Nici o masa fara peste. Reclama este veche, placerea de a servi peste este pentru mine si familia mea, aproape permanenta, numai retetele sunt noi, incercand noi si noi ingrediente.
Imi amintesc cum in copilarie, pestele sarat/ afumat era considerat alaturi de maslinele cu paine neagra, mancarea saracului. Cu greu, uitandu-ne la preturi, mai putem crede azi acest lucru, ba dimpotriva, pestele proaspat/ sarat/ afumat este deja mai scump decat carnea de pui/ vita/ porc. Pestele congelat este mai accesibil ca pret pentru toata lumea. Maslinele, desi in sortimente variate, nu par deloc, ca pret, la indemana saracului. Despre painea neagra, 3-4 lei/ franzela de 250 grame (6-7 lei/ Kg de faina neagra) aproape sa o consideram ca delicatesa.
Am deviat putin de la reteta. Mamaliga este mult mai potrivita pentru peste, indiferent cum este pregatit pestele – la tigaie, la cuptor sau la gratar. Mujdeiul de usturoi este bine venit oricand este vorba de peste. Vinul alb, sec, rece, este pacat sa nu-l sorbim cu delicatete, daca este peste pe masa. 😕
In loc de: dati navala flacai ! Voi gurmanzi de pretutindeni, profesionisti sau in devenire, daca nu v-ati gandit pana acuma, nu este tarziu: asociati in gand gusturile si mirosurile (peste, usturoi, legume, citrice, strugure) si purcedeti rapid la prepararea retetei. 😛

Ingrediente de trebuinta in reteta: un crap romanesc, proaspat de 1,5-2 Kg, ceapa uscata, usturoi, ardei gras, radacini de morcov, pastarnac, telina, patrunjel; lamai, portocale, ardei iute, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, ulei de masline, verdeata (patrunjel si marar).

Peste salbatic versus peste de crescatorie ! Am grija mereu sa scriu peste proaspat si dupa caz, romanesc/ de Dunare/ din Delta Dunarii, etc. De ce ? Gustul pestelui salbatic este incomparabil cu cel al pestelui de crescatorie. Primul este „musculos”, compact, celalalalt este mai gras. In final, sunt doar amanunte, care nu par esentiale decat atunci cand ai termeni de comparatie. 😕
Pestele se curata de solzi si la interior. Se spala in apa rece si se lasa la scurs.
Legumele se taie fin, in fasii subtiri si se calesc in ulei de masline, pana se moaie putin, fara a se rumeni.

Legumele se asezoneaza dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Se rade deasupra legumelor calite, coaja de lamaie si coaja de portocale. Se presara verdeata tocata marunt.

Portocalele si lamaile se decojesc folosind un cutit bine ascutit, pana se ajunge la miezul fructului. Coaja alba a citricelor este amara si altereaza gustul preparatului.
Portocalele si lamaile se taie felii subtiri. Se unge o tava din inox cu ulei de masline, din belsug. Se aseaza felii de lamai si felii de portocale, pe fundul tavii din inox.

Deasupra feliilor de citrice se pune jumatate din amestecul de legume calite. Cu restul de legume se umple pestele.

Pestele umplut cu legume calite se aseaza pe patul de legume si felii de citrice.

Pe peste se pun felii subtiri de lamai si de portocale.

Nu va zgarciti ! Se toarna ulei de masline peste feliile de citrice. Uleiul de masline este sanatos pentru organism si da gust bun la preparatele din peste. 😀
In tava, se adauga o ramurica de cimbru verde si o ramurica de rozmarin verde, boabe de piper si o frunza de dafin.
Secretul retetei ! Tava se acopera cu o hartie de copt, umezita cu apa rece. Apa din hartia de copt se va vaporiza in timpul coacerii si pestele se va inabusi, pastrand toate gusturile legumelor atat in interiorul pestelui cat si la exterior. Sucul citricelor va aromatiza preparatul infierbantat, inobilandu-i gustul cu savoarea citricelor. 😛

Tava de inox se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare pentru 20-25 de minute (dupa marimea pestelui).
Se lasa tava in cuptor, descoperita, pentru 3 minute, timp in care pestele se va rumeni usor. Sosul format va invalui pestele.

Pestele se serveste cald, cu garnitura de legume si cu ciuperci umplute cu carne afumata, la cuptor.

A nu se uita ! Sosul in care s-a pregatit pestele este o delicatesa. Se toarna cu picatura deasupra preparatului, sa ajunga la toti mesenii. Pe sosul delicios, in care se moaie cu mamaliga calda sau cu mamaliga rece, va fi marea batalie. 😛
Gurmanzii profesionisti nu vor uita mujdeiul de usturoi si paharul cu vin alb, sec, rece. Daca ati facut vinul casei din smochine este potrivit pentru aceasta reteta.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Caldura sufocanta ne impiedica sa stam prea mult prin bucatarie. Trebuie totusi sa mancam ceva, chiar daca retetele sunt ceva mai rapide de pregatit si mai putin elaborate. Parca de atata salate ti se ia la un moment dat si vrand nevrand mai pregatesti si un peste la cuptor. Reteta este racoritoare, fiind potrivita pentru vremuri de canicula.