Aceasta reteta se face cu carne de pasare. Mancarea cea mai boiereasca se obtine cu carne de curcan. Cea mai gustoasa este cea cu carne de gascan sau de ratoi. Cel mai des, fiind mai la indemana gospodinelor, se face cu carne de pui sau de gaina.
Cand cumpar o gaina mare, mai batrana si mai grasa, ca regula generala, mai intai o parlesc bine, pentru a o curata de tot puful si apoi o fierb, intreaga, cam de jumatate. Supicile si ciorbitele de gaina au un gust minunat.
Gaina fiarta pe jumatate, se pune apoi la cuptor. Gaina coapta se portioneaza si se pastreza, in pachetele, la congelator, din care se fac diferite mancarici si fripturi cu sos.
Mancarea de castraveti se face cu castraveti murati in saramura. Vara, se pot adauga si castraveti proaspeti, daca cei murati la repezeala, cu apa rece, sunt mai sarati.
Se caleste in ulei de floarea soarelui, o ceapa alba, taiata solzisori si cateva firisoare de ardei gras sau ardei capia. Castravetii murati se taie pe jumatate si se calesc impreuna cu ceapa si ardeii, pana se moaie ceapa si devine sticloasa. Se presara piper boabe, proaspat macinat.
Daca puneti si castraveti proaspeti, nu trebuie curatati de coaja. Castravetii proaspeti absorb din sarea castravetilor murati, in timpul calirii.
Oarece secret ! Nu puneti apa. Castravetii murati, nestorsi, isi lasa suficienta zeama, cand se calesc. Nu puneti sare, decat daca aveti castraveti murati nesarati. Vorba vine, castraveti nesarati, ca doar sarea ii mureaza. 😀
Scoateti pielitele, la cateva rosii, din cele scoase din congelator, puse de cu toamna, in pungi din plastic. Rosiile taiate felii subtiri, se dau in cateva clocote, impreuna cu celelalte legume, puse la calit.
Secret stiut de toate gospodinele ! Rosiile inghetate se trec prin apa calduta si se decojesc mult mai usor, fara a se decongela definitiv, doar suficient pentru a se putea taia.
In sosul de castraveti se adauga bucati din piept de gaina sau pulpe de gaina. Se presara marar verde, tocat marunt sau marar, pus la sare, in borcane, cu capac etans, de cu toamna.
Trebuie stiut ! Daca folositi marar pus la sare, acesta se spala bine, sub jet de apa rece, pentru a se indeparta surplusul de sare.
Carnea se pune inghetata, in oala si se acopera oala cu capacul. Mancarica este gata atunci cand carnea s-a infierbantat suficient pentru a-si lasa sucul si aroma, in sosul mancarii. Se da in cateva clocote.
In poza de mai jos este mancarica facuta cu castraveti murati, vara si castraveti proaspeti. Pentru sos, am folosit rosii putine, doar de gust.
Castravetii murati, de toamna sunt mai inchisi la culoare. Pentru sos, am folosit ceapa uscata si ceapa verde si putin suc de rosii, din care face sotia mea.
Mancarica de castraveti se serveste aburinda, cu paine neagra, calda. Un paharel de vin alb, demisec, rece, va imbujora mesenii si-i va indemna sa mai ceara o portie.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Voi barbatii, nu ezitati sa va aratati talentele culinare. Faceti surprize placute consoartelor voastre, mai ales daca ele sosesc mai tarziu acasa, de la serviciu sau in drum, trec pe la gradinita sa aduca copii acasa. Le va face o placere deosebita, sa gaseasca mancarea facuta si masa pusa, chiar daca gustul mancarii nu va fi deosebit, din prima incercare.
Buna ziua,
O fi ea boiereasa mancarea de castraveti cu carne de curcan, dar cea cu fleica de porc, usor prajita inainte s-o adaugi cepei trase putin, nu se compara cu nimic! Si boiereasca boiereasca, dar pana si pe sefi i-am vazut mancand cu placere bucate vechi. toate sosurile, reductiile si rafinamentele palesc in fata unei fleici frumos impanate. Eu nu adaug suc de rosii la mancarea de castraveti, stiu ca se face si asa, ci prefer rosiile taiate si verdeata din belsug. 🙂
Mancarea de castraveti o facem, de obicei, toamna tarziu sau iarna cand folosim castraveti murati, din cei de toamna, nu din cei de vara, perioada in care rosiile s-au terminat si folosim suc de rosii. Nu folosesc rosii pe care le gasim prin market sau pe la comerciantii din piete, in aceasta perioada.