De sarbatoarea nationala a romanilor de pretutindeni, de la 1 Decembrie, tot romanul mananca fasole boabe, cu ciolan. Eu am facut si mai inainte, ca sa am motiv sa repet reteta si peste o luna de zile. 😛
Pentru mancare iti trebuie fasole alba, cu bobul mare, numita de precupetele din piata – fasole nebuna (?!). Este prima fasole care dispare toamna, de pe tarabe. Cine este prevazator, se aprovizioneaza din timp, cu fasole, pentru a nu fi nevoit sa cumpere la repezeala, din market, ce gaseste.
Nici fasolea alba cu bobul mai mic, nu este de neglijat, pentru a nu rata cinstirea asa cum se cuvine, cu o masa imbelsugata, a sarbatorii nationale.
Mai trebuie un ciolan de porc, afumat sau proaspat, care cu cat este mai mare, cu atat va fi festinul mai bogat. Eu prefer ciolanul afumat. Ciolanul trebuie sa aiba osul mic si soriciul parlit, nu „barbierit” (oparit). Sigur veti gasi in magazinele eco. Carnea ciolanului afumat, cu soriciul parlit, are cu totul alt gust decat a celui cu soriciul oparit.
De retinut ! Cand cumparati ciolan afumat, nu va repeziti sa luati ciolanul care arata frumos, ca si cum ar fi pictat de un comerciant grijuliu cu cumparatorii. 😀 Pentru a obtine productivitate, comerciantii au inventat afumarea carnii, fara fum de rumegus din lemn de esenta tare. Simplu, coloreaza niste apa, cu un colorant sintetic si stropesc carnea cu aceasta apa, pana ramane carnea colorata, ca si cum ar fi afumata. Lasa apoi carnea la scurs. Daca va uitati cu atentie, veti descoperi, portiuni de sorici, care au ramas albe.
Fasolea boabe se alege de urmele de pastai si se spala in cateva ape. Puneti de cu seara fasolea boabe, la muiat, in apa rece, pentru a fierbe repede si complet.
Dimineata, aruncati apa, clatiti fasolea boabe, intr-un jet de apa rece. Curatati o radacina mai mica, de patrunjel, un morcov mai maricel, o ceapa alba, mare, o bucata de telina si o bucata dintr-o radacina de pastarnac. Taiati o bucata dolofana, dintr-un ardei capia rosu sau dintr-un ardei gras, rosu. Puteti folosi si ardei gras sau ardei capia, tocat, pus la congelator, in pungi din plastic, in toamna.
Oarece secret ! Daca vreti sa mentineti gustul de proaspat al legumelor, nu lasati sa se dezghete ardeiul scos din frigider.
Parliti ciolanul, la flacara mare a a ragazului si curatati-l bine, cu lama cutitului. Spalati ciolanul cu apa calduta.
Puneti in oala de presiune, fasolea „umflata”, legumele netaiate marunt, ciolanul afumat. Adaugati o lingura de sare. Completati cu apa rece, pana la 2 degete sub capacul oalei. Puneti niste boabe de piper, 2 frunze de dafin si o ramurica de marar uscat.
Acoperiti oala de presiune, cu capacul etans. Mancarea se fierbe, 1,5 -2 ore, din momentul in care incepe sa fluiere oala de presiune.
Oarece secret ! Fasolea se fierbe, la foc mare, pana incepe sa fluiere, apoi se reduce focul, treptat, pana se obtine o fierbere constanta. Suieratul oalei de presiune, trebuie sa fie lin, ca susurul unui izvor de munte, pentru a se obtine o mancare delicata si neaparat, gustoasa. 🙂
Stingeti focul, sub oala de presiune si lasati sa se depresurizeze oala, singura.
Atentie ! Chiar daca va grabiti, pentru ca soricelul din stomac, nu va mai pasuieste, nu puneti apa rece pe capacul oalei de presiune, nu desfaceti capacul, imediat ce ati oprit focul. Riscati sa va sara lichid fierbinte pe maini si pe fata, in momentul deschiderii capacului oalei de presiune. Arsurile termice ustura tare, iar chinul care urmeaza, in perioada de doftoricire ….. Nu merita, sa risti. 8)
Desfaceti capacul oalei de presiune, dupa cca. 30 de minute, de la oprirea focului. In acest timp, mancarea va continua sa fiarba, iar boabele de fasole se vor muia exact cat trebuie, iar carnea va fi fiarta, atata, cat sa se desprinda de pe oase.
Adaugati in mancare, suc de rosii si/ sau pasta de rosii. Amestecati cu o lingura de lemn. Eu pun suc din care face sotia mea, toamna. Reteta de suc este scrisa pe blog.
Se presara marar verde si frunze de busuioc, verde, tocate fin.
Mancarea se serveste cu paine neagra, calda si muraturi taranesti, in saramura. O ceasca de tuica fiarta nu poate lipsi.
Cine doreste, poate sa puna ciolanul afumat, de porc, separat, la cuptor, acoperit cu o folie de staniol. Se pot pune cateva boabe de piper si 2-3 frunze de dafin. Se unge ciolanul cu putina grasime de porc.
Mic secret ! Pentru a se patrunde carnea, se taie ciolanul, pana la os, cu un cutit bine ascutit. Cu 15 minute inainte de a scoate ciolanul, din cuptor, se inlatura staniolului, pentru a se rumeni ciolanul.
Avantajul gospodinei ! Poate servi ciolan afumat, de porc, cu diferite garnituri (cartofi piure, spanac, etc.), la masa de pranz, de a doua zi.
Nu este o greseala, daca langa o felie de ciolan, pui 2 linguri de salata orientala si o lingura de tocana de ciuperci.
Nu-i nicio nenorocire ! Esti obligat, sa schimbi tuica fiarta cu un pahar de vin rosu, demisec.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pregatiti-va din timp pentru marea sarbatoare nationala, a poporului vostru. Alegeti cu grija fasolea si ciolanul. Inovati, insistati, nu renuntati la obiceiurile stramosesti.
Nu e prea uscata adica fara putina zeama