Ceafa de porc impanata cu putina grasime, fara os, este carnea preferata a bucatarilor profesionisti pentru a fi preparata cat mai simplu, la cuptor, la gratar sau la tigaie, daca au de pregatit o masa festiva consistenta, intr-un timp relativ scurt.
Tipic pentru restaurante si cantine cu staif ! Ceafa de porc la gratar. Garnitura consacrata pentru ceafa de porc este de cartofi prajiti. O salata de varza noua cu castraveti si rosii insoteste de obicei friptura. Nu lipsesc chiflele, mai mult sau mai putin proaspete, rareori calde. 😛
Oarecum multumit, neavand incotro, soricelul din stomac actionand deja ! Am servit de mai multe ori, cu diferite ocazii, la restaurant, ceafa de porc la gratar (uneori calda), cu garnitura de cartofi prajiti (rareori cartofii fiind calzi) cu salata de varza (de cele mai multe ori, fara sare, otet si ulei, care adaugate separat, de cel servit, nu confera acelasi gust ca si cand ar fi fost preparat initial un dressing). 🙁
Nu mi-am propus sa copiez exact reteta bucatarilor profesionisti, din simplul motiv ca nu stiu cum o prepara acestia. 😀
Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata de ceafa de porc, fara os, care sa poata fi portionata in felii de cca. 200 grame pentru fiecare mesean, o punga de mazare congelata sau 0,5 Kg de mazare boabe, proaspata, 2 morcovi potriviti ca marime, cateva bucatele de ardei gras, congelat sau 1 ardei gras proaspat, o ceapa uscata si 2 fire de ceapa verde, o legatura de marar verde, ulei de floarea soarelui, sare, piper, cimbru uscat, suc de rosii (vezi reteta pe acest blog – suc de rosii cum face sotia mea).
Intr-o cratita de inox, cu fundul gros, se caleste in ulei de floarea soarelui ceapa, tocata solzisori si ardeiul gras, felii, impreuna cu morcovii, taiati rondele. Calirea se face pana ce ceapa se moaie usor.
Secretul bucatarului ! Nu se adauga apa. Legumele au suficienta apa. 😀
Se adauga mazarea si se continua calirea pana ce mazarea se moaie suficient pentru a fi gatita.
Mai este un secret, bine ascuns de catre bucatari ! Lingura de lemn este o ustensila care nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie. Cu ea se amesteca preparatul, pentru a nu se prinde de fundul cratitei, in special la inceput, pana ce legumele nu si-au lasat lichidul. 😛
Pentru cei care se intreaba de ce se foloseste lingura de lemn ! Sincer ? Nu stiu precis, dar nu cred ca exista vreo bucatarie din care sa lipseasca lingura de lemn. 🙁
Se adauga putin suc de rosii, doar cat sa coloreze lichidul lasat de legume in timpul calirii.
Nu este obligatorie adaugarea sucului de rosii, mai ales daca se doreste o garnitura mai seaca. Oricum, nu pregatim mancare de mazare. 😕
Daca se adauga suc de rosii, se fierbe amestecul de legume pana scade suficient si boabele de mazare raman legate.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat.
Se presara marar verde, tocat marunt.
Ceafa de porc, portionata in bucati, se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate si cimbru uscat.
Ceafa de porc se prajeste in foarte putin ulei de floare soarelui, bine incins. Daca ceafa are mai multa grasime, se prajeste in tigaia bine incinsa, fara a se adauga ulei.
Numai pentru gurmanzii profesionisti ! Sosul de la carnea prajita este un deliciu, chiar daca nu este recomandat de catre nutritionisti. Nici nu stiu acestia ce pierd, daca nu moaie o bucata de paine calda, in acest sos. 8)
Carnea se serveste calda (atunci scoasa din tigaie), pe farfurie incalzita, sa nu se sleiasca. Garnitura sa fie calda, aburinda.
O salata de sezon este recomandata. Merge de minune o salata de radacinoase – ridiche neagra, morcov, telina, gulie (vezi reteta pe acest blog – salata de radacinoase).
Nu poate lipsi un pahar de vin rosu, demisec.
Daca tot ne propunem un festin adevarat, nu poate lipsi o felie de paine neagra, calda, cu care sa muiem in sosul de la friptura si apoi sa ne ajutam „civilizat” sa apucam o bucatica de carne si apoi sa o aducem in gura. 😕
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sper ca ati observat ca in ultima vreme, automat, cautand vechea adresa a blogului https://www.despremancare.ro apare de fapt noua adresa a blogului, numai pentru bucatareli https://despremancare.ro Ulterior, pe vechea adresa de blog voi posta numai articole, legate de celelalte categorii abordate. Un mai vechi proiect al meu devine astfel realitate.
Multumesc pentru aceasta reteta. Eram in pana de idei de cateva zile si aveam o bucata de ceafa in congelator si un borcan de mazare, nu stiam daca se vor potrivi.
Si nici nu eram sigura cum se prepar carnea sa iasa bine. De obicei o arunc in cuptor cu o ceasca de apa si ceva sare-piper.