Am multe retete de scris, cu poze ademenitoare (cel putin asa vreau eu sa cred 😛 ), care te indeamna sa treci urgent la treaba in bucatarie, sa incerci ceva nou sau de ce nu, sa verifici daca reteta este potrivita gusturilor tale.
Desi mi-am propus sa scriu mai des, cu greu o pot face. Ziua trece repede, butonatul pe net imi ia destule ore, cu trecerea timpului ochii obosesc si intr-un tarziu constat ca iarasi nu am scris nicio reteta.
Si fata blogului sper sa se schimbe cat de curand, sa apara o impartire noua a retetelor pe capitole/ categorii/ meniuri/ sarbatori, etc., ocazie cu care paleta comentariilor mele sa se extinda spre folclorul popular romanesc in legatura directa cu bucataria traditionala romaneasca.
Citesc cu placere carti de profil si privesc la cateva emisiuni cu bucatareli. Uneori ma si inspir (doar ideea in mare si atat), avand grija sa completez retetele de inspiratie dupa gustul si ideile mele despre gatit. Rareori fac retete identice cu cele vazute (inseamna ca mi-a placut prezentarea, am banuit gustul deosebit si am vrut sa ma testez singur 😛 ) si atunci mentionez acest lucru in comentariul meu. De multe ori inventez retete, plecand de la ingredientele pe care la am la dispozitie, de regula, de la ingredientul principal (carne, peste, legume, etc.), facand apoi tot felul de combinatii mai mult sau mai putin „ortodoxe” din punct de vedere gurmanderesc. 😕
Planuri am, nici de idei nu duc lipsa (iar ma laud 😀 ), dar din pacate nu ma pricep sa fatuiesc blogul asa cum mi-as dori, iar copii, ajutoarele mele de nadejde, nu dispun mereu de timpul necesar sa ma asculte si sa schimbe si/ sau sa completeze blogul.

Ingrediente de trebuinta in reteta: creveti mari, congelati, ciuperci albe/ brune, cu palaria mare, praz, usturoi, patrunjel si marar verde, costita afumata/ bacon afumat, cascaval afumat, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, ulei de floarea soarelui, unt proaspat.

Costita afumata taiata bucatele mici, se caleste in putin ulei de floarea soarelui, intr-o tigaie bine incinsa.

Costita afumata trebuie sa fie crocanta, dar nu arsa.
Se adauga cotoarele de la ciupercile mari, taiate rondele si ciuperci mai mici feliate. Se calesc impreuna cu costita afumata.
Nu se adauga sare (decat daca este necesar sau daca in loc de costita afumata s-a folosit bacon uscat si afumat, putin sarat), deoarece costita afumata are destula sare. Se presara piper boabe, proaspat macinat si cateva firisoare de cimbru uscat.

Cand ciupercile sunt usor rumenite, se adauga unt proaspat, care va da stralucire preparatului.
Prazul feliat subtire se adauga in tigaie si se caleste impreuna cu celelalte ingrediente.

Mici secrete din arsenalul culinar, propriu ! Nu este nicio greseala, daca se picura vin alb, dulce (in special atunci cand se folosesc ciuperci de crescatorie), care va ceda ciupercilor din aroma placuta de strugure. 😛 Ciupercile de crescatorie neavand aroma specifica de camp, se imbogatesc cu aroma de strugure. 😀
Bine de stiut ! Crevetii congelati sunt de regula curatati si prefierti. Nu este nevoie sa fie fierti sau lasati sa se decongeleze. Daca se decongeleaza isi vor pierde din savoare, ulterior, dupa preparare.
Se adauga peste ingredientele din tigaie crevetii congelati si usturoiul feliat subtire.

Decongelarea crevetilor se face in aburii degajati de celelalte ingrediente din tigaie. Se lasa crevetii cate 3-4 minute pe fiecare parte, pana se inrosesc.
Se presara patrunjel si marar verde, tocate marunt.
Intr-o tava de inox se aseaza un pat de ciuperci si creveti, din cele calite impreuna cu costita afumata. Deasupra se pun palarii de ciuperci mari, umplute cu restul de ingrediente calite in tigaie.

Cascavalul afumat, taiat in felii subtiri, se pune „capita” deasupra palariilor de ciuperci mari. Sub cascaval, daca este mai uscat, se strecoara o bucatica de unt proaspat.

Tava de inox se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru 15-20 de minute.
Cascavalul topit va invalui ciuperca, o va fragezi si o va innobila cu o grozavenie de gusturi care mai de care mai delicate si mai apetisante. Fumul din cascaval se va regasi in preparat si vei avea impresia ca scoti tava direct din afumatoarea de porcarele pentru iarna, pregatite inainte de Craciun.

Preparatul se serveste cald, presarat cu verdeata, taiata marunt. Poate fi o cina delicioasa sau un aperitiv cald la un pranz sofisticat.
Un paharel de tuica din pruna servit la aperitiv va accentua delicatetea preparatului.
Un pahar de vin alb, sec, rece, servit la cina, va da mesenilor nu doar avant gastronomic, dar si ceva mai multa voie buna. 😛