Crap si sfecla rosie, la gratar, cu sos de ciuperci

Nu am inteles niciodata, de ce sunt unii (in special femei), care cand aud de peste, se scutura din toata fiinta lor, chiar oripilati, de o nemultumire culinara, gustativa, vizuala si nu mai stiu cum sa zic.

Parca, in perioada imediat urmatoare, ar fi pusi sa prinda pestele, sa-l curete, sa-l prepare si sa-l manance. Mai au, acest gen de indivizi, intrebari sablon.  Care din pesti nu are oase ? Pestele acesta, sigur, este comestibil ?      🙂

O parere, pur personala – sunt niste indivizi, nefericiti, acei care ignora pestele, sunt usor influentabili si sufera de o mare lipsa de curiozitate culinara. Dar, cine sunt eu sa judec gusturile si preferintele culinare, ale altora ?     🙁

Prin reteta de azi, incerc sa atrag, noi adepti, in randul gurmanzilor speciali – „devoratori” adevarati, de peste si fructe de mare, indiferent de reteta de preparare, dar cu o conditie – preparatul obtinut, sa fie sanatos, delicios si de ce nu, aspectos.

Cand vreau sa fac aceasta reteta, cumpar un crap sau un caras de mare, intreg, la 1,5-2 Kg bucata. Capul si coada le folosesc pentru un bors de peste, iar trunchiul, intreg, neportionat, pentru aceasta reteta.

A se tine minte ! Citeam zilele trecute, pe facebook, niste comentarii ale unor amici, legate de cum se pacalesc cumparatorii, prin market-uri, cand cumpara peste. In loc sa se uite cu atentie, la ce cumpara, faceau reclama proasta magazinului, de unde cumparasera. Le-am propus, sa anunte protectia cumparatorului, cand se mai pacalesc, in loc sa nu mai cumpere din acel magazin. Nu pot sa cred ca un gurmand adevarat, de peste, nu stie sa se uite la ceea ce cumpara ! Iata niste indicii sigure, pentru pestele proaspat – are ochii clari, limpezi, luminosi; branhiile sunt de un rosu aprins, focoase si tari, fara „mucilagiu”; solzii sunt tari si se desprind greu de pe peste, sarind in toate partile, prin chiuveta si pe pereti; daca apesi pestele pe burta, cu degetul mare, imediat ce nu mai apesi, dispare forma degetului; cand l-ai spintecat, basica trebuie sa fie intreaga, umflata, nu o pielita care atarna ; oasele pestelui, curatat, nu trebuie sa se desprinda usor, de carne; pestele proaspat miroase a balta, a apa curata/ sarata, fara iz de alge, feriga sau frunze mocirloase. Sper sa fi dat destule indicii, pentru a  nu se mai pacali, nimeni, cand va cumpara peste.     8)      Daca pestele miroase a putred, nu mai este nimic de facut, decat sa dai navala, afara din magazin.      🙁

Trunchiul de peste, se cresteaza, cat mai adanc (pana la sira daca este posibil), fara a-l portiona, pe ambele parti, cu un cutit bine ascutit. Se freaca cu sare grunjoasa, se presara piper boabe, proaspat macinat si cimbru uscat. Se stoarce niste zeama de lamaie. Se lasa la macerat, la rece, in frigider, pentru 20 de minute. Inainte de a fi pus pe gratar, se stropeste cu ulei de masline si se intoarce in zeama de lamaie si ulei, de cateva ori, pentru a se imbiba bine, pestele, cu mirodeniile.

Sfecla rosie se curata de coaja si se taie felii, groase de 1 cm. Se „tavaleste” prin ulei de masline si se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat maciante.

Pe gratarul cu cuva (in care se pune apa rece si mirodenii: piper boabe, frunze de dafin, o crenguta de rozmarin, o crenguta de cimbru), asezat pe flacara mare a aragazului, se aseaza trunchiul de crap si bucatile de sfecla rosie. Se pune capacul pe gratar. Focul sub cuva gratarului se va mentine mare.

Dupa cum este pestele de mare, crestat fiind, se face pe o parte, in cca. 10-12 minute. Cand se intoarce, se toarna pe peste, din zeama in care a macerat. Din zeama in care au macerat acestea, se toarna si peste bucatile de sfecla.

Ciupercile se spala bine, cu apa rece si se taie in felii subtiri.

Feliile de ciuperci se calesc, la foc potrivit, intr-un amestec de ulei de masline si unt proaspat, cumparat de la ciobani, din piata. Se adauga in tigaie cateva feliute de usturoi uscat. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust.

Cand ciupercile sunt calite, se „sting” cu vin alb, sec. Cine „indrazneste”, poate flamba vaporii de alcool, care se degaja.

Atentie ! Flacara directa a vaporilor de alcool, pe maini, arde si frige, nu are gura sa strige !      🙁

Se ia tigaia de pe foc si se amesteca ciupercile, cu 2 -3 linguri de smantana adevarata, grasa si untoasa, cumparata de la precupete, din piata.

De ce se ia tigaia de pe foc ? Smantana cumparata de la precupete, se branzeste, cand amesteci, daca tigaia este pe foc. Smantana, cumparata din market, apoasa si degresata, cu un gust aproximativ, de multe ori chiar indoielnic, nu se branzeste (este singurul ei avantaj     🙁     🙂     in „lupta” cu smanatana adevarata).

Se presara marar verde si/sau patrunjel verde, tocate marunt.

Pestele la gratar, este gata cand varful cutitului intra usor, in carne si nu mai iese sange. Pestele nu trebuie lasat sa se usuce.

Sfecla rosie este facuta, cand isi schimba usor, culoarea, de la rosu aprins spre rosu inchis. Nici sfecla nu trebuie sa fie uscata, sa ramana frageda.

Pestele luat de pe gratar se mai stropeste cu restul de zeama, in care a macerat si se lasa, acoperit cu o folie din staniol, 10 minute, pentru a se aseza gusturile si a redeveni mustos.

Sfecla rosie se stropeste cu restul de zeama, in care a macearat. Daca este nevoie se mai adauga ulei de masline si/ sau zeama de lamaie. Se presara patrunjel verde, tocat marunt.

Preparatul se serveste cu un pahar de vin alb, sec, rece, langa.

Cine doreste, poate face la repezeala, un mujdei din usturoi verde, tocat marunt, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, ulei de masline si iaurt gras. Ingredientele pentru mujdei, se amestca cu  telul sau cu o furculita, pana se obtine o pasta.

Nici o mamaliga facuta mai tare („tarcata” pe gratar), nu este de neglijat, servita langa peste.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond ! Fiti insistenti, nu plecati urechile la cei care va indeamna sa evitati pestele, din meniurile voastre preferate. Astfel de prorociri sunt paguboase pentru cei care vor sa manance gustos si sanatos. Lasati-i sa vorbeasca singuri. Nici nu stiu ce pierd, prin renuntarea la peste. Nici sanatatea lor nu va fi de invidiat, probabil nu au auzit ca acizii grasi omega 3, 6, 9 („responsabilii” cu colesterolul) se gasesc in pestele gras.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*