Sezonul sarbatorilor de iarna nu inseamna doar fripturi si racituri, din carne de porc, sarmale si tocanita din carne de porc. Ciorbele acrite cu zeama de varza, zeama de castraveti sau zeama de muraturi taranesti, sunt bine venite pentru a mai subtia grasimile din celelalte preparate. Acritura din ciorbe este perfecta, dupa „lupta inegala” cu cestile cu tuica fiarta sau cu vin fiert, cu paharele de vin alb sau vin rosu, rece, atunci adus din pivnita.
Cumperi un cap de piept de porc, de la macelarie sau daca ai taiat porc in gospodarie, ai grija sa-l pui bine, pentru ciorba de sarbatori.
Scoti din congelator, ardei gras tocat si rosii, puse de cu toamna. Cureti o ceapa alba, o radacina mica, de patrunjel, o radacina mica, de pastarnac, o felie de telina.
Se opareste in apa clocotita, capul de piept, de porc si se aduna spuma formata.
De retinut ! Cui nu-i place, cum arata carnea oparita si doreste o ciorba cat mai limpede, poate arunca apa in care a fost oparita.
Carnea oparita, se repune la fiert, in apa rece, impreuna cu ardeiul gras, inghetat si cu radacinoasele, taiate marunt sau date pe razatoare. Daca nu se arunca prima apa, ciorba va iesi mai gustoasa, dar nu atat de limpede. 🙂 🙁
Zeama de varza se fierbe si se aduna spuma cu o spumuitoare.
In ciorba se adauga cartofi taiati in cuburi sau orez.
Cand legumele sunt fierte si carnea se desprinde dupa oase, se adauga rosiile, decojite de pielite, taiate marunt si zeama de varza. Se da in cateva clocote.
Secret si nu prea ! Pentru decojirea usoara a rosiilor inghetate, acestea se tin 2 minute in apa rece sau se trec prin jet de apa calduta. Pielita se va desprinde, usor, cu mana sau folosind un cutit.
Se presara leustean verde, tocat marunt sau leustean uscat, faramitat, intre degete.
Ciorba se serveste fierbinte, cu mamaliga calda, cu hrean proaspat ras si/ sau cu ardei iute, conservat in otet, de cu toamna.
Ceasca cu tuica fiarta se afla la indemana, pentru a da noroc mesenii si a-si face urari de sarbatori fericite. 😛
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Romanii au obiceiurile locurilor pe unde s-au nascut, pe care le respecta si le tin, cu smerenie si evlavie. Sarbatorile de iarna aduna, la un loc, membrii familiei, rudele apropiate, amicii. Isi amintesc impreuna de parinti si bunici, de amici apropiati, care au plecat dintre noi. Cinstirea in comun, a sarbatorilor de iarna, cu preparate din carne de porc, muraturi, tuica fiarta si sprituri, nu poate sa dispara niciodata, la familiile de romani, indiferent pe ce meleaguri straine s-ar afla. Respectul pentru sarbatorile crestinesti, traditionale, romanesti, dobandit in familie, trebuie sa continue, peste tot in lume, unde se regasesc romani. Astfel romanul si romanismul nu piere.