Cotlet de ied cu cartofi, la cuptor

Este o actualizare si completare a unei retete scrise in august 2015. Nu duc lipsa de surse/ poze/ retete noi, dar cred ca o republicare a unor retete mai vechi, accesate de multi pofticiosi, pot fi utile pentru gospodinele aflate in cautarea unor retete noi, apetisante (sic ?!) pentru sarbatoarea pascala.

Toate gospodinele, dar si gospodinii atunci cand intra in bucatarie isi asuma un risc controlat – daca iese/ nu iese reteta pe care si-o propun, daca miroasele care te inconjoara la masa vor fi suficient de suave, daca gustul preparatului obtinut este cel dorit/ asteptat si in final daca vor primi sau nu aplauze, nu neaparat batut din palme, fiind suficienta stralucirea din ochii celor care s-au omenit sau frumosul gest/ slogan invatat de la mame si bunici – sarut mana pentru masa. Totul este sa nu dezarmezi atunci cand rezultatele nu au fost cele scontate, mai este si maine, poimaine/ alta data o zi cand cu forte proaspete si cu idei noi, rezultatele obtinute vor fi cu siguranta cele dorite.

Despre adevaratele riscuri din bucatarie ! Riscurile in bucatarie nu trebuie asumate cand este vorba de foc, uleiuri si grasimi incinse/ fierbinti, cutite ascutite care taie degete tocmai atunci cand ai impresia ca nu taie carnea pe care vrei sa o transezi, amestecuri nedorite de grasime incinsa cu apa rece (sar stropi pe maini/ fata), folosire de legume si fructe insuficient spalate, blide si tingiri cu urme de grasime/ spalate fara detergent si apa calda, materii prime (carne, lapte, mezeluri, oua, etc.) si preparate pastrate in conditii inadecvate (la cald in loc de rece/ frig). Curatenia in bucatarie este esentiala pentru sanatatea tuturor celor din casa.

La Paste obisnuiesc sa cumpar miel si ied, sa transez animalul pentru preparatele de sarbatoare (pregatite dupa dorintele celor care sunt prezenti in familie, la masa festiva) si ceea ce ramane, sa impart in pachete, pastrate in congelator, cu eticheta pentru diferite preparate ulterioare, din retetarul familiei.

Pentru reteta de astazi am folosit ultimul pachet din congelator – un cotlet de ied.

Cotlet de ied cu cartofi, la cuptor.
Cotlet de ied cu cartofi, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cotlet de ied/ miel, cartofi, praz, ceapa uscata, usturoi, ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat.

Ingrediente

  • cotlet de miel/ ied,
  • cartofi noi,
  • praz,
  • cimbru uscat.

Intr-un vas de copt se pun legumele (praz, cartofi, ceapa, catei de usturoi) curatate si taiate in bucati mari sau intregi daca sunt de dimensiuni reduse (de preferat). Se asezoneaza cu sare grunjoasa si cateva picaturi de ulei de floarea soarelui.

Legumele se amesteca bine folosind o lingura sau folosind mainile. In vasul de copt se adauga boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru.

Legume folosite pentru cotlet de ied cu cartofi, la cuptor.
Legume folosite pentru cotlet de ied cu cartofi, la cuptor.

Cotletul de ied lasat de cu seara sa se dezghete in frigider, se spala sub jet de apa rece si se sterge cu un prosop curat.

Reteta pas cu pas

  1. Curatare legume si asezare intr-un vas termorezistent. Asezonare legume si amestecare cu cateva picaturi de ulei de floarea soarelui. Adaugare in vas condimentele preferate (crengute de cimbru si rozmarin, boabe de piper, foi de dafin, etc)
  2. Asezonare cotlet cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, boia afumata. Asezare cotlet deasupra cartofilor, in tava de copt.
  3. Coacere la foc mare in cuptorul incins al aragazului pana carnea capata o culoare usor aramie. Acoperire tava de copt cu o hartie de copt umezita si stoarsa, reducere foc in cuptorul aragazului la potrivit.
  4. Servire preparat pe farfurii incalzite, cu salata de varza noua si mujdei de usturoi verde amestecat cu iaurt.

Cotletul uns cu cateva picaturi de ulei de floarea soarelui, asezonat separat cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat si cimbru uscat se aseaza deasupra legumelor, in vasul de copt.

Ingrediente pregatite pentru preparare cotlet de ied cu cartofi, la cuptor.
Ingrediente pregatite pentru preparare cotlet de ied cu cartofi, la cuptor.

