Rasol din cap de piept de vitel

Supele si ciorbele din carne de vita/vitel sunt la mare cautare prin restaurante si pensiuni.

Am intrebat candva, sa tot fie vreo 30 de ani de atunci, la o pensiune prin Moldova, unde servisem ciorbita de vita (asa-i zicea in meniu), de ce carnea de vita era tare. Voiam sa fac conversatie, pur si simplu. Raspunsul prompt a fost – pai domnu, cum ati vrea sa fie, daca se face din carne macra, de vita batrana. Am bombanit, cum ca la mine acasa, in Oltenia, ciorba de vita se face din cap de piept sau din rasol de vita/ vitel. Privirea pe care mi-a adresat-o chelnerita a fost ca de la un cunoscator versat in ale bucatariei (ea) la un sarantoc venit la oras, cu treburi pe la tribunal si caruia facandui-se foame, s-a scotocit adanc prin buzunare, ca sa manance la restaurant (eu).

Am cumparat un cap de piept de vitel, adica cu os, carne, zgarciuri si o parte – capul de piept, spongios (nu am stiut niciodata cum ii zice, cu adevarat    🙁   ), care se face deosebit de gustos la fiert. Este vorba de partea alba din poza de mai jos.

Am curatat legume – ceapa, morcov, ardei gras, pastarnac, patrunjel.

De retinut ! Nu se pun prea multe legume, ca doar nu vrei sa faci supa de legume.

Se spala carnea si se pune la fiert in oala de presiune, impreuna cu legumele, intregi. Nu uita de un praf de sare grunjoasa. Fierberea, la foc potrivit, dureaza cca. 2 ore de cand incepe oala de presiune sa fluiere.

Pui la fiert, separat, 2-3 cartofi intregi, in coaja.

Secret la indemana oricui ! Daca fierbi cartofii, 2 ore, impreuna cu carnea de vitel, vei obtine o supa crema, adica altceva decat ce ti-ai propus.

Si ce daca ! Timpul de fierbere al carnii este corect, daca ai cumparat cap de piept de vitel – carnea sa fie de un rosu aprins. Daca te-ai pacalit si ai cumparat carne de vita batrana, nu dispera, rasolul va iesi deosebit de gustos, cu conditia sa fierbi carnea pana se desprinde dupa oase, adica „n” ore, unde n este mai mare de 2 ore (dupa cum ti-a fost norocul).   😀

Atentie ! Cand opresti focul la oala de presiune, nu te repezi sa desfaci capacul, daca nu vrei sa sara pe tine lichid fierbinte si sa te oparesti. Astepti 15 minute sa se depresurizeze oala de presiune, singura.

Desfaci carnea de pe oase, o portionezi si o pui cu legumele intr-un vas de Jena, cu capac. Adaugi si cartofii fierti separat, curatati de coaja. Acoperi totul cu lichid de supa. Presari patrunjel verde tocat marunt. Poti sa adaugi o strelice de ulei de masline, pentru savoare, desi supa va fi destul de grasa.

Rasolul se serveste cald, cu hrean si/ sau maioneza. Se pun cateva picaturi de ulei de masline si cateva picaturi de otet de mere si miere sau de zeama de lamaie. Se presara patrunjel verde tocat fin.

Chiar daca nu este dietetic ! Nu te apuca sa culegi grasimea din lichidul de supa. Afecteaza grav savoarea preparatului si nu merita, oricum vei zbarci la altceva si Kg in plus nu le dai jos doar cu „improvizatii culinare”.   😛

Pentru stomac este bine venita, oricand, o cana de supa fierbinte, in care ai pus cateva picaturi de zeama de lamaie.

Ca sa iti faci curaj, chiar daca afara este destul de cald, merge un pahar de vin rosu, demisec, servit la temperatura camerei.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati – nu se face ciorba, supa, rasol, din carne macra, daca vreti sa simtiti prin toti porii, savoarea preparatului. Lasati-i pe simandicosi si pe dulcinee, sa faca supa din carne macra. Nu vor sti niciodata, ce pierd cu adevarat.

Auzi dom’le, sa faci supa din carne macra, sa nu scoti maduva din osul fiert, sa nu gusti aceasta delicatesa unica, care este maduva.   🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *