Mancare de cartofi cu pulpa de gaina

De cate ori vad prin galantare, gaini rasa grea, la 3-4 Kg/ bucata, albe, cu grasime galbena, parca imi fac cu ochiul. Cocosii sunt mai lungi, rozalii si au putina grasime. Carnea de cocos este atoasa.

Stan Patitu ! Nu cumpar gaini din import, indiferent cat sunt de mari si de grase. M-am pacalit o data si imi este de ajuns. Erau niste gaini, primite din rezervele NATO, prin anii ,90 (cand lumea buna inca ne credea doar niste amarati, tocmai scapati din “bogatia alimentara” a lagarului comunist, infometati si dornici sa consumam de-ale gurii, orice) si am cumparat o gaina de vreo 3 Kg, care dupa ce a fiert vreo 4 ore, tot iasca a ramas. Nici dupa ce am pus-o la cuptor, nu a devenit mai frageda, ba din contra, parca s-a facut si mai atoasa.      🙁

Cand prin galantar troneaza gaini mamut, congelate, de la producatori romani, rezist ispitei si cumpar destul de rar. Cum prin galantar apar gaini mari, refrigerate, de altfel destul de rar (de obicei primavara, cand producatorii schimba gainile outoare si le sacrifica pe cele mai batrane de 1 an), incep sa le dau tarcoale si pana la urma cumpar, macar una. Daca le congelez eu, este cu totul altceva pentru ca le portionez cat sunt proaspete sau daca le inghet intregi, le curat la interior si le parlesc. Sunt secrete de-ale bucatarilor de meserie, pe care insa, le fac eu, publice.      😛

Utilitatea gainilor rasa grea, cu cat mai mari, cu atat mai avantajoase pentru gospodine ! Aceste gaini cat curcanul, de mari, au avantajul ca pot fi fierte, intregi si apoi pot fi bagate la cuptor. Supica rezultata in urma fierberii este un adevarat deliciu culinar, putand fi preparate ulterior, supe cu galusti sau cu taitei de casa, dar si pilaf. Gainile pot fi preparate intregi, in tast, nefierte anterior.

Acum ma laud ! Am reusit sa asimilez un tast, utilizand scule din dotare, imaginatie si asocieri multiple, cu tastul adevarat, utilizat in cuptorul unei surori a tatalui meu, in urma cu 50-60 de ani. Reteta cu gaina la tast o voi face publica cat de curand, imediat ce prelucrez pozele. Gainile pot fi portionate si facute pachetele, care se congeleaza apoi, urmand a fi utilizate ulterior, la supe/ ciorbe, fripturi, mancarici. Dupa portionare, pulpele au fiecare, cca. 0,500 Kg, pieptul cca. 1,5 Kg, cele doua aripi cca. 0,4 Kg. Ce ramane, sunt spatele, gatul si tartita, numai bune pentru ciorbe sau supe.

Ingrediente de trebuinta, in reteta: o pulpa (o jumatate de piept) dintr-o gaina din aceasta, falnica (fiarta sau fiarta si apoi bagata la cuptor), cartofi rosii, ceapa uscata, usturoi uscat, ardei gras, rosii, praz, marar si patrunjel verde.

Pulpa de gaina nu trebuie decongelata sau pentru a putea fi taiata mai usor, se lasa in frigider sa se dezghete singura, pe jumatate, cca. 2 ore. Iarna se pot folosi legume inghetate: ardei gras si rosii, din cele puse de cu toamna, in pungi din plastic alimentar, la congelator. Dar acum este vara si folosim legume proaspete, bine coapte, pline de vitamine.

Ceapa, prazul, usturoiul si ardeiul gras, tocate dupa gustul si imaginatia fiecaruia, se calesc in untura de pasare (grasimea de la gaina mamut, se topeste intr-o tigaita si se pastreaza la frigider, intr-un borcan, inchis etans, cu putina sare grunjoasa presarata in topitura).

Rosiile decojite, se taie marunt si se fierb impreuna cu legumele. Se adauga putina supa de pasare, cat sa acopere legumele, pentru a se spori cantitatea de sos delicios, in care sa poata sa fiarba ingredientele.

Cartofii curatati de coaja se fierb impreuna cu celelalte legume.

Mancarea se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe si frunze de dafin. Se continua cu 2-3 clocote, pana ce cartofii sunt fierti.

Se portioneaza pulpa/ pieptul de gaina si se introduce in sosul care fierbe, cu atentie sa nu ne frigem la degete.      😀      Un cleste de bucatarie este mai mult decat util, la indemana celor mai putin familiarizati cu stropii de lichid fierbinte ce aterizeaza uneori pe mainile celor grabiti.       8)

Mararul si patrunjelul verde se toaca mai mare si se presara peste mancarea aburinda, pusa in farfurie.

O muratura de vara (castravete sau varza alba) este potrivita pentru a “domoli” grasimea preparatului. Acuma spre toamna, merge si o salata de varza rosie (varza rosie, tocata, sarata si stoarsa, frunze de busuioc verde, tocate fin, ulei de masline si otet de mere si miere), in locul muraturilor.

Iarasi era sa uit. Un pahar de vin rosu, puterea ursului, te va inviora si te va apropia mai intens de consoarta.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ezitati, voi eterni gurmanzi, pofticiosi neinduplecati, sa umpleti plasa cu o gaina cat mai mare, daca o veti gini prin galantare. Perechea voastra va fi, cu siguranta, recunoscatoare. O veti scuti ulterior, la multe activitati culinare, intense. Portionanad gaina sau preparand-o intreaga si apoi portionand-o, gospodina va avea la indemana, mai mereu, ceva deosebit de gustos, din care sa prepare la iuteala o mancarica, o fripturica cu sos si legume, o supa delicioasa pentru micii mofturosi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*