Nu sunt sigur daca reteta aceasta o pot cataloga la aperitive si/ sau la dulciuri.
Daca portia este considerabila, preparatul cald este suficient pentru o cina tarzie, avand alaturi o bere rece. Daca dimineata, inainte de a pleca la serviciu, nu vrei sa bei cafea pe stomacul gol, o felie zdravana, rece, merge de minune. Dupa un pranz frugal, daca ai servit unul din preparatele de salate rapide cu legume facute la abur, poti termina masa cu o bucata ceva mai subtire din aceasta budinca, calda sau rece, acoperita cu o lingura de smantana grasa, peste care presari putina nucsoara, langa un pahar de vin alb, sec, rece. Fiind dupa pranz, ar putea merge un paharel de coniac sau un paharel de lichior, in loc de vin.
De fapt nici nu stiu cat conteaza acest lucru ! Sigur este ca preparatul se poate servi ca antreu, daca pui ceva branza sarata mai multa si niste marar verde. Ca desert merge de minune daca branza dulce este in cantitate mare, nu pui marar verde, ci doar niste stafide (tinute anterior o jumatate de ora in rom), iar branza sarata din amestec este doar asa de gust. 😀
Ingrediente de trebuinta in reteta: lapte dulce (cumparat de la precupetele din piata, fiert, caldut), smantana grasa (cumparata de la ciobanii din piata), oua de gaina (cu galbenus auriu, cumparate de la precupetele din piata), faina alba de grau (3 nule sau pentru cozonac), branza dulce de vaca (cumparata de la precupetele din piata), branza telemea de oaie (cumparata de la ciobanii din piata), marar verde, ulei de floarea soarelui.
Ingrediente de lux: rom de calitate, extract/ pasta de vanilie, stafide, zahar vanilat.
Intr-un bol de mixer se pune lapte dulce, caldut, faina alba, 2-3 oua de gaina (cantitatea de lapte si ouale sunt in functie de cantitatea de clatite pe care vrei sa le faci, punand la socoteala si pe cele care, cu siguranta, micutii care iti dau tarcoale, le vor dori cu dulceata). Poti adauga niste extract de vanilie sau cateva picaturi de pasta de vanilie (nu esenta, care este o „facatura” alcoolica). Daca vrei sa faci budinca mai dulce, poti pune zahar vanilat, din productia proprie. Amestecul se mixeaza la viteza redusa. In amestec se adauga cateva picaturi de ulei din floarea soarelui.
Se adauga faina alba atata cat sa se obtina un amestec mixat, consistent, dar care sa curga usor.
Truc in bucatarie ! Poti prepara singur zahar vanilat, fara conservanti. Vei fi incantat de gust si de aroma. Vei uita cu siguranta de pliculetele cumparate din market. Intr-un borcan de sticla cu capac etans, pui zahar farin, impreuna cu un baton de vanilie, despicat pe mijloc si taiat bucatele fine. 😛
Folosind un polonic se amesteca aluatul de clatite si se toarna intr-o tigaie incalzita un strat subtire de aluat, atat de gros cat sa acopere fundul tigaii si sa se coaca rapid.
Se intoarce clatita atunci cand se desprind marginile acesteia, de tigaie, folosind o spatula lata.
Numai pentru invataceii curiosi sa experimenteze ! Curiozitatea nu cunoaste margini si prin urmare nu poti sa renunti la niste „incercari”, pentru a imita bucatarii cu staif, care arunca clatita prin aer si o sprijoana in tigaie pe partea cealalta. 😛 Numai cine nu incearca, nu reuseste ! Cate clatite sa-ti scape pe jos ? 1-2, apoi sigur te potolesti. 🙁 🙂
Se fac toate clatitele pana se termina aluatul.
Se pregateste un amestec de branza dulce, branza sarata, smantana grasa, marar verde tocat fin (doar daca vei servi preparatul ca aperitiv).
Daca vei servi budinca drept desert, pentru un gust deosebit, adauga putin rom adevarat, din cel adus din Cuba, Jamaica sau Martinica. Pretul cam piperat nu trebuie sa fie un obstacol. Dintr-o sticla de 0,75 l ai rom de calitate pentru 1-2 ani. Uita de esentele de rom din market, au doar gust de rom si sunt de fapt colorant sintetic (mai rar colorant din plante) adaugat in alcool 🙁 Extractul de rom este cu totul altceva, dar eu unul am gasit o singura data, la sticlute de 0,3 l pe la inceputul anilor ’90, cand produsul era adus direct din Jamaica.
Se omogenizeaza amestecul de branza si smantana folosind o lingura de lemn.
De ce lingura de lemn ? Sincer ? Nu stiu, dar asa am vazut-o pe mama mea facand. 😛
Intr-un vas de Jena uns bine pe fund si pe margini cu unt (cumparat de la ciobanii din piata), se pun in straturi, clatite si amestec de branza si smantana.
Straturile din amestecul de branza si smantana pot fi mai groase sau mai subtiri dupa cum doreste fiecare. La aperitiv merge un strat mai subtire, iar la desert un strat mai gros.
Ultimul strat al budincii va fi format dintr-o clatita unsa cu putin unt si/ sau cu un strat subtire de smantana.
Vasul de Jena se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, timp de 15-20 minute, pana se formeaza o crusta usor aurie peste ultima clatita din vas, iar marginile preparatului se desprind usor de vas.
Cand vasul de Jena s-a umplut, clatitele ramase se pot umple cu amestecul de branza si smantana ramas si se ruleaza, apoi se pun intr-o tava termorezistenta care se introduce in cuptorul incins al aragazului.
Clatitele ramase se pot umple cu dulceata, se ruleaza si se vor servi ca desert.
Budinca de clatite se serveste cu smantana grasa pusa deasupra, in special daca se consuma calda.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca va pasa de sanatatea voastra si a familiei voastre, orice initiativa in bucatarie este un pas inainte pentru a renunta la semipreparate, la covrigei si cornuri, la chifloaiele alea pline de E-uri care sa vand prin magazinele cu reclame luminoase care atrag copii si din pacate, pe parintii mai putin preocupati de sanatatea copiilor lor. Sanatatea inainte de toate !