Eu unul nu cred ca exista rasol din peste, mai delicios decat cel din cap de somn. Pregatirea rasolului din peste iti ia mai putin timp decat imi ia mie sa scriu aceasta reteta.
Secretul prepararii unui rasol de peste plin de arome si minunat de gustos ! Cu cat capul pestelui este mai mare, cu atat rasolul de peste va iesi mai delicios. Oala/ cratita pe masura sa ai in dotarea bucatariei tale. 😕
Avantaje ce nu sunt de neglijat ! Un cap de somn cat mai mare iti ofera posibilitatea de a-l transa. Poti sa scoti portiuni babane de carne macra pe care sa o pregatesti pe gratar sau la tigaie. Oasele ramase cu multa carne pe ele/ penele de somn se vor folosi la rasol.
Regret, dar nu am o solutie viabila ! Nu am cumparat inca un cap de somn care sa nu incapa in oalele mele de inox. Cel mai “barosan” cap de somn pe care l-am cumparat in urma cu vreo 3 ani, avea 5,5 Kg, deci posesorul acestuia sa tot fi avut vreo 30-40 Kg, in viu. Inca mai sper sa cumpar candva un cap de monstru, care cu greu sa incapa in oala mea cea mai mare, care nu are decat 25 Kg. 😛
Cap de crap de crescatorie sau cap de fitofag la 5-6 Kg poti gasi cu usurinta prin pescarii, dar din pacate, rasolul din acest peste nu va iesi niciodata la fel de gustos, ca cel din somn, indiferent de cum il vei prepara.
Ce pacat ca nu mai pescuiesc ! De cate ori ma uit pe canalul PV-tv la emisiuni de pescuit si vad niste crapi enormi prinsi cu undita de catre pescarii profesionisti, pe la diverse concursuri de profil (pesti care sunt eliberati imediat), ma incearca un regret ca nu am prins si eu niste monstrii ai adancurilor, din acestia. 🙁 Ce mai rasol ar fi iesit ……. 🙂
Ingrediente de trebuinta in reteta: un cap de somn, cat mai mare, de minimum 2 Kg, vreo 4-5 cartofi, potriviti ca marime, 2-3 morcovi, o radacina de pastarnac si o radacina de patrunjel, 1-2 fire de ceapa verde, 2-3 oua de gaina, proaspete, din cele cu galbenusul auriu, usturoi verde si usturoi uscat, verdeata (marar, patrunjel), 2 foi de dafin, 10-15 boabe de piper, o lingura de sare grunjoasa, o ramurica de cimbru uscat.
Legumele intregi, curatate de coaja si spalate, se pun la fiert, intr-o oala de inox, in apa rece, in care se adauga sarea grunjoasa, boabele de piper, ramurica de cimbru, foile de dafin, firul de ceapa verde, cateva picaturi de ulei de masline.
Important de apreciat ! Legumele trebuie sa fie taiate aproximativ la aceeasi dimensiune, potrivita ca marime cu cartofii intregi, pentru ca sa fiarba toate, in acelasi timp. Invataceii in ale bucatariei, pot fierbe legumele intregi, treptat, mai intai pastarnacul, apoi se adauga patrunjelul si morcovii si la final se adauga cartofii. 😛
Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga capul de somn, intreg. Se continua fierberea, la foc potrivit, maximum 10-15 minute, pana se fierbe si pestele.
Pana fierbe capul de somn, se pregateste mujdeiul de usturoi si maioneza.
Mujdei de usturoi. Usturoiul verde se toaca marunt, iar usturoiul uscat se bate in piulita de lemn sau se trece prin clestele de presat usturoi. Se face un dressing din ulei de masline, otet de mere si miere, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Usturoiul se freaca cu acest dressing, folosind o furculita sau telul, pana se obtine o pasta consistenta.
Maioneza. Un ou de gaina intreg plus un galbenus de ou se freaca cu ulei de masline, folosind telul sau o furculita, pana se obtine o pasta de consistenta dorita, adaugand ulei, treptat. In maioneza se adauga mustar, zeama de lamaie, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat, dupa gust.
La sfarsitul fierberii, in oala se adauga cateva picaturi de ulei de masline si se lasa sa mai dea in cateva clocote. Uleiul de masline va lega lichidul si va aprecia gustul preparatului.
Pestele si legumele se scot din lichid si se pun intr-un castron. Se presara patrunjel verde si marar verde, tocate fin.
Se continua fierberea lichidului pana acesta se ingroasa si isi reduce volumul la jumatate.
Se adauga lichid fierbinte peste rasolul de peste si legumele fierte si preparatul se serveste cald, cu maioneza si/ sau mujdei de usturoi.
Din acest festin minunat nu poate lipsi un pahar de vin alb, sec, rece, sa abureasca paharul.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Vreau sa cred ca ati facut fata cu brio, grelelor incercari la care v-au supus sarbatorile de Craciun si Anul Nou. Aceasta reteta va poate ajuta sa va reveniti complet si sa o luati de la capat, in noul an, cu toate cele bune si rele, care vor urma.
Mihai, chiar nu reactioneaza nimeni la comentariile tale. Nu venim aici pentru o lectie de limba romana. Ne place atmosfera asa cum e, nu vrem sa fim strici pe un lucru care nu e esential pentru noi.
Vazand avalansa de comentarii pe care le postezi acum, actiunea ta asta se numeste “trolling”. Daca nu iti place ce vezi aici si ai nevoie de multa limba romana scrisa corect, te poti duce oriunde vrei tu pe Internet.
Sincer, ne strici noua atmosfera.
Excelenta reteta ….
Un deliciu,voi încerca si eu aşa ceva,multumesc si felicitări pentru ce am vazut pe aici! Sper să nu va supărați daca voi trece adresa pe blogul meu in listă de bloguri preferate!
Ma bucur ca ati gasit reteta utila. Nu am motiv sa ma supar daca imi faceti reclama.
Somnul transat asa cum am scris anterior pe facebook, se pastreaza in pachete (marimea cat consumati la o masa) la congelator, chiar o jumatate de an.
Daca transati pestele ca file-uri fara oase, puteti fierbe ce ramane (oase plus ceva carne) impreuna cu o ceapa, boabe de piper, foi de dafin si obtineti fond de peste. Strecurati zeama si fondul de peste il puneti in cutii cu capac la congelator. Somnul fiind un peste gras, fondul de peste va fi concentrat si de calitate. Il puteti folosi ulterior la ciorbe, bors (cumparand doar bucati de crap). Fondul de peste poate fi folosit cate putin (2-3 polonice) si in alte ciorbe – de zarzavat/ cu verdeturi (loboda, salata, etc.) dand un gust minunat acestor preparate.
Sunteti norocoasa ca ati primit un asa somn.
Mmmm, arată foarte bine! Mi – ați făcut o poftă… Rămâne sa mai și cumpăr o căpățâna de somn… Încă înghit în sec…
Capatana de somn trebuie sa fie cat mai mare, sa aveti de unde transa si ceva file-uri.