Nicio masa fara peste. Era o lozinca, pe vremuri, care te intampina, cum intrai in alimentara. Nu stiu daca lozinca respectiva avea si conotatii medicale. Probabil ca da. Cum in galantar, nu gaseai decat stavrid congelat si creveti deshidratati, din Vietnam, lozinca era cam de pomana, afisata peste tot.
In prezent, lipsesc lozincile care sa te imbie la consum, iar pestele de tot felul de prin galantare a devenit mai scump decat carnea de vita, oaie sau porc. In schimb, toate revistele de pe tarabe promoveaza consumul de peste si sunt pline de retete, care mai de care, mai sofisticate, ca si cum noi romanii, conform traditiei, nu am fi in stare sa preparam peste, asa cum am invatat de la cei mai in varsta.
Reteta de astazi pleaca de la un vechi obicei galatean, de preparare a scrumbiei de Dunare, in folie de staniol sau in pergament, pe gratar, la un iarmaroc care se tine in fiecare an, la Galati, pe la sfarsitul lui aprilie, inceputul lui mai, in perioada propice pentru pescuitul scrumbiei de Dunare.
De-ale imaginatiei personale ! Pentru a economisi timp, am preparat legumele, impreuna cu pestele, in acelasi timp. Pentru a nu ma repeta, am preparat scrumbia de Dunare, la cuptor. 8)
Ingrediente de trebuinta in reteta: 2 scrumbii de Dunare, maricele, la 6-700 grame/ bucata, legume la alegere, de care iti doreste inimioara si pofteste sufletelul (morcov, praz, ceapa, pastarnac, patrunjel, telina, ardei gras, ardei capia, cartofi, usturoi, varza alba si/ sau rosie, dovlecel, etc.), ulei de masline, verdeata (patrunjel si marar, frunze de busuioc, cimbru), lamai, ciuperci, cateva feliute de costita afumata sau bacon afumat.
Cam asa trebuie sa arate pestele preparat. 😛
Cum alegem din galantar, pestele proaspat, pe care il cumparam ? In primul rand ne uitam daca este eviscerat sau nu. Pestele nu poate fi pus in vanzare, neeviscerat decat in prima zi cand a fost aprovizionat. Amenzile fiind destul de mari, comerciantii nu prea mai risca sa nu respecte legea. Sa mai zica cineva, ca nu exista mijloace sigure, pentru a-i “sensibiliza” pe comercianti. 😛 Pestele cu solzii bine infipti, in carne, este proaspat. Ochii pestelui trebuie sa fie limpezi, clari, in niciun caz, tulburi. Daca rogi fata, sa apese pestele, pe burta si apasarea nu se mentine, poti cumpara pestele ales. Aceeasi fata, te va asculta si iti va arata branhiile, daca o rogi frumos (doar ii zici sarut mana, cand pleci, nu ? 🙂 ). Pestele proaspat are branhiile de un rosu aprins. Nu are rost sa mirosi pestele. Nu mai indrazneste nimeni sa vanda peste stricat sau alterat (au trecut vremurile acelea). Pestele se cumpara din magazinele/ sectoarele, special amenajate. Daca esti sigur, pe cunostintele tale, in ale pestelui, il poti cumpara mai ieftin, direct de la pescari, pe la colturile pietei sau chiar pe malul garlei. 😛
Pestele se curata de solzi si la interior. A nu se uita de branhii. Se spala cu apa rece si se lasa la scurs, intr-o sita. Se tamponeaza cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, la interior si pe exterior. Se stoarce zeama de lamaie, la interior si pe exteriorul pestelui. Se lasa la macerat 10 minute, la rece, in frigider.
Legumele si ciupercile se spala cu apa rece si se lasa la scurs, intr-o sita.
Legumele si ciupercile se taie cat mai subtire, sub forma de feliute sau bastonase, pentru a se patrunde repede. Costita se feliaza in bucatele subtiri.
Se unge cu ulei de masline, o folie de staniol sau o hartie de pergament. Se aseaza pestele pe folie. Legumele, ciupercile, verdeata si costita se pun deasupra pestelui si la interiorul acestuia. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinate si cimbru uscat. Se picura ulei de masline peste legume. Zeama in care s-a macerat pestele, se toarna cu incredere, deasupra legumelor. Va spori gustul deosebit al preparatului.
Folia de staniol/ hartia de pergament se impatureste cu grija, sa nu se rupa si se rasuceste/ se pliaza la capete. Nu va zgarciti, puneti inca o folie sau o hartie de pergament, daca nu este suficient pentru ca tot aburul, care se va degaja in timpul coacerii, sa ramana in interior.
Pestii infofoliti cu mare arta culinara, se aseza intr-o tava de inox. 😕
Tava de inox se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc iute, pentru 20-25 minute (dupa cat este de mare pestele).
Pestele scos din cuptor, se lasa 5 minute sa se odihneasca, timp in care mustul pestelui se va imparti in mod egal intre peste si legume si in acelasi timp se va desavarsi coacerea.
Testul bucatarului ! Pe la inceputurile meseriei de invatacel in ale prepararii pestelui este util sa se “verifice” daca pestele este facut destul de bine. Depinde de cat de incins este cuptorul aragazului, de marimea flacarii potrivite in timpul coacerii, de bibileala foliei cand ai impaturit pestele si nu in ultimul caz, de inspiratia de moment a invatacelului, dornic sa progreseze. 😕 Se desface folia la un colt, in spre capul pestelui, cu grija sa nu ne napadeasca pe maini, aburii fierbinti ai preparatului. Cu varful cutitului se patrunde pestele, langa capul acestuia. Daca nu iese sange, pestele este gata preparat. Legumele sunt cu siguranta pregatite atat cat trebuie, pentru a fi servite, cu conditia sa fie taiate subtire.
Scrumbia se serveste calda, cu folia data artistic (sac !?) la o parte, sa se vada, in toata splendoarea lui, cum se lafaie pestele intre legume. Cui ii place, poate servi preparatul cu mujdei de usturoi si/ sau cu mamaliga calda sau rece. Nici daca se mai adauga, dupa gust, zeama de lamaie si/ sau ulei de masline, nu este o greseala. Este cu siguranta o mare greseala, daca ai uitat sa cumperi si sa pui la rece, o sticla de vin alb, sec. 😛
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! In randul celor interesati de preparatul pestelui se zice, ca ar fi pe piata, in vazul pofticiosilor, cateva sute de retete. Personal, cred ca numarul este mic daca tii seama de imaginatia fara frontiere a bucatarilor de meserie si de ce nu, a invataceilor, asa cum suntem noi, ceilalti, majoritatea. Nu am numarat cate retete pentru prepararea pestelui am scris deja si cate mai am gata pregatite sa le scriu. Orientativ, cred ca sunt deja, vreo 80. Imaginatia nu imi joaca, inca, feste. Sanatos sa fiu, ca retete vor mai aparea, cu siguranta.
chaf yakoub cuizin antirnsyonn