Rasol de salau prins la Dunare

Ce caldura dom’le, nu stii pe unde sa te mai pitesti ca sa scapi de vipie. Astepti cu nerabdare buletinul meteo, doar, doar, se va anunta vreo ploaie mai serioasa, sa se racoreasca macar cu vreo 10-12 grade C.

Ce-i de facut ? Prin casa, daca stai cu geamurile inchise si doar un curent minor sa adie (geamuri deschise la bai si usa de la balconul dinspre nord deschisa, cu o panza alba, uda, la usa), ai o sansa (mica, este adevarat) sa nu te coci. Bei lichide caldute (ceai din plante cu zeama de lamaie)/ lichide ceva mai reci (apa la temperatura camerei sau mai rar, lapte din frigider), bei limonada cu cuburi de gheata, lamaie si miere, consumi inghetata si fructe. Faci intr-un cuvant ce nu ai consumat cand mergeai la serviciu si stateai prin fabrica la temperaturi mult mai mari si beai doar apa minerala, sarata. Folosesti des dusul si stai mai mereu cu evantaiul in mana. Ca pensionar gasesti ceva mai usor locul unde sa te ascunzi de canicula. Mai nasol este pentru cei tineri care merg la serviciu si se mai inghesuie si prin mijloace de transport.

Care ar fi solutia ? Poti sa mergi la mare/ piscina/ strand si sa stai in apa mai tot timpul, poti sa mergi la munte si sa stai la o bere pe terasa, intre plimbarile prin aer liber, pe la umbra, iar daca nu ai concediu, mai rar (tot din cauza vipiei), sa apelezi la eternul compromis (din pacate cat de cat valabil doar spre seara) si sa iesi pe racoare (de unde atata racoare, daca la 10 seara sunt tot 34-35 de grade C pe terasa) la o bere sau la o limonada. O solutie neagreata (de mine, cel putin) ar fi instalarea unui aparat de aer conditionat. Sunt de parere ca daca nu ai fost invatat de mic cu asa ceva, pericolul pentru sanatatea ta este evident.

Si totusi trebuie sa mananci ceva !? Cand te-ai saturat de fructe, de salate de legume cu branza, de paine cu mezeluri si masline sau de iaurt cu fructe si cereale, tot vine o vreme cand te gandesti ca este timpul sa treci prin bucatarie, unde sa stai cat mai putin timp si daca se poate sa dai foc la aragaz doar cateva minute.

Rasol de salau.
Rasol de salau.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un salau de 1-1,5 Kg, cartofi, morcovi, ceapa, usturoi, patrunjel verde, sare grunjoasa, ulei de masline, lamaie, piper boabe, cimbru, foi de dafin.

Pestele se curata de solzi si la interior. Se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs. Daca are lapti sau icre se vor folosi in reteta.

Salau curatat si spalat, pregatit pentru rasol de salau.
Salau curatat si spalat, pregatit pentru rasol de salau.

Alternativa la curatarea pestelui ! Poti cere la pescarie sa-ti curete pestele, dar deja aproape ca ai dublat pretul (2,5 lei/ Kg de peste curatat este deja jaf la drumul mare). Pestele a ajuns deja o delicatesa culinara, daca ne referim doar la pret (salaul proaspat costa 24 lei/ Kg), fiind mai scump decat carnea. Se pare ca la peste nu a functionat reducerea pretului ca urmare a scaderii de TVA sau comerciantii din pescarii au inteles ca TVA-ul a crescut ?!

Se pune apa rece la fiert intr-o cratita/ oala mai mare. In apa se adauga rondele de cartofi si rondele de morcovi, o cepa, 2-3 catei de usturoi, foi de dafin, sare grunjoasa, piper boabe, crengute de cimbru, ulei de masline.

Vas cu legume pregatit pentru fierberea salaului.
Vas cu legume pregatit pentru fierberea salaului.

Cand apa a dat in clocot, se pune salaul intreg in cratita. Se urmareste gatirea salaului, la foc potrivit, cu fierbere constanta, pentru cca. 15-20 de minute. Se incearca cu varful cutitului, langa cap, daca pestele este fiert. Nu trebuie sa iasa sange la intepatura.

Fierberea pestelui in apa cu legume si sare pentru rasol de salau.
Fierberea pestelui in apa cu legume si sare pentru rasol de salau.

Legumele fiind taiate rondele subtiri de 1 cm grosime se fierb o data cu pestele.

Legumele fierte se scot pe un platou impreuna cu pestele fiert, icrele sau laptii pestelui care au fost puse/ pusi la fiert impreuna cu pestele.

Mic secret culinar ! Se toarna cateva picaturi de ulei de masline si zeama de lamaie, cat timp pestele este cald, pentru a nu rata obtinerea unor miroazne tainice. Gurmetii profesionisti vor aprecia cum se cuvine acest secret culinar.

Peste si legume scoase pe platou pentru rasol de salau.
Peste si legume scoase pe platou pentru rasol de salau.

Rasolul de salau se decoreaza cu verdeata tocata marunt.

Rasol de salau gata pregatit.
Rasol de salau gata pregatit.

Rasolul de salau se poate servi simplu sau cu maioneza (galbenus de ou plus mustar, frecate cu ulei de masline pana se obtine o pasta consistenta).

Rasol de salau pregatit cu maioneza.
Rasol de salau pregatit cu maioneza.

Rasolul de peste se serveste impreuna cu legumele, presarat cu verdeata si lamaie alaturi. Se poate servi si cu maioneza alaturi.

Rasol de salau servit in farfurie.
Rasol de salau servit in farfurie.

Pentru detalii, o imagine marita este binevenita.

Rasol de salau gata pregatit, servit pe farfurie intinsa.
Rasol de salau gata pregatit, servit pe farfurie intinsa.

Preparatul se poate servi rece sau putin incalzit. Daca se lasa in frigider cateva ore, lichidul de fierbere impreuna cu pestele si legumele vor forma o piftie.

Un pahar de vin alb, sec, rece, cu vinul casei din smochine nu poate lipsi de la acest festin, chiar daca temperatura corpului ne va creste. Se merita.

Vinul casei din smochine servit la rasol de salau.
Vinul casei din smochine servit la rasol de salau.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Mi-a luat mai mult timp sa scriu reteta decat sa o prepar. Statul in bucatarie mi-a luat maxim 1 ora pentru a prepara aceasta reteta.

2 Comments

  1. Stroe Adriana

    din câte știu peștele nu se spală ci se șterge temeinic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*