vinete si ardei umplute cu carne tocata de vitel 3

Legume umplute cu carne tocata de vitel

Trecand prin piata aproape in fiecare zi, dupa „zumzet” imi dau seama daca tarabele au fost populate cu legume purtand eterna reclama (mincinoasa din pacate) – legume romanesti, indiferent ca pe taraba sunt expuse rosii, castraveti, dovlecei, varza, vinete, gogosari sau ardei.

Singurii naivi care mai cred lozinca sunt tocmai cei nominalizati prin lege sa se sesizeze si sa ia masuri atunci cand reclama minte (functionarii din administratia pietii, primarie, protectia consumatorului, etc.).

Toata stima pentru greci si turci, care ne aprovizioneaza din greu cu legume, aduse prin bursa de marfuri de la Galati/ Braila/ Giurgiu, cu largul concurs al intreprinzatorilor tuciurii care le distribuie prin piete, pe la orele 4-5 dimineata acelor comercianti – producatori parati (acoperiti de un certificat de producator obtinut fraudulos de la primarie).

Cine nu crede, sa se scoale la 4 dimineata si sa vina in orice piata ! Sa-i vezi pe vasnicii „producatori autohtoni” cum stau la coada, in ordine, langa dubita tuciurie, sa cumpere legume si pepeni, porumb verde, fructe tropicale si smeura, ceapa, usturoi si patrunjel. Daca nu i-ai cunoaste (unii stau chiar pe scara cu mine, la bloc    🙁    ) si doar i-ai vedea cum se dau tarani adevarati, cu sort si basma, prin spatele tarabei, ai zice ca remarca unei foste doamne ministru (E.U – nu vreau sa-i scriu numele intreg, nu din jena, ci deoarece nu am pic de respect pentru acest gen de cucoane, venite sa proslaveasca sistemul politic pe care il reprezinta, prin piete si targuri) – „ce legume proaspete aveti, se vede ca sunt romanesti”, este potrivita pentru noi nerecunoscatorii cetateni ai urbei, care stim doar sa criticam.

Candva o lege neaplicata din pacate decat cateva zile prin 2008 (posibil ca interesele clientilor politici au prelevat si de aceasta data), prevedea delimitarea in piete, de raioane separate pentru adevaratii producatori si pentru comercianti.

In prezent, prin piete, 95 % din tarabele aducatoare de taxe la bugetul primariei, dar si de „atentii” pentru functionarii pietelor, sunt ocupate de comercianti – producatori mincinosi (care vand la greu marfa, fara ca cineva sa stie cat si ce vand, iar de platit impozit la stat nici nu se pune problema) si restul, printre primii, strecurate la mare batalie, cateva babute si precupete mai tinerele, care indraznesc sa-si vanda putina marfa ramasa in urma secetei cumplite care ne bantuie de 3-4 luni de zile.

La fiecare schimbare de putere, astept sa se intample ceva si ca de obicei, nu se intampla nimic bun pentru cumparatori, nimic legal pentru angrosisti si nimic-nimic pentru producatorii agricoli autohtoni. As putea tacea, dar la ce mi-ar folosi ? Protestez ori de cate ori am ocazia si la ce imi foloseste ?   🙁    Speranta moare totusi ultima si daca doar 2-3 dintre cititorii blogului meu realizeaza adevarul din spusele mele, tot am facut ceva, un mic pas inainte.    😀

Sa trecem la subiect.

Vinete si ardei, legume umplute cu carne tocata de vitel.
Vinete si ardei, legume umplute cu carne tocata de vitel.

Ingrediente de trebuinta in reteta: vinete si ardei, de marime potrivita pentru umplut (se pot umple si rosii, gogosari, gulii, cartofi, ardei capia, dovlecei, cepe mari), carne tocata de vitel (se poate folosi si carne tocata de porc sau de curcan), orez boabe, patrunjel verde, rosii, ceapa, ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe.

