Spata de porc cu legume si costita, la cuptor

In loc de introducere ! Am primit o invitatie, in urma cu o luna, sa ma inscriu la Festivalul blogurilor gustoase si pentru prima data de cand ma indeletnicesc si cu bucataritul, am dat curs unei astfel de invitatii.

Am respectat regulamentul festivalului si am inscris 3 retete la sectiunea – ciorbe, supe, creme si 3 retete la sectiunea – felul principal.

Toate bune si frumoase, am luat retetele din blog, la nimereala ca sa zic asa, fara a cauta neaparat niste retete mai ciudate. De ce ? Simplu – toate retetele mele se inspira din bucataria romaneasca, fiind preluate de la bunici, parinti, socri si alte rude apropiate, de la vecini si amici de o varsta cu mine, rareori cu alte influente si in niciun caz copiind in intregime vreo reteta vazuta/ citita pe undeva, doar folosind-o ca sursa de care sa te legi si adaugand/ renuntand la ingrediente, dupa gustul si inspiratia mea.

De ce simt nevoia sa scriu despre festival ? Am crezut intotdeauna, ca daca vrei sa realizezi ceva, indiferent ce, cu forte proprii, nu este neaparat obligatoriu sa insisti in a marsa zi de zi, ceas de ceas, pe ideea ta, batand apa in piua si repetand la nesfarsit acelasi slogan – votati-ma pe mine, sunt cel mai bun, sunt unic, ca mine nu mai este nimeni.     😕

Cu riscul de a supara pe cineva ! Am fost, sunt si voi fi mereu convins ca originalitatea si profesionistul ies la suprafata, in orice conditii. Altfel zis, nu mi-am „promovat” retetele amintind zilnic, de mai multe ori, prietenilor mei de pe facebook, telefonand amicilor de 3 ori pe zi, scriind scrisori de multumire anticipata tuturor celor care nu au altceva de facut decat sa butoneze pe net, ca au votat retetele mele. Nu mi s-a parut a fi OK o astfel de abordare. Am pus un singur anunt scurt, pe blog si un anunt pe facebook, o singura data, in care am dat adresa acestui blog.      8)

Rezultatul increderii mele in profesionalism si originalitate ! Am primit cateva voturi, mai multe chiar decat ma asteptam, fara a insista sa fiu „apreciat” dupa mesajele mele – cereri de vot si nu dupa retetele postate pe blogul de concurs.     🙁

Am gresit sau nu ? Din punctul meu de vedere, cu siguranta nu am gresit.      😛      Insistenta a facut prozeliti si in fata au iesit cei mai tari in „reclama”. Din punctul lor de vedere, se pare ca eu am gresit.     🙁

Urmarea ? Greu de crezut ca voi mai da curs unor invitatii ulterioare de a participa la astfel de „festivaluri”. Un concurs in direct, undeva, de preferat in aer liber, cu un juriu de profesionisti, este cu totul altceva.

Revin la scopul acestui articol – sa scriu o noua reteta, care sa nu presupuna prea mult stat prin bucatarie, sa se faca destul de repede si gustul sa fie apreciat de catre cei care pofticiosi din fire si cu soricelul activ in stomac, se incumeta sa serveasca. Ca si cum ar avea de ales. Oricat ar cauta, nu este altceva gata pregatit si in plus nici bucatareasa nu-i acasa.     😛

Spata de porc cu legume si costita, la cuptor.
Spata de porc cu legume si costita, la cuptor.

In familie, ne-am obisnuit sa servim la felul principal, o mancarica sau o friptura, mai mereu cu o garnitura si o salata de sezon sau cu muraturi, alaturi.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata intreaga de spata de porc, costita afumata sau piept de porc afumat, mustar, ciuperci, legume (cartofi, ardei gras si ardei iute, ceapa, usturoi, dovlecei, vinete – orice alta leguma preferata), sare grunjoasa, piper boabe, coriandru boabe, mustar boabe, foi de dafin, crengute de cimbru si rozmarin.

Un secret pe care l-am inteles destul de tarziu ! Bucatarii profesionisti invata trucuri in scolile pe care le urmeaza. Noi, bucatarii amatori, furam trucuri, uneori le inventam sau am trecut prin aceleasi „nedumeriri culinare” si am tinut minte cum am iesit la liman. Felierea bucatii de carne gata pregatita se face numai dupa ce carnea se lasa acoperita, sa se „odihneasca” cateva minute, timp in care carnea redevine mustoasa si mai usor de feliat.     8)

Felierea unei bucati de carne este o placere deosebita pentru oricare bucatar, fiind momentul final cand mirosul placut al preparatului iti gadila narile si abia acuma „cumatrul” este convins ca reteta sa a iesit asa cum a planuit.     😀

Spata de porc preparata la cuptor, feliata.
Spata de porc preparata la cuptor, feliata.

Spata si pulpa de porc pregatite, intotdeauna se vor felia cu un cutit cu lama mare, bine ascutit, de-a curmezisul bucatii de carne, pentru a pastra textura.

Intotdeauna, calitatea carnii pe care o folosesti la preparare este determinanta pentru a obtine ceva delicios.

Spata de porc proaspata pentru preparare cu legume si costita, la cuptor.
Spata de porc proaspata pentru preparare cu legume si costita, la cuptor.

De ce aleg spata de porc pentru aceasta reteta ? Cumpar carne de la macelarie pentru ca o vad cum arata si imi aleg bucata dorita. Daca vreti sa fiti intotdeauna multumiti cu ceea ce ati cumparat, cumparati o bucata mai mare decat cea care v-ar trebui pentru ceea ce v-ati propus sa pregatiti, pentru a avea de unde alege. Ce indepartati la cutit, se poate folosi oricand, la pregatirea altei retete, de exemplu ceva rapid la tigaie. Spata nu este grasa, dar nici lipsita de firisoare fine de grasime. Textura unei bucati de spata difera de cea din pulpa spate, fiind mai compacta si mai densa. Pulpa din spate este mai fina si mai frageda, dar si mai impanata cu grasime.

Carnea se curata de eventualele pielite, tendoane si vinisoare (cu un cutit cu lama ingusta si varf, bine ascutit), pentru a nu se increti in timpul coacerii. Nu se indeparteaza grasimea din bucata de carne, aceasta avand rolul de a fragezi carnea in timpul coacerii.

Carnea se spala cu apa rece si se lasa la scurs intr-o sita. Se sterge cu un prosop curat sau se tamponeaza cu prosoape din hartie absorbanta.

Bucatile mari de spata se prajesc in tigaie, in untura de porc sau in ulei de floarea soarelui, la foc iute, pe toate partile, 1-2 minute pe fiecare parte, pana capata o crusta subtire, maronie, care retine toate sucurile din carne, la interiorul bucatii.

Bucati de spata care se prajesc in tigaie pentru spata de porc cu legume si costita, la cuptor.
Bucati de spata care se prajesc in tigaie pentru spata de porc cu legume si costita, la cuptor.

Mici incidente ce pot aparea !  Focul puternic, face ca din tigaie sa sara stropi de grasime incinsa, care ajunse pe piele pot provoca bubite sau roseata, apoi usturime. Fuguta la jetul de apa rece si dupa uscare, ungerea locului afectat cu ulei de floarea soarelui sau cu un unguent pentru arsuri termice (merge si unguentul pentru arsuri solare).     😀

Nici nu vreau sa ma gandesc la caterinca ce va urma daca pica ceva grasime pe jos prin bucatarie. Jale !       🙁

Bucati de spata unse cu mustar pentru preparare spata de porc cu legume si costita, la cuptor.
Bucati de spata unse cu mustar pentru preparare spata de porc cu legume si costita, la cuptor.

Bucatile de spata prajita, se lasa 5 minute sa se raceasca putin si apoi se ung pe toate partile cu pasta de mustar.

Depinde de gustul si aprecierea celor pentru care gatesti ! Alegerea mustarului apartine bucatarului (mustar mai iute sau mai dulce, cu boabe de mustar, cu hrean, etc.).

Carnea prajita si unsa cu mustar, se asezoneaza cu sare grunjoasa si cimbru uscat.

Bucati de spata prajita, unse cu mustar, asezate in tava, pentru spata de porc cu legume si costita, la cuptor.
Bucati de spata prajita, unse cu mustar, asezate in tava, pentru spata de porc cu legume si costita, la cuptor.

Bucatile de spata prajita, unse cu mustar se aseza intr-o tava de inox. In tava se adauga grasimea in care s-a prajit carnea, cativa catei de usturoi, o crenguta de cimbru si o crenguta de rozmarin, boabe de piper, boabe de mustar si boabe de coriandru.

Bucatile de spata unse cu mustar se acopera cu o hartie de copt umezita, pentru spata de porc cu legume si costita, la cuptor.
Bucatile de spata unse cu mustar se acopera cu o hartie de copt umezita, pentru spata de porc cu legume si costita, la cuptor.

Se ia o foaie de hartie de copt si se umezeste bine cu apa. Se stoarce hartia si se acopera tava cu ea.

Se introduce tava in cuptorul aragazului, bine incins. Carnea se coace la foc potrivit cca. 1,5 ore. Se scoate hartia de copt si se lasa carnea sa se rumeneasca, timp de 10 minute.

Se scoate tava din cuptor, se scoate carnea din tava pe o farfurie si se acopera carnea cu hartia de copt. Se lasa sa se odihneasca timp de 10-15 minute, apoi carnea se poate felia.

Spata de porc gata coapta pentru spata de porc cu legume si costita, la cuptor.
Spata de porc gata coapta pentru spata de porc cu legume si costita, la cuptor.

In tava de inox, in sosul de la friptura se pun legumele intregi sau taiate mai marunt si ciupercile. Se amesteca bine cu o lingura.  Deasupra legumelor se pun felii subtiri de costita afumata sau piept de porc afumat.

Legume pentru spata de porc cu legume si costita, la cuptor.
Legume pentru spata de porc cu legume si costita, la cuptor.

Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pana se moaie usor legumele si se coc cartofii.

Pentru a scurta timpul de pregatire al legumelor, cartofii se fierb inainte, de jumatate, in apa rece cu sare grunjoasa. Cartofii fierti se taie in 2 sau in 4.

Legume si costita preparate pentru spata de porc cu legume si costita, la cuptor.
Legume si costita preparate pentru spata de porc cu legume si costita, la cuptor.

Gustul de afumat al costitei sau pieptului de porc se va regasi in legume, dandu-le acestora o savoare deosebita.

Pe legumele gata pregatite se poate presara patrunjel verde tocat marunt.

Scotocind prin balcon, am depistat ultimele borcane cu muraturi taranesti, cam acre dar merg de minune cu aceasta friptura la cuptor.     😀

Muraturi taranesti.
Muraturi taranesti.

Preparatul se poate servi in loc de muraturi, cu o salata de sezon – salata de varza noua, cu castraveti si marar.

Salata de varza noua cu castraveti si marar.
Salata de varza noua cu castraveti si marar.

Varza noua se toaca felii subtiri si se freaca cu sare grunjoasa. Se stoarce. Castravetii cu coaja cu tot, se taie felii subtiri. Mararul verde se toaca marunt. Se amesteca toate ingredientele si se adauga ulei de masline si otet de meri si miere.

Pentru un festin desavarsit, nu poate lipsi un pahar de vin rosu, servit la temperatura camerei.

Astazi este Sf. Constantin si Elena ! Sa uram celor ce poarta aceste nume si alte nume derivate – soti, sotii, prietene, amante, rude, prieteni, vecini, tuturor – La multi ani !

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Mancati sanatos, dar nu uitati sa fie obligatoriu gustos ceea ce serviti. Cautati sa alegi ceea ce cumparati, chiar daca este putin mai scump. Renuntati la mezeluri si la mancare semipreparata, chiar daca aceasta trebuie doar incalzita. Fiti rigurosi, dar si pofticiosi, alegeti ceea ce consumati.

Un comentariu

  1. Conopida murata este muratura mea preferata, ce frumoase sunt muraturile si pentru acest post va felicit.
    Sunt de acord cu renuntatul la mezeluri, la fel cum tata spunea de ani si ani de zile, mai bine mananci o data o bucata de carne decat mezeluri.
    Asa este, in loc de mezel pe paine mai bine gem sau o bucata de cas sau un rest de la friptura .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *