Astazi, cei care tin postul Sf. Maria dar si toti ceilalti care doresc sa consume praparate usoare, rapide si gustoase, consuma peste.
Mi-a placut intotdeauna pestele, sa-l cumpar, sa-l prepar si sa il mananc. Nu acelasi lucru pot sa zic despre „operatia” de a-l curata. 🙁 De cele mai multe ori imi place sa cumpar peste proaspat, intreg (iti ofera posibilitati multiple de preparare, de la ciorbe la saramura, la cuptor sau la gratar), pentru care ii acord sotiei intreaga mea incredere cand vine vorba de cine il curata. 😛
Cum alegem pestele proaspat ? Pe caldurile acestea care nu mai contenesc, pestele proaspat trebuie tinut in ghiata, in cutii frigorifice deschise sau inchise, la temperaturi sub zero grade. Nu este depozitat astfel, nu cumparati. 😕 Intoxicatiile alimentare cu peste sunt deosebit de periculoase pentru organism. Cumparand un peste care deja miroase a stricat, este o aventura nesanatoasa pentru oricine. Pestele proaspat, de regula, nu este eviscerat, are ochii limpezi, clari, nu opaci sau tulburi. Solzii sunt fermi si nu se desprind usor dupa carnea pestelui. Branhiile pestelui proaspat sunt de un rosu aprins. Dupa ce apesi cu degetul pe solzi, pestele revine imediat la normal, fara a pastra forma apasarii. In pestele proaspat eviscerat (de regula a 2-a zi dupa aprovizionare, altfel legal nu poate fi vandut), oasele nu se desprind de carne. Bucatile de peste transat, trebuie sa fie ferme, de o culoare pura, in niciun mod culoarea alterata, sa nu se desprinda carnea.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cotlete de crap romanesc/ platica mare/ caras mare, usturoi, patrunjel verde si marar verde, paste fainoase, creveti congelati, lamaie, ardei iute, unt, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe.
La prepararea pestelui, indiferent de modul de preparare – prajit, la gratar sau la cuptor, anumite ingrediente sunt absolut obligatorii pentru un gust desavarsit al preparatului: usturoi, ardei iute, zeama de lamaie, unt, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat.

Pestele se lasa la macerat, la rece, in frigider, timp de 15-20 de minute. Pentru macerare se pune pe peste sare grunjoasa, zeama de lamaie, piper boabe proaspat macinat. Bucatile de peste se „rostogolesc” de cateva ori in zeama de lamaie pentru omogenizare macerat.
Nu este gresit daca se adauga si ulei de masline, caz in care pestele se lasa la macerat cateva minute sau se prajeste imediat.

Bucatile de peste se trec prin malai (in care s-a pus sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat), astfel incat malaiul sa le acopere cat mai uniform.

Intr-o tigaie adanca se incinge un amestec de ulei de masline si unt proaspat, cumparat de la ciobani, din piata. In amestecul lichid se pune 2-3 catei de usturoi si cateva fire de ardei iute. Cand usturoiul isi schimba culoarea, se scoate din lichid, pentru a nu se obtine un preparat amar.

Cotletele de peste se prajesc in amestecul de lichid, bine incins, la foc mare, pe ambele parti, pana se rumenesc la suprafata.

In timpul prajirii, lichidul in care a macerat pestele se adauga peste cotletele in curs de prajire, cu atentie, sa nu sara stropi fierbinti pe maini si pe jos prin bucatarie. 😀
Cotletele de peste prajit se servesc calde cu garnitura de creveti cu paste fainoase si legume.

Lamaia nu trebuie sa lipseasca de langa peste, pentru cei dornici ca pestele sa fie mai acrisor.
Un pahar de vin alb, rece, demisec se potriveste de minune, chiar daca valul de caldura ce te va cuprinde trebuie avut in vedere. Uneori merita, constient de riscul asumat, sa transpiri putin. 😕
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe amapamond ! Nu uitati de o lozinca mai veche – nicio masa fara peste ! Adaptati lozinca la poftele voastre gastronomice. Sunt perioade de timp cand pestele nu trebuie sa lipseasca din meniu. Daca nu pe caldurile acestea, atunci cand ? Mofturosii (eu nu mananc peste) precis nu au servit peste bine gatit sau ii sperie oasele sau pur si simplu refuza sa incerce un preparat deosebit. Cat despre fructele de mare, aceiasi vasnici „Gica contra” nu vor nici macar sa guste din motive pe care personal nu le inteleg.