Iarna a fost iarna, adica vreau sa spun, cu nameti de zapada, cu ceva ger si cu nelipsitele si obisnuitele „vaitari” ale autoritatilor, iarasi prinse in ofsaid, ca de obicei, fara utilaje, fara motorina si ceea ce este mai trist – fara o strategie clara a deszapezirii.
Ingrediente de trebuinta in reteta: ciuperci proaspete, ceapa uscata si ceapa verde, usturoi uscat si usturoi verde, o bucata de praz, ardei gras si rosii proaspete sau felii de ardei gras si cateva rosii congelate, puse in toamna la congelator, suc de rosii, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, patrunjel si marar verde.

Mancarica de ciuperci se poate consuma ca atare, fiind o reteta de post deosebit de gustoasa si satioasa.
Mancarica de ciuperci poate fi o garnitura cu „efect” gastronomic garantat pentru fripturi de porc, pregatite la gratar sau la cuptor, dar si pentru un preparat special din creier de porc, in aluat, la cuptor (reteta o scriu cu alta ocazie, cat de curand posibil).

Umezeala din sol si ploile recente au inverzit campul si au facut sa rasara ciupercile mai devreme. Bucuria culegatorilor profesionisti si a gurmanzilor fericiti ca pot intra in padure, pot cutreiera campurile si dealurile, in cautarea ciupercilor proaspete, pentru retetele lor minunate.
Nu puteam face exceptie ! Am luat aparatul de pozat si camera de filmat, sacosa si …. Drum intins – prin locurile stiute si nestiute, in cautarea ciupercilor. 😛

Ciupercile din camp sunt pline de pamant/ nisip si frunze. Curatarea acestora cu o pensula cu par des este obligatorie, iar spalarea ciupercilor se face in mai multe ape reci, urmata de scurgerea ciupercilor intr-o sita.
Fiti profesionisti ! Pamantul nu trebuie sa intre in canalizare daca vreti sa scapati de ocareala consoartei. Spalati ciupercile intr-un vas mare, scurgeti ciupercile intr-o sita, colectati apa si apoi aruncati-o in wc. 😛
NU este de glumit ! Ciupercile luate direct din camp sunt mult mai gustoase si mai aromate decat cele de crescatorie. Desi adevarat, acesta nu este un motiv suficient pentru necunoscatori, pentru a culege orice ciuperca. Intoxicatiile cu ciuperci sunt deosebit de toxice pentru organism si afecteaza ficatul. O concluzie trebuie trasa: nu cunosti/ nu esti sigur, nu culegi ciuperci sau bureti. Pofticiosii care nu cunosc ciupercile, sa nu cumpere din piata, doar daca babele vanzatoare au patalama la mana de la laboratorul sanitar al pietii. 🙁
Sfat pentru necunoscatori. Ce ramane de facut ? Chiar daca gustul ciupercilor de crescatorie difera esential de cel al ciupercilor crescute in padure/ pe camp, cumparati ciuperci din market. 😕
Ceapa, usturoiul, prazul si ardeiul gras se toaca marunt, la cutit.

Legumele tocate se calesc in ulei de floarea soarelui.
Daca se foloseste ardei congelat, acesta nu se lasa la dezghetat. Se adauga inghetat in amestecul de legume.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Pentru gurmanzii profesionisti ! Iubitorii de iuteala pot adauga un ardei iute proaspat sau uscat, tocat marunt sau un varf de cutit de boia de ardei iute. Chiar daca este recomandat pentru mentinerea tonusului si a inimii mereu tanara, nu exagerati cu ardeiul iute, sa nu suparati stomacul si colonul. 😀
Cand ceapa a devenit sticloasa, se adauga ciupercile albe taiate rondele. Ciupercile mici se pun intregi.

Calirea se face pana ce apa lasata de ciuperci se evapora.
Este momentul pentru un mic secret ! Stropind preparatul cu cateva picaturi de vin alb sau rom/ coniac de buna calitate, ciupercile vor capata o aroma deosebita. Nu exagerati, nu cumva sa pluteasca ciupercile in rom. 😛
Rosiile se toaca marunt.

Daca folositi rosii congelate, acestea se trec prin jet de apa calduta, se decojesc cu varful unui cutit bine ascutit si apoi se toaca marunt, fara a se lasa sa se dezghete.
Rosiile tocate se calesc impreuna cu legumele si ciupercile, pana se formeaza un sos delicios si imbietor care te gadila la nari. 😛 Se amesteca cu „mila”, cu o lingura de lemn, pentru a nu se rupe ciupercile.
Gatiti ca la un restaurant care se respecta ! O coacere prea puternica a legumelor si a ciupercilor poate dauna calitatii preparatului si atunci mofturosilor chemati cu surle si zurgalai la masa, nu le va fi pe plac, preparatul tau. 🙁

Cine doreste un sos mai consistent poate adauga si suc de rosii.
Patrunjelul si mararul verde se toaca marunt si se imprastie in „ploaie” peste preparatul fierbinte.

Mancarica de ciuperci se lasa acoperita 10 minute, sa se amestece gusturile si se poate servi cu mamaliga calda sau mamaliga rece.
O salata de sezon (varza noua, rosii, castraveti, leurda, ridichi, sare gunjoasa, ulei de masline, otet de mere si miere, ceapa verde, patrunjel si marar verde), langa mancarica de ciuperci calduta sau rece, cu paine neagra calda (in loc de mamaliga), cu care sa moi in sosul de la salata, va face ca festinul culinar care va urma sa fie desavarsit, mai ales daca langa farfurie se va gasi si un pahar de vin alb sau vin rosu, chiar si o bere ar merge.

Daca ati fost gospodari, nu uitati de vinul casei din smochine, tras la sticle, care s-a limpezit si maturat suficient pentru a fi deosebit de cel din comert.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Preparand salate de sezon, mancarici din verdeturi si ciuperci, aveti grija de sanatatea voastra. Nu uitati totusi si de o fripturica la gratar sau la cuptor. Nici pestele nu trebuie ocolit.
Niciodata nu am priceput cum de indraznesc cate unii sa manance ciuperci culese 😀 dar parca de la dvs as indrazni si eu sa mananc 😀
Arata foarte apetisant sunt sigura ca sunt fantastic de bune.