Cum se aseaza carnea in vasul de copt ? Cotletul de ied/ miel asezonat se aseaza pentru coacere cu oasele in jos/ peste cartofi. Oasele se vor incalzi puternic de la inceput, in perioada de 10-15 minute, cand focul la cuptor este mare, iar dupa reducerea focului la potrivit spre mic vor mentine o temperatura de coacere constanta pentru carnea de pe oase.

Vasul de copt pregatit cu ingrediente pentru cotlet de ied cu cartofi, la cuptor.
Vasul de copt pregatit cu ingrediente pentru cotlet de ied cu cartofi, la cuptor.

Secret bine pastrat ! Asezonarea cotletului se face temeinic, chiar punand mai multa sare grunjoasa decat de obicei. In bucatarie nu se foloseste sare fina/ extrafina. Sarea grunjoasa va scoate apa din carne in timpul coacerii si va pastra „umezeala” la nivelul carnii.

Cotlet de ied/ miel bine asezonat, pregatit pentru coacere.
Cotlet de ied/ miel bine asezonat, pregatit pentru coacere.

Vasul de copt se introduce in cuptorul bine incins al aragazului. Coacerea cotletului se realizeaza la inceput, la foc mare, pentru o perioada de 10-15 minute, timp in care se aude cum sfaraie carnea (grasimea din carne incepe sa se topeasca si atinge vasul care se incinge). Carnea va deveni usor aramie.

Se reduce focul la cuptor, la potrivit spre mic. Se scoate vasul din cuptorul aragazului si se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece si stoarsa in maini.

Cotletul de ied cu cartofi, la cuptor se pregateste acoperit cu hartie de copt umezita si stoarsa.
Cotletul de ied cu cartofi, la cuptor se pregateste acoperit cu hartie de copt umezita si stoarsa.

De ce se umezeste hartia de copt ? Umezind hartia, coacerea preparatului se va face in abur si carnea va iesi frageda.

In functie de marimea cotletului, coacerea dureaza cca. 1 ora.

Cotlet de ied cu cartofi, la cuptor gata pregatit.
Cotlet de ied cu cartofi, la cuptor gata pregatit.

Cum verificam coacerea ? Carnea trebuie sa fie aramie, cu oasele usor desprinse de carne. La finalul coacerii, pentru un aspect deosebit al preparatului (gurmetii profesionisti vor aprecia cum se cuvine, aspectul) se poate lasa vasul de copt descoperit, 5 minute, la foc foarte mic.

Cotlet de ied cu cartofi, la cuptor gata pregatit, abia scos din cuptor.
Cotlet de ied cu cartofi, la cuptor gata pregatit, abia scos din cuptor.

Preparatul se lasa sa se odihneasca 10 minute (vasul de copt fiind acoperit cu hartia de copt), inainte de a fi portionata carnea, in cotlete, langa oase. Carnea va redeveni mustoasa.

Preparatul se serveste pe farfurii incalzite (tinute in cuptorul aragazului, cu focul stins, 5 minute, dupa ce s-a scos vasul de copt).

Cine rezista tentatiei ?! Minunatul sos strans in vasul de copt care se picura peste carne se sleieste daca farfuriile nu sunt incalzite. Cu siguranta, un gurmand adevarat nu rezista tentatiei de a muia in sos cu o bucatica de paine calda, chiar daca garnitura este de cartofi.

Servire cotlet de ied cu cartofi, la cuptor, pe farfurie incalzita.
Servire cotlet de ied cu cartofi, la cuptor, pe farfurie incalzita.

Preparatul se serveste cu salata de varza noua (varza tocata fin, marar verde tocat marunt, ceapa verde tocata marunt, eventual castraveti proaspeti, feliati, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, otet de mere si miere – se amesteca bine toate ingredientele).

Cotlet de ied cu cartofi, la cuptor servit pe farfurie incalzita cu salata de varza noua.
Cotlet de ied cu cartofi, la cuptor servit pe farfurie incalzita cu salata de varza noua.

Un mujdei din usturoi uscat, usturoi verde si iaurt poate fi un deliciu suplimentar, bine apreciat de catre meseni, pentru acest preparat.

Mujdei de usturoi cu iaurt servit la cotlet de ied cu cartofi, la cuptor.
Mujdei de usturoi cu iaurt servit la cotlet de ied cu cartofi, la cuptor.

Fiind carne de ied, merge si un paharel cu vinul casei rosu din struguri.

Vinul casei rosu, din struguri servit la cotlet de ied cu cartofi, la cuptor.
Vinul casei rosu, din struguri servit la cotlet de ied cu cartofi, la cuptor.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Bine ca s-a mai potolit vipia de afara, sa poti rezista prin bucatarie la manevrat tigaia macar vreo 2 ore.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*