Este inceputul de sezon al mancarurilor usoare, din legume proaspete, pline de vitamine, garnisite cu verdeata din belsug. Combinate cu branzeturi si/ sau cascaval, cu ciuperci, dar si cu urme fine de carne (sunt printre noi, gurmanzi care pur si simplu nu pot manca fara carne), legumele preparate la cuptor sunt bine venite la masa de pranz, dar si la cina.
Salatele de sezon servite la felul principal (dar si singure, ca fel principal, combinate cu te miri ce se mai gaseste prin camara sau frigider – conserve de ton sau ceva piept de pui, ramas de la puiul intreg bagat la cuptor, in duminica care abia a trecut) imbogatesc masa si pun temelie la sanatatea tuturor celor care le consuma.
Sa profitam din plin de piata bogata in fructe si legume proaspete, la preturi destul de accesibile.
De-ale statului ! Ca fapt divers, sunt pe tarabe multe legume in special, dar si fructe, din productia interna, semn (deocamdata, inca firav) ca romanii s-au reinvatat sa cultive in sere si solarii. Daca romanii vor trece si peste vechiul obicei, de a-si fura caciula singuri, atunci legumele si fructele din productia interna, mult mai gustoase decat cele din import, vor reusi sa scoata de pe piata pe cele aduse cu bani multi de peste mari si tari. Astfel se va subtia si specula/ evaziunea fiscala, comerciantii din piete fiind inlaturati de adevaratii producatori/ cultivatori-truditori ai pamantului. Poate si ajutorul financiar al statului deja acordat producatorilor autentici are un rol in aspectul actual al pietelor. Cu siguranta este loc de mai bine, dar primii pasi au fost facuti.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi noi, ciuperci cu palaria mare, verdeata (ceapa, usturoi, marar, patrunjel), cascaval afumat, unt proaspat, sare grunjoasa, cimbru, boia de ardei dulce si boia de ardei iute, piper boabe.
Cartofii noi, spalati cu apa rece (de pamant/ nisip) si curatati/ razuiti de coaja subtire cu buretele din sarma sau cu cutitul, se pun la fiert in apa rece cu putina sare grunjoasa. Se fierb pe jumatate si se lasa la racit.

Cum curatam ciupercile ? Ciupercile se curata de nisip cu o pensula. Daca este nevoie (la ciupercile cumparate de pe taraba sau culese din padure este sigur nevoie) se spala sub jet de apa rece numai inainte de utilizare (pentru a nu se „ofili” si a-si schimba culoarea in timp). Mie personal mi se pare o „crima ciupercareasca” sa cureti palariile ciupercilor de pielita de deasupra, numai de dragul de a arata bine. Prin respectiva „jupuire” se pierd vitamine si gustul preparatelor cu ciuperci are de suferit.
Se indeparteaza cotoarele ciupercilor (nu se arunca, se pot folosi ulterior la o omleta cu ciuperci). Ciupercile spalate se tamponeaza cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata/ prosop de bucatarie.

Verdeata (ceapa si usturoi, marar si patrunjel) se toaca marunt.

Intr-un bol, se amesteca verdeata cu unt proaspat. Se asezoneaza cu putina sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si boia de ardei dulce si boia de ardei iute.

Palariile ciupercilor se umplu cu amestecul de unt proaspat si vedeata.
Cartofii fierti pe jumatate se feliaza in bucati mai groase care se aseaza intr-un vas de copt. Cartofii fierti se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru si piper boabe proaspat macinat si se stropesc cu cateva picaturi de ulei de masline sau cu unt topit (de preferat).
Nu este nicio greseala ! Vasul de copt se poate unge cu putin unt proaspat inainte de a se pune cartofii fierti pe jumatate.
Deasupra cartofilor, in vasul de copt, se aseaza palariile ciupercilor, umplute cu unt si verdeata.

Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare. Cascavalul ras se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat si boia de ardei.

Vasul de copt, cu ciuperci umplute si cartofi fierti pe jumatate se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pentru 10-15 minute, timp in care se va topi untul si va intra in ciuperci.
Se scoate vasul de copt din cuptorul aragazului, folosind manusi groase, de bucatarie, pentru a ne feri de arsuri termice, care pot crea disconfort.

Se adauga cascaval ras, din belsug, peste ciupercile umplute cu unt si verdeata.

Vasul de copt se reintroduce in cuptorul incins al aragazului, cateva minute, pana se topeste cascavalul si se coc bine cartofii, devenind crocanti.

Deasupra preparatului se presara verdeata proaspata.
Preparatul se serveste cald, cu sau fara smantana grasa, cu sau fara mujdei de usturoi – vezi mujdei din usturoi uscat, usturoi verde si iaurt
Preparatul poate fi „decorat” si cu o felie de pulpa de porc/ vitel, facuta la cuptor sau inabusita in vin/ bere. Adevaratii gurmanzi vor fi fericiti.

Preparatul se serveste cu o salata de sezon (salata verde, rosii, castraveti, leurda, ulei de masline, otet de mere si miere, sare grunjoasa).

Un pahar de vin rosu sau alb nu poate lipsi de la un asa festin. Merge chiar o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu sunt adeptul ciupercilor de crescatorie, cele de padure fiind mult mai gustoase, folosite in preparate deosebite. Folosesc ciuperci de crescatorie numai atunci cand am nevoie de ciuperci proaspete si nu este sezonul lor pentru a le culege din padure. Chiar daca culegeam ciuperci si in urma cu vreo 60 de ani, impreuna cu bunica (deci, sa zicem ca le deosebesc pe cele comestibile de cele otravitoare), nu indemn pe nimeni sa culeaga ciuperci, stiut fiind ca daca vei culege ciuperci otravitoare risti sanatatea ta si a familiei tale. Ce rost ar avea ?!