Legumele pentru umplut se spala cu apa rece, se scot cotoarele si se curata de seminte ardeii, gogosarii, ardeii capia/ se scoate miezul la vinete, dovlecei, gulii, cartofi, rosii, ceapa). Vinetele si dovleceii, daca sunt mai mari se pot taia pe jumatate, desi conteaza si aspectul preparatului. Daca sunt de marime potrivita, legumele se scobesc si se lasa intregi.

Carnea tocata se amesteca cu orez boabe, nespalat si nefiert, cu ceapa taiata marunt si calita in ulei de floarea soarelui. Amestecul se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, boia de ardei iute si ardei dulce.

Carne tocata de vitel pentru vinete si ardei, legume umplute cu carne tocata de vitel.
Carne tocata de vitel pentru vinete si ardei, legume umplute cu carne tocata de vitel.

Miezul legumelor scobite se caleste impreuna cu ceapa tocata solzi. Va forma impreuna cu sucul de rosii (rosii decojite si date pe razatoarea mare) sosul pentru legumele umplute.

Legumele se umplu cu amestecul de carne de vitel, orez, verdeata tocata marunt si ceapa prajita.

Legumele umplute se aseaza intr-o tava, in care se prajesc pe toate partile, la foc iute, in ulei de floarea soarelui, pana prind la exterior o culoare aramie.

Legume umplute care se prajesc pentru vinete si ardei, legume umplute cu carne tocata de vitel.
Legume umplute care se prajesc pentru vinete si ardei, legume umplute cu carne tocata de vitel.

Marele secret al retetei pentru un gust deosebit al preparatului ! In tava, se adauga miezul legumelor scobite (am auzit ca unele gospodine il arunca, motivand ca miezul de vanata amareste preparatul, desi eu unul nu cred asa ceva    🙁    ) si sucul proaspat de rosii. Se poate folosi pasta de rosii sau suc de rosii cum face sotia mea, daca in rezerva din camara mai gasesti o ultima sticla (nu de altceva, dar incepe in curand sezonul de pregatiri pentru iarna).

Se asezoneaza daca mai este cazul cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Cine doreste poate adauga o crenguta de cimbru.

Sosul de rosii adaugat in tava pentru vinete si ardei, legume umplute cu carne tocata de vitel.
Sosul de rosii adaugat in tava pentru vinete si ardei, legume umplute cu carne tocata de vitel.

Tava cu legume umplute se introduce in cuptorul aragazului, la foc potrivit pentru cca. o ora, pana se moaie legumele si se coace carnea tocata, iar orezul se umfla.

Pentru o coacere constanta, la foc putin mai mare, se acopera tava cu o hartie de copt, umezita cu apa rece. Hartia umezita se stoarce.

Vinete si ardei, legume umplute cu carne tocata de vitel.
Vinete si ardei, legume umplute cu carne tocata de vitel.

Legumele umplute se servesc calde sau reci, cu mult sos pus peste legume, verdeata tocata marunt si smantana sau iaurt.

Un pahar de vin alb, sec, rece sau un pahar de bere rece, merge de minune la asa o bogatie de mirosuri. Gustul preparatului este garantat.

Aceasta reteta servita la umbra unui copac, in racoarea binefacatoare a serii si in ultim tril de pasarele, imi aduce aminte de anii copilariei mele, cand lipsit de griji si sleit de puteri de la alergatura de peste zi, ajungeam la masa de seara, abia tinand ochii deschisi de somn. Doar spalatul obligatoriu inainte de cina, ma inviora putin.    😛     Somnul ademenitor, ma alunga repede, direct in pat, fara sa mai ma lase sa  ascult amintirile celor in varsta.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati sa va faceti planul pentru conservele de iarna. La sfarsitul lunii incepe marea ingramadeala prin piete si alergatura dupa legume de calitate. Un septembrie calduros garanteaza niste preparate pentru iarna deosebite. Doritorii de retete incercate si verificate de mai multe ori, pot accesa cu incredere acest blog, vor gasi o multime de retete cu preparate pentru iarna, scrise in anii trecuti dar si cu cateva retete noi, pe care am observat ca nu le-am scris. Va astept cu drag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *