In perioada de prohibitie a pescuitului am cumparat de la pescarie un avat de 3,5 Kg (confiscat, probabil, de la braconieri si vandut de filiala vanatorilor si pescarilor la comercianti), plin de icre. Am scos banii dati pentru peste (100 lei/ Kg – curata afacere culinara) numai din icre, cca. 0,6 Kg (o farfurie plina de icre – 2 “limbi” mari (cat incaltatoarea de pantofi, de lata si de lunga, pe care, din pacate, in febra curatarii pestelui si a bucuriei de a vedea atatea icre in fata, am uitat sa le pozez). Cert este ca am umplut 1 borcan si 3/4 cu icre (borcane de 0,4 Kg), puse la sare din care sa preparam ulterior icre pentru tartine.
Despre pestele achitionat ! Avatul este un peste cu destul de multe oase, dar compenseaza prin carnea dulce si daca pestele este mare, oasele se pot alege destul de usor. Pestele poate fi filetat si din sira cu oase, cap si coada se obtine prin fierbere, cu o ceapa, o crenguta de cimbru, 2-3 foi de dafin si 10-15 boabe de piper (pana cade carnea de pe oase), un sos concentrat de peste (folosit ca baza la diferite preparate cu peste) sau chiar o ciorba de peste. Nu am filetat pestele deoarece voiam sa il prepar intreg, la cuptor.
Ingrediente de trebuinta in reteta: 1 avat cat mai mare (de minim 2 Kg), portocale si lamai, ghebe (congelate sau proaspete), o legatura de marar verde, 1 ceapa uscata, 2-3 fire de ceapa verde, 2-3 fire de usturoi verde, 2-3 catei de usturoi, 2 linguri de capere, 3-4 file- uri de ansoa, unt proaspat, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat. Ingredientele includ si pe cele utilizate pentru garnitura de ciuperci.
Cum alegem pestele proaspat pe care il cumparam ? Pestele proaspat se alege atunci cand il cumperi – sa aiba solzii mari si fermi (sa nu se desprinda singuri de peste), ochii sa fie limpezi (nu albiciosi), branhiile sa fie de culoare rosu deschis, nu intunecate. Daca se poate “pipai”, se apasa cu degetul mare pe burta si la incetarea apasarii, pestele proaspat isi revine imediat la forma initiala, dinainte de apasare. Daca miroase a mal/ balta, are branhiile stropite de mal sau “pute”, nu are rost sa mai stai in fata tarabei, faci scandal la seful pescariei si/ sau fugi repede la Protectia consumatorului si depui o sesizare. Pestele care este prins cu mai mult de 1 zi, anterior datei de punere in galantar, este obligatoriu sa fie expus la vanzare, eviscerat.
Se rade coaja de la o lamaie si o portocala, se taie cu un cutit bine ascutit coaja si pielita alba (amara), se feliaza citricele.
Pestele se curata de solzi, de branhii si la interior. Se spala bine sub jet de apa rece, se lasa la scurs si se tamponeaza cu o carpa curata sau cu hartie absorbanta, pentru uscare.
Intr-o tava de copt (destul de mare cat sa incapa pestele intreg) se pun felii de citrice, fire de ceapa si usturoi verde, ansoa, capere, boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru, coaja de lamaie si coaja de portocala. Se picura ulei de masline si se asezoneaza cu un praf de sare grunjoasa.
Avatul intreg se aseaza deasupra ingredientelor din tava, se unge cu ulei de masline, se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat. Interiorul pestelui se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. In interiorul pestelui si pe peste se pun felii de portocala si felii de lamaie. In interiorul pestelui se pot pune fire de ceapa verde si de usturoi verde.
Pentru detalii ale pregatirii pestelui pentru coacere in cuptor, dar si pentru a se vedea pestele in toata splendoarea lui, am apropiat imaginea.
Tava si pestele din tava se acopera cu hartie de copt, umezita cu apa rece si stoarsa. Procedand astfel, coacerea se va face in vapori de apa, pestele se va coace la abur, omogen (fiind destul de mare) si nu se va arde.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit spre foc mare pentru cca. 1,2 ore (20-25 minute/ Kg de peste).
Se scoate tava din cuptorul aragazului folosind manusi de bucatarie si se ridica cu grija foaia de copt, deoarece aburul acumulat sub hartie poate ajunge pe maini si arsurile termice nu sunt o bucurie pentru nicio gospodina. Se incearca cocerea pestelui, introducand varful cutitului langa capul pestelui, in carne. Pestele este copt daca nu iese sange. Carnea avatului copt este rozalie.
Miroaznele tainice care se degaja in jurul pestelui nu trebuie sa ne influenteze atunci cand se apreciaza coacerea pestelui. Gurmetii de profesie vor intelege de ce. Pestele necopt atat cat este necesar, dar si pestele copt mai mult decat este necesar nu este de aplaudat, iar gustul preparatului va avea de suferit.
Sosul adunat in tava de copt este minunat la gust – usor acrisor. Gurmanzii de pretutindeni nu vor ezita sa moaie cu paine calda sau cu mamaliga in acest sos delicios.
Coacerea pestelui se vede apropiind mai bine imaginea.
La verificarea coacerii, pestele fiind mare, se va acorda atentie deosebita spinarii pestelui. Inca o incizie cu varful cutitului nu strica.
Aspectul crocant, al crustei formate din pielea pestelui copt poate fi si acesta un indiciu corect al coacerii, indiciu accesibil insa celor care sunt deja la al 10-lea peste pregatit dupa aceasta reteta.
Pestele se serveste cald cu garnitura de ghebe, din cele congelate de cu toamna, dupa reteta de la ciuperci de plop/ nuc, oparite si congelate.
Garnitura de ciuperci se prepara respectand reteta de la tocanita de ciuperci.
Preparatul se serveste cu paine calda sau cu mamaliga calda.
Un pahar cu vin alb, sec, rece, nu poate lipsi de la un asa festin.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni. oriunde va veti afla pe mapamond ! Nicio masa fara peste – era o lozinca prin anii ’80. Se pare ca lozinca nu era chiar atat de anapoda promovata. Avea la baza si un dram de interes pentru sanatatea cetateanului, mai ales daca nu tinem cont de afisele cat peretele de mare care populau toate alimentarile si te izbeau in fata cum intrai pe usa.