Ghiveci de legume dupa o reteta greceasca

Daca in plina vara nu pregatim retete cu multe legume, atunci cand ?

Pe piata, deja ai de unde alege, chiar daca pe toate tarabele scrie – marfa romaneasca. Daca ai noroc, gasesti prin colturile pietelor (marginalizati de catre comerciantii din piete si din pacate, de insusi seful pietei) tarani adevarati, cu legume de-ale noastre, mai urate si mai pipernicite, dar infinit mai gustoase.

Apropo ! Nu am gasit inca raspuns la o intrebare a mea mai veche – de ce nu se sesizeaza nimeni, atunci cand de fapt este vorba de reclama mincinoasa ? Citind datele statistice care vizeaza agricultura, raportat la numarul mare de “producatori” care au taraba in piata, ai zice ca vorbele aruncate de sindicalistii din agricultura pe la televizor, cum ca de fapt peste 80 % din fructele si legumele din piete sunt aduse de afara (cu acele tiruri pe care nimeni nu indrazneste sa le controleze), sunt inventii si noi cetatenii suntem niste mofturosi, care nu mai stim ce ne dorim. Politia economica (o mai exista asa ceva ?) si Protectia consumatorului cu siguranta, cunosc raspunsul.     🙁     Dar sa ni-l spun si noua, cumparatorilor.

Ghiveci grecesc de legume.
Ghiveci grecesc de legume.

Ingrediente de trebuinta in reteta: legume de toate felurile, dupa preferintele fiecaruia (vinete, dovlecei, morcovi, ceapa, cartofi, usturoi, conopida, rosii, ardei, fasole verde, mazare, telina, etc.), patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, crengute de cimbru, ulei de masline.

Ingrediente asezate in tava pentru ghiveci grecesc de legume.
Ingrediente asezate in tava pentru ghiveci grecesc de legume.

Se unge bine, o tava, cu ulei de masline.

Legumele taiate in bucati mari (legumele care se coc repede) si felii mai subtiri/ bastonase (legumele care se coc mai greu) se aseaza intr-o tava mare, adanca, in straturi, incepand cu legumele care se fac mai greu – vinetele, cartofii, telina  si morcovii, continuand cu dovleceii, fasolea si mazarea si ultimele straturi – conopida, rosii si ardei. Printre legume se pun felii de ceapa si catei de usturoi, boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru. Ultimul strat va fi cu felii de rosii.

Dupa fiecare strat si deasupra se pune sare grunjoasa si se mai picura ulei de masline.

Nu deranja legumele ! NU se amesteca legumele, nu se pune apa (au legumele destula apa). Vrem sa ramana legumele intregi, asa cum le-am taiat si sosul sa fie gros, aromat si delicios.      😀

Tava cu legume, acoperita cu hartie de copt umezita, pentru ghiveci grecesc de legume.
Tava cu legume, acoperita cu hartie de copt umezita, pentru ghiveci grecesc de legume.

Tava se acopera cu o hartie de copt, umezita bine cu apa de la robinet si stoarsa.

Tava cu legume se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru 30-40 de minute. Legumele trebuie sa “mocneasca” in sucul propriu, sa nu se faca “praf”, ramanand intregi, asa cum le-am tocat.

Bine de stiut ! Daca focul este bine potrivit, legumele sunt facute atunci cand hartia de copt s-a uscat, inainte de a incepe sa se arda.    😛

Nu disperati ! Daca nu reusiti din prima sa obtineti un ghiveci aratos, nu-i nicio problema, gustul deosebit de legume proaspete si mirosul imbietor vor compensa aspectul mai putin primitor.     😀

Ghiveci grecesc de legume, la scoaterea din cuptor.
Ghiveci grecesc de legume, la scoaterea din cuptor.

Mic secret ! Tava se scoate din cuptor si se lasa ghiveciul “sa rasufle” 10 minute, timp in care sosul va intra in legume, evitandu-se uscarea acestora.    😕

Se presara patrunjel verde, tocat mai mare.

Despre servitul preparatului ! Ghiveciul se serveste cald sau rece. Este minunat de gustos, oricum il servesti.

“Carnivorii” pot taia cate o felie din pieptul de gaina coapta/ fiarta, pus la pastrat in congelator cu ceva vreme in urma, pentru situatii delicate.     😛

Grecii adevarati “arunca” peste legumele aburinde niste felii subtiri din branza de capra si niste masline negre, intregi, prin farfurie.

Gurmanzii adevarati moaie in sos cu paine calda, aburinda, facuta in casa si musca dintr-un ardei iute, verde.     😀

Paine de casa la cuptorul minune pentru ghiveci grecesc de legume.
Paine de casa la cuptorul minune pentru ghiveci grecesc de legume.

Un pahar de vin alb din smochine, demisec, rece, merge de minune la o asa bogatie de arome.

Vinul casei din smochine pentru ghiveci grecesc de legume.
Vinul casei din smochine pentru ghiveci grecesc de legume.

Nu-i asa ca arata bine ? Vin tare, cu o culoare minunata si un gust aromat, deosebit.    😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Chiar daca vipia de afara nu va indeamna spre bucatarie, tot trebuie sa mancati ceva. Preparati retete rapide, cu legume multe, cu peste si carne putina. Fructele proaspete pot inlocui cu succes deserturile care de regula te tin mai mult timp prin jurul cuptorului, marele dusman din aceste zile caniculare. Un aparat cu aburi este bine sa-l ai in dotare.

2 Comments

  1. Nu mai intru in viata mea (pana saptamana viitoare) pe blogul dv. ca pur si simplu innebunesc de pofta si nu am rabdare sa stau sa fac aceaste minunate preparate! :))))))))

  2. vai,si mie mi-a lasat gura apa!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*