Platica cu legume trase in unt

Cumperi un peste proaspat (platica, caras, crap) de 1-1,5 Kg.

 

Secretul cumparatorului ! Ca sa te asiguri ca este proaspat te uiti la ochii pestelui sa nu fie tulburi, ci limpezi, clari. Daca il apesi cu degetul pe solzii de pe burta, trebuie sa revina imediat la forma initiala, fara a ramane urma. Branhiile trebuia sa aiba o culoare rosu aprins, sa fie viguroase si sa nu aiba “lipici”. Dupa ce il cureti, pestele trebuie sa-si pastreze toate oasele in carne si acestea sa nu iasa precum sulitele, din carne.

Se curata pestele de solzi, branhii si mate. Se spala cu apa rece si se lasa la scurs.

Se cresteaza pestele pe ambele parti. Se pune sare si piper, proaspat macinate si cimbru uscat sau crenguta verde, in interiorul pestelui si pe peste. Se introduce o mladita de rozmarin verde in interiorul pestelui. Se stoarce o lamaie mare si o portocala mare pe peste, iar zeama se amesteca cu ulei de masline si se freaca pestele, pe ambele parti. Pestele se introduce intr-o punga de plastic alimentar, legata la gura si se lasa la rece, in frigider pentru 0,5-1 ore. Pestele cu cat este lasat mai mult la rece cu atat aromele vor fi mai puternice. Din timp in timp mai “framanti” punga, cu mainile, pentru a omogeniza mixtura si a intra aromele in carnea de peste.

Pregatesti un amestec de legume proaspete, taiate in bucati mari sau legume intregi daca sunt mai mici: praz, cartofi, morcov, dovleac, ardei gras, ceapa, rosii intregi, dovlecei mici, orice alte legume pe care le preferi – chiar vinete, varza cruda, fasole verde sau napi. Fiind atos, prazul si pastarnacul trebuie oparit in apa fiarta 5-7 minute. Conopida, brocoli, morcovul, napii si cartofii pot fi oparite 2-3 minute sau daca sunt fragede nu este nevoie de oparire. Faci orice fel de amestec de legume doresti.

Pui sare, piper, ulei de masline, cimbru, zeama de lamaie si zeama de portocale, peste legume si le amesteci bine.

Am cumparat mai de mult o tigaie speciala pentru prajit pestele intreg. Tigaia “rezista” la un peste de maxim 2 Kg, care sa incapa intreg in ea. Iti trebuie si destul spatiu in tigaie, pentru a intoarce pestele.

In tigaie pui la incins – ulei de masline, o lingura de unt (cumparat de la ciobani), 2-3 catei de usturoi, cateva firisoare de ardei iute.

Secretul bucatarului si al medicului! Cand s-au calit, cateii de usturoi ii scoti, pentru ca fac pestele amar si nu sunt nici sanatosi pentru stomac (provoaca arsuri).

Prajesti platica la foc potrivit, pe ambele parti. Incearca sa intorci pestele o singura data, pentru a nu-l rupe, dar si pentru a-l praji exact cat trebuie. Amestecul in care ai macerat pestele, il pui putin cate putin, peste platica, in timp ce se prajeste, avand grija sa torni in crestaturile facute in peste.

Secretul bucatarului ! Inainte de a te hotara sa intorci pestele, il incerci cu vraful cutitului, sub osul branhiilor. Varful cutitului trebuie sa intre usor si carnea pestelui sa aiba o culoare rozaliu spre alb.

Scoti platica din tigaie. Urmeaza sa tragi legumele in unt. Mai adaugi unt in tigaie si prajesti legumele.

Legumele nu trebuie prajite complet ci doar sa se moaie si sa-si pastreze savoarea. Le intorci de cateva ori in tigaie, cu un cleste, pentru a nu se prinde de fundul tigaii si a se praji uniform.

Secret bine pastrat de bucatari ! Legumele trase in unt pot fi garnituri minunate si pentru fripturi la gratar sau prajite, de vitel sau de porc, precum si pentru preparate pe gratar, din pasare.

Scoti legumele din tigaie si in untul ramas faci un sos din capere si ansoa. Amesteci caperele si pestisorii cu untul, apoi stropesti cu zeama de lamaie. Lasi sosul sa se ingroase putin. Presari patrunjel verde tocat marunt, in sos si pe peste. Sosul se pune peste peste.

Pestele se serveste fierbinte cu legume asortate.

Nu poate lipsi un pahar de vin alb, demisec.

Secretul pescarilor bucatari ! Un mujdei de usturoi, amestecat in iaurt, cu ulei de masline si verdeata nu poate lipsi din povestile pescaresti. Mujdeiul da racoreala necesara oricarui preparat din peste si cristalizeaza memoria asculatorilor de povesti pescaresti.  😀 

Acest preparat l-am servit prima data pe o balta, unde isi petreceau veacul niste impatimiti de pescuit si unde fiecare bucatarea dupa stilul sau propriu si unde gratarul era la indemana tuturor. Ulterior am imbunatatit reteta, in bucatarie mea de acasa. Pe balta pestele este insotit obligatoriu de mamaliga rece, pusa pe gratar, unsa cu ulei de masline. La un pahar de vorba se deapana amintiri, se inventeaza povesti pescaresti cu monstrii, scapati din carlig, se spun patanii traite in viata de pescar imbatranit pe balta.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla ! Inventati singuri sau experimentati retete diferite, culese, te miri de pe unde. Folositi numai produse sanatoase, pe care le cumparati, de preferat, direct de la producatori (desi aflati pe cale de disparitie, producatorii se mai gasesc inca prin pietele de cartier  🙁  ). Daca aveti ocazia, luati in calcul ideea de a va aproviziona periodic, direct de la sursa, mergand acasa la cel care munceste in gospodaria proprie. Nu veti regreta.  8)

One Comment

  1. kagometsubasha

    ne placut reteta CRISTINA si MIHAI

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*