Umpluturi de post pentru tarte

Chiar daca este postul Craciunului, tot trebuie sa mananci cate ceva, desi nu strica nici cateva zile de post negru.

Am scris mai de mult o reteta de tarta cu te miri ce, in care foloseam pentru umpluturi (de post sau nu), cam ce gasesti prin frigider, seara, dupa o zi plina, la serviciu, cu program prelungit, stress cat incape, telefoane care iti lasa un tiuit prelung in urechi, timp in care ai „uitat” de pauza de masa, dar in schimb ai baut 3-4 cafele si ai mancat 2 covrigi cam tari.

Daca nu esti prea obosit(a) faci repede aluatul, ca in reteta amintita mai sus. Nu ma voi repeta, ca sa nu plictisesc.      😀

Numai pentru situatii de avarie culinara !  Daca tot te duci la sfarsit de saptamana sa faci piata, in market, pune in cos si o punga cu aluat, pe care sa o pastrezi la rece, in congelator. Prinde bine cand timpul te preseaza, iar soricelul din stomac chitaie, nemultumit de tratamentul aplicat (sac !?).

In camara/ frigider ai desigur: legume (ceapa, ardei gras, praz, morcovi, usturoi, etc.). Cu putin noroc, dibuiesti si niste ciuperci.

Poti pregati o umplutura din praz, ceapa, ardei gras, morcovi. Tarta de praz va iesi crocanta si apetisanta.

Prazul se taie rondele, iar ceapa solzi. Ardeiul gras si morcovii se taie fasii lungi, cat mai subtiri.

Legumele se calesc in ulei de masline. Se adauga sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. Pentru un gust deosebit, se adauga si cateva firisoare de cimbru uscat si/ sau 2-3 frunze de busuioc verde, tocate fin.

Pentru cei care nu tin post ! Pe legumele calite se imprastie branza telemea de oaie, data pe razatoarea mare si 2-3 bucatele de unt, din cel cumparat de la ciobani, din piata.

Pachetul de aluat, lasat 10 minute sa se dezghete la temperatura camerei, se intinde pe o planseta, pe care s-a presarat niste faina. Foaia de aluat intinsa, se aseaza intr-o forma metalica.

Forma pentru tarta se introduce in cuptorul incins al aragazului, pana foaia de aluat se rumeneste putin.

Se adauga umplutura, peste aluatul rumenit si se intinde omogen, pe toata suprafata aluatului. Se pun cateva rosii uscate, scoase din borcanul cu ulei de masline. Vezi reteta de pe blog – rosii deshidratate, conservate in ulei. Nu ai rosii deshidratate, poti pune cateva rondele de rosii proaspete.

Se presara marar verde, tocat fin.

Se reintroduce tava, in cuptorul aragazului, la foc potrivit, pana ce legumele devin crocante.

Daca norocul te-a „gasit” acasa si in frigider ai descoperit ciuperci, atunci trebuie sa faci si o tarta cu legume si ciuperci.

Sigur, din pachetul cu aluat, ai intins 2 foi. Nu de altceva, dar prea multa paine, iti depoziteaza colaceii in jurul taliei.     😛

Daca vrei sa te „misti” mai repede in bucatarie, poti sa sari peste etapa intermediara de coacere a aluatului si abia apoi de adaugare umplutura, mai ales ca umplutura (ciuperci, usturoi, ceapa, suc de rosii), de data aceasta va fi mai sosoasa.       😕

Ciupercile se taie rondele subtiri. Ceapa se taie solzisori. Usturoiul se taie rondele foarte subtiri, doar cat sa dea gust.

Nu, pentru adevaratii pofticiosi ! Simandicosii, care nu prea sunt prieteni cu usturoiul, pot sa-l opareasca 2 minute, in apa fierbinte si apoi sa-l toace. Iuteala usturoiului va disparea ca prin farmec.

Ciupercile si ceapa se calesc in ulei de masline, pana se moaie ceapa si devine maronie. Se adauga usturoiul si sucul de rosii – vezi reteta de suc de rosii cum face sotia mea. Se presara patrunjel verde, tocat fin.

Se intinde foaia de aluat, intr-o tava din inox. Se fac gauri cu o furculita, in foaia de aluat, pentru a nu se umfla, prea mult, in timpul coacerii. Se adauga umplutura, care se repartizeaza omogen, pe foaia de aluat.

Pentru cei care nu tin post ! Pe umplutura, se presara din belsug, cascaval afumat sau branza telemea de oaie, date pe razatoarea mare si 2-3 bucati de unt proaspat, cumparat de la ciobani, din piata.

Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mic, pana se rumeneste preparatul si aluatul se desprinde de pe marginile tavii din inox.

Aspectul preparatului inobileaza blazonul gospodinei ! La inceput, daca aspectul este atragator, atunci gustul poate sa sufere putin (din pacate). I se poate intampla oricaru(e)i gospodin(e).      🙁       Nu disperati, insistati si cu siguranta, data viitoare se va face simtita „experienta” culinara, atat la gust, cat si la aspect.       😛

De tinut minte ! Tarta se taie dupa 10-15 minute, dupa ce a fost scoasa din cuptor, pentru ca suculenta umpluturii sa se regaseasca in aluat, fragezindu-l si intarindu-l suficient, pentru a nu se faramita la taierea cu cutitul. Cutitul se trece printr-un suvoi de apa calda, inainte de utilizare, pentru taierea tartei.

Tarta se serveste calda, cu salata de varza rosie.

Varza rosie se toaca felii subtiri si se freaza cu putina sare grunjoasa. Se stoarce de surplusul de apa.

Varza tocata si stoarsa se amesteca cu ulei de masline si otet de mere si miere. In salata se presara cateva frunze verzi, de patrunjel/ telina, doar ca decor.

Chiar daca este post, tarta merge de minune cu un sprit slab, din vin alb, rece si apa minerala.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond. In postul Craciunului, adevaratii gospodari si gurmanzii profesionisti, isi pregatesc in bucataria proprie, porcarele, pentru Craciun si Anul Nou, dar si pentru lunile de iarna. Nu va bucurati prea devreme, iarna nu a trecut inca si va veni cu siguranta, in curand.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *