Gospodinele isi fac din timp cumparaturile pentru sarbatorile de iarna care se apropie, pentru a evita inghesuiala si statul pe la cozile nesfarsite.
Daca gospodinele vor sa si pregateasca ceva porcarele pentru iarna, atunci deja pot fi in criza de timp. Este adevarat ca oferta taraneasca de afumaturi din piete sau din magazinele bio este din ce in ce mai atractiva la vedere, dar si cam piperata la pret.
Cum sa fi gospodar la tine acasa ?! Orice gurmand profesionist care nu a pregatit pentru el si familia sa, macar o singura data, in gospodaria proprie, traditionalele afumaturi romanesti, nu poate trece „clasa”, pentru a intra in grupa de elita a gurmetilor. Orice preparat facut de tine, cu mana ta, nu poate fi mai prejos de cel cumparat din galantare sau de pe tarabe.
Suntem insa in postul Craciunului ! Multi credinciosi pregatesc retete de post, motiv pentru care incerc sa ii conving cu reteta mea de azi, simpla, delicioasa si iute de preparat.
Cus-cus sunt paste fainoase fine, ca niste margele mici, care abia asteapta sa fie insirate pe ata si cum e gata „colierul” acesta sa fie agatat la gatul copilei curioase, urcate pe scaunel, sa vada ce pregateste mama sa in bucatarie.
Daca nu incerci nu ai cum sa afli, nici sa te convingi ! Trebuie sa recunosc, mi-a trebuit ceva timp pana sa ma decid sa folosesc aceste paste fainoase, pana a ma prinde ca se pot pregati precum orezul.
Ingrediente de trebuinta in reteta: un pachetel de cus-cus, ciuperci proaspete (de camp sau de crescatorie) sau ciuperci oparite si congelate conopida, praz, usturoi, ardei iute, marar verde, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe.
Un mic secret gospodaresc ! Am folosit ghebe proaspete, din ultima „rezerva”, culese de mine din padure. Palarii mai mici sau intregi, cat un deget de mari, ghebele le pastrez nespalate, doar „periate” de praf/ pamant, pe o tava din polistiren, cu gaurele (pentru aerare) in frigider, pe geamul de deasupra cutiilor de legume. Se pot pastra proaspete, 3-4 saptamani, fara nicio problema.
Inainte de preparare, palariile de ghebe se spala sub cateva jeturi de apa rece si se lasa la scurs, intr-o sita, pentru a se inviora.
Prazul se poate folosi intreg sau numai partea alba. Se taie in felii subtiri, in diagonala. Se curata 2-3 catei de usturoi si se toaca marunt, la cutit.
Ghebele se calesc in ulei de masline, folosind o cratita cu margini inalte.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Sa ne bucuram papilele gustative ! Pentru o savoare suplimentara a preparatului, peste ciupercile aproape calite se picura vin alb, sec. Alcoolul se evapora imediat, dar gustul dulceag de strugure bine copt, ramane in ciuperca aproape calita.
Rondelele de praz se adauga peste ciupercile calite si se continua calirea pana ce prazul incepe sa se moaie. Se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizare si pentru a nu se prinde ciupercile de fundul cratitei.
Cus-cus-ul se adauga in cratita si se amesteca cu o lingura de lemn pentru a nu se prinde de cratita. Se adauga in cratita si feliile de usturoi.
Peste amestecul de ghebe, praz si cus-cus se pune apa fiarta, sa le acopere de 2-3 degete. Se da in cateva clocote, la foc mare si apoi se introduce cratita in cuptorul incins al aragazului, pentru 15-20 de minute, timp in care cus-cus-ul se umfla si inglobeaza prazul si ghebele.
Inainte de introducerea cratitei in cuptor, se adauga mararul verde tocat marunt.
In timpul coacerii in cuptor, se amesteca in cratita, de 2-3 ori, pentru omogenizare. Daca este nevoie (cus-cus-ul nu s-a umflat suficient, cat sa ajunga cam cat un bob de orez rotund, inainte de fierbere), se mai adauga apa fiarta. Proportia (in volum) intre apa – amestec de cus-cus, ciuperci, praz sa fie de 2,5-3:1.
Se pregateste o salata de conopida inmiresmata.
Gurmetii adevarati nu pot refuza cateva feliute de ardei iute, imprastiate peste salata de conopida inmiresmata.
Preparatul este gata cand amestecul devine omogen si imprastie in bucatarie un miros care te ameteste in mod placut.
Preparatul se serveste cald, aburind, cu salata de conopida inmiresmata, tinuta la rece, in frigider.
Un pahar de vin alb, sec, rece, nu poate fi neglijat.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca nu ati scris inca meniul pentru sarbatoarea de Craciun, faceti-o cat mai aveti timp, fara a intra in panica specifica de sarbatori a celor care sunt obisnuiti cu „alegatura” si statul pe la cozi.