Chiftele din carne tocata, la cuptor

Incerc sa evit pe cat posibil prajelile, in special pe cele de tocaturi. De la o anumita varsta incolo, vrei sa te pastrezi tanar, macar aparent, incercand sa nu-ti ingrosi prea tare talia, nu de altceva dar sa nu schimbi prea des masura la camasa sau la costum.      🙂

A incerca nu inseamna insa a si reusi permanent.      🙁      Totusi, pentru aceasta reteta am reusit si nici gustul preparatului nu a avut de suferit. De unde rezulta ca se poate si drept urmare voi recidiva in astfel de incercari.

Ingrediente de trebuinta in reteta:  carne tocata in amestec, de vitel si porc, verdeata (patrunjel si marar), ceapa alba si ceapa verde, usturoi uscat si usturoi verde, morcovi, cartofi, oua proaspete, de gaina, sare grunjoasa, piper boabe, iaurt gras, de bivolita.

Cum cumparam carne de calitate pentru tocatura ?  Experienta capatata in multi ani de cand merg la cumparaturi, ma face sa nu cumpar niciodata carne gata tocata. Motive ar fi destule: niciodata nu poti sa stii cat de inventiv a fost macelarul, ce “adausuri de calitate” a pus el prin tocatura. Nu are rost sa amintesc aici ce surprize au gasit unele gospodine mai  “norocoase” prin carnea gata tocata, cumparata frumos impachetata, direct din galantar. Nu trebuie uitat nici “interesul” comerciantului pentru sare si pentru apa, pentru condimente iuti, in exces sau pentru grasime. Nici conservantii si aromele speciale cu care sunt tratate sortimentele de carne gata tocata nu trebuie neglijate.       8)

Carnea pe care doresti sa o toci, o alegi cu grija, din galantar, de regula bucata intreaga. Singurul inconvenient poate fi acela ca alegand o anume bucata de carne, de cele mai multe ori esti nevoit sa cumperi o cantitate mai mare si vei fi nevoit(a) sa mai faci un pachetel, pe care sa-l pui in congelator, pentru o alta ocazie culinara.      😀

Alegi o bucata de spata de porc si o bucata de pulpa de vitel, de gramaj apropiat. Rogi fata de la tejghea sa toace carnea, impreuna, in fata ta, la masina de tocat electrica, cu sita cea mai mare.

Minuni comerciale ! In ultimii ani am vazut prin galantare si carne de pui sau carne de curcan, tocata. Sincer ? Nu am indraznit inca, sa cumpara asa ceva, deoarece mi-am amintit ca pasarile au si ghiare, gaturi, pielite, mate. Nu de altceva dar prea sunt pline galantarele cu pulpe si piept de pasare, mai rar cu tacamuri.       😕

Ajuns(a) fericit(a) in bucataria proprie, treci la treaba. Cureti o ceapa uscata si o dai pe razatoarea fina. Tot pe razatoarea fina, treci o radacina de morcov si un cartof. Toci marunt 1-2 fire de ceapa verde si cateva fire de patrunjel verde si marar verde. Spargi 1-2 oua proaspete, de gaina. Amesteci bine, cu mana curata (!?) sau cu o lingura, toate ingredientele.

Secretul obtinerii chiftelelor pufoase ! Daca nu vei folosi in amestec legume date pe razatoare, vei prepara niste chiftele fade, uscate, tari (sa-ti spargi capul cu ele). Si putina grasime din carnea de porc este utila pentru a prepara niste chiftele gustoase si pufoase. Multe gospodine adauga in amestecul pentru chiftelele din carne, chiar paine muiata in lapte dulce.

Purul adevar, nu fals culinar ! Ingredientele adaugate in carnea tocata nu trebuie vazute ca un semn de saracie.      🙁

Asezonezi amestecul de carne si legume, dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. Cine doreste mai iute, poate pune si boia de ardei iute si ardei dulce sau coriandru pisat. Un gust deosebit se obtine condimentand amestecul de carne si legume pentru chiftele cu cimbru uscat.

Sfat de luat in seama ! Nu folositi nici macar pentru o incercare “faimoasele” condimente speciale (care umplu rafturile magazinelor) pentru tocaturi/ chiftele. De curiozitate cititi pe eticheta si identificati E-urile, conservantii, colorantii.      🙁

Cu o lingura iei amestecul de carne si legume si formezi bilute, pe care le dai prin faina.

Iei o forma de prajituri, ungi gaurile din tava cu ulei de floarea soarelui si le tapetezi cu faina de grau.

Asezi in forma de prajituri bilutele de chiftele, fara a le indesa. Bilutele trebuie lasate lejere, pentru a se coace in grasime si pentru a nu se lipi de peretii  formei de copt. In timpul coacerii, chiftelele se vor umfla putin.

Forma de copt se pune in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pana se rumenesc la suprafata. Timpul de coacere este in functie de marimea formelor in care au fost puse chiftelutele.

Pregatesti un mujdei racoritor, din usturoi uscat, usturoi verde, marar verde si iaurt gras, de bivolita. Usturoiul uscat se preseaza sau se zdrobeste in piulita de lemn, cu un praf de sare grunjoasa. Usturoiul verde si mararul verde se toaca cat mai fin. Se amesteca usturoiul cu mararul si iaurtul. Se picura ulei de masline si se amesteca bine cu o lingura de lemn.

Pana pregatesti mujdeiul, numai bine s-au rumenit si chiftelele din carne.

Chiftelele din carne se servesc calde, cu mujdei de usturoi.

Daca vrei sa fie al doilea fel de mancare, servit la masa ! Merge o garnitura de cartofi prajiti sau un piure de pastarnac.

Un pahar de vin rosu (vezi reteta pe acest blog – vinul casei rosu, din struguri) servit la temperatura camerei este bine venit.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni oriunde va veti afla pe mapamond !  Daca vreti sa va surprindeti invitatii la masa, in loc de carne tocata, folositi carne taiata marunt la cutit. Chiar daca se va prelungi timpul vostru stat in bucatarie, va merita, fericirea citita pe chipul gurmanzilor adevarati cand vor servi aceste chiftele va face toti banii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*