate de pe tarabe, cu ceva vreme in urma, cand inca mai aveau gust).

Gurmanzii adevarati, nu vor ezita sa puna alaturi si cateva chiftelute din creer pane.

Bunatatile se “dilueaza” cu un pahar de vin alb, sec, rece. Nu ai vin alb, merge si vin rosu sau roze, totul este sa-ti faca tie, placere.     🙁       🙂

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! V-ati facut meniul de sarbatori sau ati optat pentru ceva mai simplu, sa petreceti la munte, la o pensiune taraneasca, unde se taie porcul in curte si lucreaza gazdele, la bucatarie, pentru voi ? 

De sarbatorile iernii, tot romanul petrece, conform traditiei stramosesti,cu rudele si cu prietenii. Ramane insa un regret parintesc, dar si un gand bun, de fericire si buna stare, pentru cei apropiati tie, care fiind plecati, peste mari si tari, nu pot fi alaturi de tine.     🙁

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*