Ciotoaie de curcan, cu cartofi si dovlecei umpluti cu branza

Curcanul, in bucataria romaneasca, are mare cautare cu ocazia sarbatorilor religioase, de Craciun si de Paste.

De cand prin market, se gaseste curcan proaspat – pulpe, piept, aripi, ciotoaie, ficat, pipote, am inceput sa folosesc carnea de curcan, la diferite retete, pe care de regula le fac, cu pui, gaina, porc sau vitel. Nu am motive sa regret, gustul preparatelor este dosebit.

Se curata ciotoaiele de urmele de fulgi si se parlesc la flacara mare a aragazului, doar atat cat sa “piste” mirosul de par ars. Nu trebuie arsa pielita si nici sa devina crocanta. Ciotoaiele se spala cu apa rece.

Intr-o tava de inox, mai adanca, se aseaza ciotoaiele si se “dichisesc”, cu grija si dragoste (precum mamicile cu bebelusii pe care ii infasoara in scutece, dupa baita de seara      😀    ), cu ulei de floarea soarelui sau untura de pasare (de preferat). Se presara cimbru, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.  Se aduga o ramurica de rozmarin si 2 frunze de dafin.

Pentru sos, se pun 3-4 cepe mici, intregi, 3-4 catei de usturoi, cateva feliute de ardei iute si cateva fasii de ardei gras sau capia.

Tava se acopera cu o folie de staniol si se introduce in cuptorul incins, la foc mediu, pentru 1- 1,5 ore (dupa cat este de mare ciotoiul de curcan).

Secretul bucatarului, care se aprovizioneaza singur, dupa cati meseni are de hranit ! Cumpara numai ciotoaie proaspete, cat mai mari si mai musculoase, chiar daca si oscioarele din ciotoi, vor fi mai mari. Cauta sa aiba si ceva grasime pe ele, desi curcanul este cam sarac in grasime. Daca mai ramane carne, de la festin, cu atat mai bine, va mai combina carnea de curcan si cu alta garnitura, la masa urmatoare (bucatarul face economie de timp si mai scapa de toropeala din bucatarie     😛      ).

Cartofii rosii, lunguieti si mai mari, se curata de coaja, se spala si se scobesc, pe mijloc. Miezul scos din cartof se amesteca cu branza de vaci, branza de oaie (rasa pe razatoarea fina), smantana grasa si verdeata (patrunjel si marar verde, tocate marunt). Cu acest amestec se umplu cartofii scobiti.

Dovleceii mai maricei, se spala cu apa rece si se taie in jumatati, pe lung. Se scobesc de miez. Dovleceii se umplu cu amestec de miez de dovlecei, branza de vaci, branza de oaie (rasa pe razatoarea fina), smantana grasa si verdeata (patrunjel si marar verde, tocate marunt).

Oarece secret ! Nu curatati dovleceii de coaja. Coaja da o dulceata placuta si in acelasi timp se pastreaza vitaminele din legume.

Se pun dovleceii si cartofii umpluti, intr-un vas de termorezistent, uns cu putin ulei de masline sau cu putin unt. Se acopera legumele umplute cu cate o felie grosuta de branza de capra.

Se acopera vasul cu o folie de staniol si se introduce in cuptorul cald, la foc potrivit, pentru 25-30 de minute.

Se scoate tava de inox din cuptor si se da la o parte foaia de staniol. Ciotoaiele au deja carnea, usor desprinsa, de pe oase. Se stropesc ciotoaiele de curcan, cu grija, rabdare si migala, cu vin alb sec sau/ si cu coniac. Se reintroduce tava de inox, la cuptor si se mai tine friptura 15-20 minute, la foc potrivit, pana se evapora aburii alcoolului, care inunda, in schimb bucataria, dar savoarea si dulceata fructului (strugure), se imbiba in carnea de curcan, care in acelasi timp se si rumeneste.  Mmm…., ce minunatie.      8)

Numai pentru gurmanzii adevarati ! Cine doreste sos mai consistent, dupa ce scoate ciotoaiele din tava de inox si le acopera cu folia din staniol, pentru a se pastra calde, a se fragezi carnea si a deveni mustoasa, pune in sosul lasat de la friptura, 2 linguri de smanatana si 2 linguri de mustar dulce si omogenizeaza amestecul format, pasand in acesta si ceapa. Cine doreste mai iute, poate pune si boabe de mustar, sfaramate sau boia de ardei iute. In sos, se presara patrunjel verde, tocat fin.

Cartofii si dovleceii capata o crusta, iar branza de capra se rumeneste, imbietor.

Friptura se serveste fierbinte, impreuna cu garnitura de cartofi si dovlecei, umpluti cu branza. Sosul se pune, intr-un colt al farfuriei (asa cum am vazut eu, prin reclamele de prezentare a preparatelor, in emisiunile de bucatareli dichisite, de la televizor).

Nu-i frumos, dar e delicios ! In sosul acela, fierbinte, cine nu moaie o bucatica de paine calda sau un bot de mamaliga rece, parca nici nu a savurat friptura de curcan.

Friptura de curcan merge de minune cu rosii proaspete, dar si cu muraturi taranesti, chiar daca nu sunt inca destul de acrisoare. Un pahar de vin alb sec, rece, se potriveste la carnea de curcan.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati, pe cat posibil, sa preparati carne proaspata sau refrigerata, mai rar, necongelata. Gustul preparatului si savoarea vor fi diferite, fata de folosirea unei bucati de carne decongelate. Chiar daca folositi carne decongelata, nu folositi cuptorul cu microunde, pentru decongelare. Lasati carnea sa se decongeleze singura, in frigider, de pe o zi pe alta.

Exista un slogan – toate drumurile duc la Roma. Cum poate fi aplicat, in zilele de azi ? Cand te indrepti spre casa, dupa ce parchezi masina, fa cativa pasi pe jos. Nu se poate sa nu ai in drum un market sau o macelarie. Cumpara numai carne proaspata si prepar-o imediat. Nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*