Ciolan proaspat, de porc, cu cartofi, la cuptor

La vederea unui ciolan proaspat, de porc, la vreo 2-3 Kg/ bucata, care se lafaie in galantar, cu greu poate un gurmand adevarat, sa reziste ispitei de a-l cumpara, mai ales daca are deja in minte, reteta pe care urmeaza sa o prepare personal, spre deliciul si pofta membrilor familiei sale, dispusi sa se “sacrifice” pentru a se infrupta din minunile gastronomice care urmeaza a fi puse pe masa.       8)

Ingrediente de trebuinta in reteta: un ciolan proaspat, de porc, cu cat mai mare, cu atat mai bine, plin de carne, cu grasime putina, obligatoriu cu soriciul parlit, cu osul cat mai mic (insistati si sigur, veti gasi ?!); cartofi, usturoi, vin rosu.

Ciolanul proaspat, de porc, se parleste de urmele de par si se “barbiereste” cu un cutit bine ascutit. Se spala cu apa rece si se sterge cu o carpa curata sau cu un prosop de bucatarie, din hartie absorbanta.

Demn de tinut minte ! Daca nu ai cumparat, ciolan de porc, cu soriciul parlit, trebuie sa coci soriciul, pentru a se fragezi si a deveni comestibil. Coacerea ciolanului se face pe ochiul cel mare al aragazului, la foc direct, pana soriciul oparit deja, se innegreste. Ciolanul innegrit, se “barbiereste” cu un cutit bine ascutit, se spala cu apa calduta, se freaca cu sare grunjoasa si se acopera cald, cu un prosop de bucatarie. Cam multe operatii, cu mult  dichis, dar se merita.      🙁     🙂

Ciolanul de porc se cresteaza, pe partea cu carne multa, pana la os. Se presara, sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinate, cimbru uscat. Ciolanul se feaca bine, pe toate partile, sa intre condimentele in carne.

Ciolanul se aseaza intr-o tava de inox, cu carnea in jos. Se unge soriciul, cu putina untura de porc, topita. Se pun in tava, boabe de piper, foi de dafin, o crenguta de cimbru si catei de usturoi. Se toarna in tava, o cana de vin rosu, indoit cu apa rece.

Micul secret al bucatarului ! Un bucatar vigilent din punct de vedere gastronomic, chiar invatacel fiind, va avea intotdeauna, pastrat, intr-o sticla bine dosita, in camara, vin din afine sau vin din coacaze negre. Avand o dulceata aparte, vinul de afine sau vinul de coacaze negre, va fragezi carnea si mai mult si va indulci usor, carnea proaspata de porc.      😛

Se acopera tava, cu o folie din staniol sau cu o coala de pergament de copt, umezita cu apa rece si se introduce in cuptorul aragazului, bine incins, la foc potrivit, pentru cca. 2 ore.

Secret bine pastrat ! Coala de pergament umeda, va permite apei din vin si din carne, sa iasa sub forma de abur, in timp ce gustul minunat al fructului, din vin, va ramane in carne.       8)

Nu uitati ! Se scoate tava din cuptor si se inlatura cu grija coala de staniol sau coala de pergament, avand mare grija sa nu ne napadeasca aburii fierbinti, pe maini.

Se aseaza in sosul din tava, cartofi fierti pe jumatate, taiati in doua. Ciolanul se aseaza deasupra cartofilor, cu soricul in jos. Se reintroduce ciolanul in cuptor pentru cca. 20 de minute, la foc mediu, pana se rumeneste carnea.

Se scoate tava din cuptor si se acopera pentru 15 minute cu folia din staniol, pentru a redeveni carnea mustoasa.

Friptura se serveste cu gogosari cum face sotia mea, de cu toamna. Fraza este valabila, daca ai fost destul de vigilent(a) si ai pastrat in camara un borcan de gogosari sau daca grabit(a) fiind, deja ai inceput sa faci proviziile pentru la toamna.

Merge de minune o salata din rosii galbene, salata verde, ceapa rosie, mozarella si patrunjel verde tocat fin, cu un dressing din ulei de masline, zeama de lamaie, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, daca s-au terminat gogosarii.       😕

Peste carnea de porc, ceva mai grasa (dar atat de delicioasa !) se poate pune, pentru un gust deosebit, hrean proaspat ras sau mustar cu hrean.

A nu se uita un paharel de vin rosu, demisec, la temperatura camerei.      😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Este timpul sa va faceti deocamdata, planul de bataie pentru pregatirile toamnei (adica lista, vreau sa spun), ca sa aveti de toate, pe timpul iernii, care cu siguranta va veni si anul acesta. Spor la treaba !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*