Cozi de somon cu creveti, avocado si legume la tigaie

Toata lumea culinara gateste somon sau asa vor sa ne obisnuiasca unii afaceristi care platind la reclame din greu, trebuie sa incerce sa ne convinga ca nu este un alt peste mai gustos, mai sanatos si mai usor de pregatit.

Somonul de crescatorie sau bibanul de Dunare ? Nu pentru ca as fi sensibil din fire la astfel de lozinci, dar nu pot, sa nu imi amintesc de zicala noastra romaneasca, care zice: cea mai buna leguma este tot porcul (cu referire la garnituri de legume care mai de care mai sofisticat „aburite” si la carnea de pasare care trebuie consumata in principal, pentru ca nu are grasime si deci nu creste colesterolul). Revenind la peste, nu zic, o fi somonul gustos si plin de omega 3, dar nu este la fel de dulce precum carasul, linul sau bibanul nostru de Dunare.

Ca si cum somonul nu ar fi destul de scump, daca il cumperi proaspat, intreg (din cel de crescatorie) sau ceva mai ieftin, din cel adus congelat, cu avionul frigorific, din Norvegia (dupa mine, pare un lucru ciudat, referitor la pret), comerciantii nostrii dragi transeaza somonul proaspat, de crescatorie, ca sa scoata maximum de profit (ca asa-i in capitalismul nostru, dambovitean, de cumetrie).

Asa-i romanul, se topeste de grija altuia ! Capul si cozile de somon sunt la un pret acceptabil. Din cap nu prea ai ce alege, doar daca mai pui ceva cozi si un cap de crap romanesc, poti face o ciorba de peste gustoasa. Daca am noroc, cand se aduce somon transat in hala (de obicei in cantitati minime), pun si eu mana pe cateva cozi, pe care le prefer, pentru ca am citit undeva, ca acolo s-ar „inghesui” acizii omega 3, cei responsabili cu „potolirea” colesterolului. Trebuie sa recunosc, eu le-am invatat pe fetele de la galantar, ce-i cu cozile de somon, ba le-am si dat niste retete. Cum presupun ca le-au placut preparatele, dupa ce au facut retetele mele, ce si-au zis – ia sa pastram pentru noi cozile de somon si domnului sa-i dam doar atunci cand nu ne mai trebuie noua.

Cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.
Cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cozi de somon (nu este vreo greseala daca se folosesc cotlete sau fileuri), creveti (mai mari) congelati sau proaspeti, unt proaspat, ulei de masline, avocado, radacinoasele preferate (praz, morcovi, usturoi, pastarnac, telina, ceapa), verdeata (patrunjel, marar, busuic), portocale, lamai, sare grunjoasa, piper boabe, ardei iute uscat, cimbru uscat.

Ingrediente de trebuinta pentru cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.
Ingrediente de trebuinta pentru cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.

Avocado am folosit tot din curiozitate, mai intai in salate si apoi tras la tigaie, in amestec de unt proaspat si ulei de masline, stropit in final cu zeama de citrice. Nu m-a dat pe spate, dar nici nu am renuntat definitiv la avocado, ca sa nu mai incerc si in alte retete.

Cozile de somon se curata de solzi, se spala cu apa rece si se lasa la scurs intr-o sita. Crevetii nu se decongeleaza. Se vor praji congelati, deoarece sunt prefierti si lasati sa se decongeleze isi pierd din savoare.

Daca se folosesc creveti proaspeti, acestia se vor curata de firisorul negru (intestinul amar) care este pe aproape toata lungimea crevetelui.

Intr-o tigaie cu margini inalte, se incinge un amestec de ulei de masline si unt proaspat. Daca vom folosi numai unt, acesta se va arde si preparatul isi va pierde din savoare. In amestecul de ulei si unt se calesc cativa catei de usturoi, care se scot atunci cand devin aramii, pentru a nu se amari preparatul. Pentru un gust deosebit, se pun si cateva firisoare de ardei iute, uscat.

Incalzire amestec de ulei de masline si unt proaspat pentru pregatire cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.
Incalzire amestec de ulei de masline si unt proaspat pentru pregatire cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.

Cozile de somon si crevetii inghetati se prajesc, la foc mare, in amestecul bine incins, de ulei de masline si unt.

Prajire cozi de somon si creveti in amestec de ulei de masline si unt pentru cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.
Prajire cozi de somon si creveti in amestec de ulei de masline si unt pentru cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.

Pentru un sos delicios, se rade coaja de lamaie si coaja de portocala, pe somon, in timpul prajirii.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Cateva fire de cimbru uscat vor spori savoarea preparatului.

Atentie la picaturile fierbinti de lichid care sar din tigaie, in timpul prajirii ! Crevetii fiind inghetati, in timpul prajirii se topeste gheata si lichidul format sare din tigaie pe unde nici nu te gandesti. Cand picaturile iti aterizeaza pe maini sau pe fata, te miri de ce te pisca. Nu disperati, o spalare rapida cu multa apa rece, va face bine si in acelasi timp te va face mai prevazator cu alta ocazie.

Crevetii se vor praji cel mai repede. Cand cozile se inrosesc, se scot crevetii pe o farfurie si se pun la prajit radacinoasele, taiate felii subtiri.

Cozi de somon si legume, la prajit, pentru cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.
Cozi de somon si legume, la prajit, pentru cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.

Cel mai bine este sa se intoarca cozile de somon o singura data, atunci cand se vede in sectiune, pe cozi, ca s-au facut pe o parte (culoarea initia rozalie a somonului, devine alba). Intorcand pestele o singura data, se pastreaza crusta formata la exteriorul pestelui fara a se rupe si tot sucul pestelui ramane la interior.

Cozile de somon si crevetii scosi pe farfurie se stropesc fierbinti fiind, cu zeama de lamaie si zeama de portocale. Zeama de lamaie si zeama de portocale se pune si in tigaie, inainte de a scoate crevetii si pestele. Sosul format va fi si mai delicios.

Cozi de somon si creveti, prajiti, care se stropesc fierbinti fiind, cu zeama de lamaie si zeama de portocale, pentru cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.
Cozi de somon si creveti, prajiti, care se stropesc fierbinti fiind, cu zeama de lamaie si zeama de portocale, pentru cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.

Cand cozile de somon s-au prajit pe ambele parti, se continua prajirea radacinoaselor, la foc moderat, pana se inmoaie, fara a se rupe.

Se pune la prajit si avocado, taiat felii.

Legumele si avocado se trag in amestec de unt si ulei de masline pentru cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.
Legumele si avocado se trag in amestec de unt si ulei de masline pentru cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.

Legumele si avocado, in timpul calirii, se stropesc cu zeama de citrice si dupa gust se mai adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

La sfarsit se calesc in amestecul de ulei de masline si unt, feliile subtiri de portocale.

Legume trase in amestecul fierbinte de ulei de masline si unt pentru cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.
Legume trase in amestecul fierbinte de ulei de masline si unt pentru cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie.

Pentru o savoare deosebita, spre multumirea gurmetilor profesionisti ! Pe legumele gata calite se poate adauga o lingura de smantana grasa, care devine surpriza preparatului, stiut fiind de catre profesionistii bucatarelilor, ca prazul si smantana fac casa buna impreuna.

Pe preparatul final se pune verdeata tocata marunt si felii subtiri de usturoi. Pentru gurmanzii profesionisti, pe farfurie se pune si o jumatate de lamaie. O dara de ulei de masline, in jurul pestelui si a crevetilor, va da forma finala preparatului.

Nu uitati ! Un pahar de vin alb, rece, sec, poate desavarsi festinul ce va urma.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Desi sunt deschis la retete noi, motiv pentru care ma uit si pe la emisiuni tv cu bucatareli, in final revin tot la retetele noastre traditionale, adaptate la ceva materii prime mai de actualitate (cum este azi, somonul). Aceasta reteta merge foarte bine cu orice peste de-al nostru, romanesc, proaspat sa fie (platica, crap, caras si chiar stiuca sau salau).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *