Preparatele din fructe de mare reprezinta ceva relativ nou pentru mine si familia mea. Parintii si bunicii nu-mi amintesc sa fi pregatit altceva decat raci. Fiind destul de rari la vanzare, doar cand venea masina cu peste de la Dunare, racii ii preparau simplu, prin fierbere in apa clocotita, cu sare grunjoasa, pana deveneau de culoare rosie. Se sugea carnea clestilor, care se spargeau cu pisalogul de la piulita din cupru – zestrea bunicii.
Despre scoici, creveti, calamari, caracatita, etc. nu am auzit decat ocazional, de la un unchi care era maistru bucatar si care le pregatise si consumase, prin localurile unde fusese angajat de-a lungul anilor. Copil fiind, il auzeam, discutand uneori, cu tata si aducandu-si aminte de vremurile tineretii lor, cand se omeneau, iesiti fiind la promenada duminicala, cu delicatese din fructe de mare, caviar si peste pregatit domneste, pe la localuri cu staif, din Bucurestii acelor vremuri, de dinainte de razboi.
In ultimii ani, cum piata de peste si fructe de mare, este destul de bogata si gasesti prin magazine specializate sau prin market, fel de fel de soiuri, de fructe de mare si peste, de care nici nu ai auzit, am inceput sa prepar, la inceput timid si ulterior lasand imaginatia sa zburde, retete tot mai sofisticate.
Ce am constatat si ce este de zis ? Pasii facuti de mine, au fost marunti, la inceput, inspirandu-ma de la altii, mai priceputi decat mine, ulterior incercand sa creez. Nu as zice ca m-am specializat in astfel de retete, dar ma descurc. 🙁 🙂
secrete ale bucatarilor de meserie, specializati in fructe de mare si peste ! Sunt cateva secrete, care este bine sa fie stiute si respectate, de toti invataceii. Pestele proaspat este cel mai cautat. Fructele de mare proaspete, mai greu de gasit, trebuie curatate, spalate si scurse de apa, apoi fierte in apa clocotita. Pestele congelat se lasa la dezghetat singur, in frigider. Fructele de mare congelate, sunt de regula, prefierte, motiv pentru care se dezgheata prin soc termic, prin cufundare, cateva secunde, in apa fiarta. Pestele si fructele de mare se macereaza, cateva minute, la rece, in frigider, inainte de preparare, in zeama de lamaie, cu piper boabe si sare grunjoasa, proaspat macinate. Prepararea se face in ulei de masline, amestecat cu unt de calitate. Usturoiul si ardeiul iute nu trebuie sa lipseasca din reteta. Prepararea pestelui se face la foc mare, de regula, 15-20 minute, pentru peste intreg si 8-10 minute pentru peste file. Fructele de mare se pregatesc 4-6 minute, la foc mare. Asocierea intre peste si fructe de mare, in retete, este preferata de cei mai multi consumatori. Nu le stiu pe toate, dar daca mai aflu, ma grabesc sa le spun tuturor gurmanzilor, dornici sa experimenteze noi retete, pentru potolirea poftelor lor culinare. 8)
Ingrediente de trebuita in reteta: creveti congelati, paste fainoase, legume (ceapa, ardei gras, usturoi, praz), ciuperci, marar si patrunjel verde.
Se pot folosi paste fainoase dupa gustul fiecaruia, amestecate sau de un singur tip.
Ce este bine de stiut ! Daca amesteci pastele fainoase, atentie la fierberea acestora. Este posibil sa fie necesara o fierbere separata, pentru a nu se obtine un terci. 😀
Cum fierbem pastele fainoase ? Fierberea pastelor fainoase se face in apa clocotita, in care s-au pus sare grunjoasa si cateva picaturi de ulei de masline, pentru a nu se prinde pastele de fundul cratitei. Nu se spala cu apa rece, dupa fierbere, nici nu se scurg total, pentru a nu se prinde ulterior, de tigaia in care se continua prepararea. Nu se lasa pastele fainoase sa se umfle, in apa fierbinte, ca atunci cand se prepara budinca de macaroane cu branza sau budinca de macaroane cu carne. 😛
Eu prefer pastele amestecate, cu forme si texturi diferite si chiar cu ingrediente suplimentare (colorate cu diferite legume, adaugate de producator). Bogatia gusturilor obtinute in preparat, este superioara. Am incercat amestec de paste din faina de grau cu paste din faina de orez, sau din faina de malai. Nu a iesit ceva rau la gust, dar experimentul trebuie continuat, pentru aspect si alte noi ingrediente. 🙁
Mic secret, aflat de curand de la don Mariano ! Dupa fierbere, pastele fainoase scurse cca. 95 %, se pun intr-un castron si se amesteca cu putin ulei de masline, care da stralucire si face ca pastele sa nu se lege unele de altele.
Legumele se taie fasii subtiri sau dupa imaginatia fiecaruia. Verdeata se toca marunt.
De ce bucatareala este considerata arta culinara ? In bucatarie, imaginatia trebuie sa zburde liber. Inchistarea, in niste reguli stricte, strica la imagine, plictiseste si taie apetitul gurmanderesc. 😕
Ciupercile se calesc in ulei de masline. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.
Peste ciupercile usor calite, doar cat sa se moaie, se adauga legumele care se unduiesc putin.
Se foloseste o punga cu creveti congelati.
Decongelarea crevetilor se face in apa clocotita. Crevetii inghetati se pun intr-o sita care se cufunda pentru 15-20 de secunda intr-o cratita cu apa fierbinte.
Crevetii decongelati se lasa la scurs, in sita. Pentru a evita stropirea ulterioara, cu ulei fierbinte, crevetii se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Intr-o tigaie, se incinge ulei de masline si o lingura de unt proaspat, cumparat de la ciobani. Se adauga pentru gust, 2 catei de usturoi si cateva firisoare de ardei iute. Usturoiul se scoate, inainte de a se coace, pentru a evita amareala preparatului.
Crevetii se calesc, la foc mare, in amestecul fierbinte, de unt si ulei de masline, pe ambele fete, pana capata o culoare rosiatica. Mare atentie la stropii de lichid fierbinte care sar din tigaie. 😛
De tinut minte ! Calirea prelungita intareste crevetii si gustul preparatului va fi afectat. 🙁
Se presara piper boabe si sare grunjoasa, proaspat macinate, dupa gust.
In tigaie, se amesteca crevetii prajiti cu pastele fainoase, ciupercile si legumele calite.
Se amesteca cu grija, toate ingredientele, la foc potrivit, pentru omogenizarea temperaturii intregului preparat.
Preparatul decorat cu verdeata tocata marunt se serveste cald. Cine doreste poate sa puna sos de rosii sau un sos alb, de smantana si praz.
Preparatul poate fi servit cu o salata de verdeturi (salata verde si leurda sau spanac), ceapa rosie si ridichi, sare grunjoasa, piper proaspat macinat, ulei de masline si zeama de lamaie.
Obligatoriu este un pahar de vin alb, demisec, rece.
Nu este o greseala daca inainte de servire, se picura in tigaie, niste vin alb peste preparat. Gustul preparatului va fi mai intens.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! V-ati intrebat, de ce asiaticii traiesc mai mult decat restul oamenilor, de ce boli care fac ravagii in restul lumii, la ei sunt inregistrate doar cateva cazuri anual ? Medicii sunt de parere ca alimentatia preferata de asiatici, cu fructe de mare, peste, alge marine, legume crude, nu este straina de asa ceva. Ramane sa ne convinge si noi. Cum altfel, decat preparand si consumand, retete cu fructe de mare si peste. Exista insa, un pas important care trebuie facut – diversificarea retetelor, dupa gustul si preferintele fiecaruia, adaptand legumele si celelalte ingredientele utilizate, in special condimente, din zona noastra geografica. Dati frau liber tuturor combinatiilor, care va trec prin minte, notand totusi si analizand ce v-a placut si ce nu.