Ghiveci de legume in stil mediteranian, cu piept de curcan

Pe zapuseala aceasta care bantuie pe afara, orice minut petrecut in afara bucatariei, unde dogoarea cuptorului de la aragaz iti creaza disconfort termic mai ceva decat cel de afara, declarat de meteorologi, este un castig pentru orice gospodina si in special pentru aceia dintre noi, hobysti in ale bucatarelilor, care ne abatem pe la cratita mai rar, doar pentru a ne satisface de multe ori doar o toana, mai mult sau mai putin recunoscuta ca atare de catre cei din jur.

Legumele care mai de care mai viu colorate si cu mirosuri mai ademenitoare rad la tine de pe tarabe si te imbie sa le pui in cos. Ai de unde alege, nu te sgarcesti la anumite sortimente si alegi tot ce te atrage, te tocmeste mai rar (asa-i cand marfa este multa, de calitate si pretul convenabil).

Nu poti rata un ghiveci preparat din legume proaspete, folosind la maximum aburul pentru preparare (pui capacul etans pe cratita), fara prajirea legumelor inainte, doar cu putin ulei de floarea soarelui, cu cateva picaturi de apa, cu ceva condimente si o jumatate din pieptul de curcan „pastrat” in congelator, gata preparat, ramas de la un festin anterior.

Ghiveci de legume in stil mediteranian, cu piept de curcan.
Ghiveci de legume in stil mediteranian, cu piept de curcan.

Daca nu ai fost prevazator sau fomistii de la festinul anterior au „topit” tot, nelasand nimic in cratita, poti prepara la repezeala o bucata dintr-un piept de curcan, proaspat, pe care il adaugi in ghiveci.      😛

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi, ceapa, usturoi, morcovi, telina, dovlecei, praz, rosii, ardei capia si orice alta leguma doresti si pe care o agreaza cei ai casei, ulei de masline, verdeata (patrunjel, marar, busuioc, cimbru), sare grunjoasa, foi de dafin si piper boabe.

Ingrediente pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.
Ingrediente pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.

Pieptul de curcan, proaspat, se caleste in ulei de masline. Daca se foloseste piept de curcan congelat, acesta, decongelat, doar se incalzeste in uleiul de masline.

Pieptul de curcan se caleste impreuna cu cartofii pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.
Pieptul de curcan se caleste impreuna cu cartofii pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.

Carnea de curcan proaspata se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat. Se fierbere in putina apa/ supa de pasare, cat sa acopere carnea. Se adauga crengute de cimbru, foi de dafin, boabe de piper.

Pentru un gust deosebit ! Fara a respecta intocmai reteta mediteraniana de ghiveci, se picura niste vin alb, mai dulce, in apa care se adauga peste carne, pentru fierbere.    😛    Am preferat sa pun vin dulce, in locul unei lingurite de zahar sau de miere.     🙂

Piept de curcan care se fierbe in putina apa pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.
Piept de curcan care se fierbe in putina apa pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.

Se da in cateva clocote pentru a aduna spuma formata, cu o spumiera.

De ce se aduna spuma ? Spuma de carne schimba gustul preparatului si il inegreste.    🙁   Spuma necolectata schimba aspectul preparatului. Nu ne dorim un preparat fara aspect apetisant.     🙂

Legumele se taie in bucati mari.

Legume taiate mare pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.
Legume taiate mare pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.

Legumele (cartofi, telina, praz, ceapa, morcovi) taiate in bucati mari se adauga peste carnea de curcan infierbantata.

Deja uleiul de masline si strelicea de grasime continuta in carnea de curcan coloreaza lichidul de fierbere, iar mirosul devine imbietor.    😕

Adaugare legume pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.
Adaugare legume pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.

Preparatul se da in cateva clocote, cu capacul pus pe cratita, pentru ca legumele sa fiarba inabusit 5-7 minute.

Rosiile se decojesc si se dau pe razatoarea mare. Se taie dovleceii in felii de 1 cm grosime, iar ardeii in bucati mai mari. Usturoiul se toaca felii subtiri. Verdeata se toaca marunt.

Alte legume tocate mare pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.
Alte legume tocate mare pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.

Se adauga in cratita a doua serie de legume impreuna cu jumatate din verdeata si se pune capacul. Se mai fierbe inabusit 5-10 minute, pana se moaie carnea de curcan. Legumele adaugate treptat se vor face exact cat trebuie, fara a se muia complet.

Adaugare in preparat a doua serie de legume pentru ghiveci de legume in stil mediteranian cu piept de curcan.
Adaugare in preparat a doua serie de legume pentru ghiveci de legume in stil mediteranian cu piept de curcan.

Ghiveciul se fierbe pana sosul se ingroase suficient pentru a se putea muia cu o felie de paine de casa, proaspata. Delicios !     😛

Spre deosebire de un ghiveci de legume dupa reteta traditionala, cu legumele calite in ulei, acest preparat este sosos, nu uscat.

Ghiveci de legume in stil mediteranian cu piept de curcan presarat cu verdeata.
Ghiveci de legume in stil mediteranian cu piept de curcan presarat cu verdeata.

Ghiveciul se serveste caldut sau rece cu o salata de sezon (castraveti, usturoi, marar, sare grunjoasa, ulei de masline si otet balsamic) si paine de casa, calda, pentru a muia in deliciosul sos.

Salata de castraveti pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.
Salata de castraveti pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.

Un pahar de vinul casei din smochine va fixa gustul si va spori savoarea preparatului.

Vinul casei din smochine servit la ghiveci de legume in stil mediteranian, cu piept de curcan.
Vinul casei din smochine servit la ghiveci de legume in stil mediteranian, cu piept de curcan.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! In bucatarie, orice initiativa personala are valoare si cautare. Totul este sa iti doresti sa prepari ceva gustos, daca se poate rapid si cat mai ieftin posibil.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*