Parintii, bunicii si socrii mei, la fiecare mare sarbatoare religioasa si de multe ori duminica, ne adunau pe noi copiii in jurul mesei si impreuna transformam masa de pranz intr-o aniversare. Cu timpul au aparut la aniversari gineri si nurori, nepoti si stranepoti.
Ziua Romaniei care nu lipsea dintre aceste sarbatori (fie ea 23 August sau 1 Decembrie), ziua de 1 Mai si impreuna cu zilele de Craciun, Paste, zilele diferitilor sfinti de nume ai membrilor familiei, le sarbatoream asa cum se cuvine, cu mese bogate, tuica si vin, cu sufletul plin de bucuria intalnirii tuturor membrilor familiei, depanand amintiri frumoase despre cei plecati dintre noi.
Traditia s-a pastrat si in familia mea. Bucuria de a pastra traditia acestor adevarate sarbatori in familiile copiilor si a nepotilor mei, ar fi nemasurata.
Pe la inceputul anilor ’90 unul dintre primii gastronomi romani care isi fac simtita prezenta pe posturile de televiziune, Radu Anton Roman (Dumnezeu sa-l aiba in grija lui) ne prezenta in emisiunea sa de duminica, diverse preparate culinare, traditionale, romanesti. Asa a aparut ca o traditie recenta, ca la masa festiva in familie, de 1 Decembrie, de sarbatoarea nationala a Romaniei, sa se pregateasca fasole boabe cu ciolan. Obiceiul nou creat, a prins la popor, a fost preluat de multe familii de romani, de catre unele primarii si de diferiti candidati politici aflati in campanii electorale.
Anul acesta nu puteam rata ocazia de a pregati cateva retete mostenite de la parinti, avand ca baza fasolea boabe, ciolanul de porc si urechile de porc, afumate, varza murata. Nu putea lipsi vinul fiert si painea de casa.
Ingrediente de trebuinta in retete: 1 ciolan de porc, afumat, 2 urechi de porc, afumate, o varza murata, fasole boabe, verdeata (marar, leustean), sare grunjoasa, piper boabe, crengute de cimbru uscat, radacinoase (morcovi, telina, pastarnac, patrunjel), ceapa, usturoi, ardei gras, iaurt gras, ulei de masline, zeama de lamaie, ardei iute.
Pentru painea de casa voi scrie o reteta separata.
Marele secret al acestor preparate ! In oala de presiune se pun la fiert ingredientele de baza: ciolanul si urechile de porc, fasolea boabe, radacinoasele, ceapa, marar uscat. Se lasa la foc potrivit, sa fiarba 2,5-3 ore pana carnea se desprinde de pe os si urechile devin fragede, iar boabele de fasole sunt bine fierte.
Un alt mod de prezentare al retetelor mele ! Nu mi-am propus sa rescriu retete deja scrise, ci doar sa dau link-ul la acestea, cautand sa aduc doar comentarii noi, pe masura ce pun poze facute in ziua de 1 Decembrie.
Varza murata din anul acesta s-a facut repede pentru ca a fost cald afara, am „bolborosit” zilnic in ea si am folosit varza romaneasca bine coapta. De obicei folosesc varza cu frunza verde, cruda, mai necoapta. Anul acesta am mers pe ideea ca si in aprilie 2014 va fi cald si pana atunci varza murata trebuie consumata, daca nu vrei sa o arunci, deoarece face floare, se moaie si se acreste prea mult.
Pusa la desarat cateva ore, in apa rece, varza murata se taie fideluta, se stoarce bine intre maini si se amesteca cu ulei de masline, boia de ardei iute si boia de ardei dulce, marar verde tocat marunt.
Cand oala de presiune fluiera constant la foc potrivit, semn ca ingredientele au fiert deja, se trece la separarea lor pentru prepararea tuturor retetelor programate, avand ca baza fasolea boabe, urechile si ciolanul de porc.
Primele se scot urechile de porc din oala de presiune, se taie fasii de 1 cm grosime si se pregateste delicatesa din urechi de porc afumate. Imi este greu sa nu provoc gurmetii profesionisti la un asa festin.
Se scot din oala de presiune cateva polonice cu boabe de fasole, care se freaca cu ulei de masline si usturoi pisat pentru a prepara vestita fasole batuta cu ceapa prajita si varza murata. Adevaratii gurmanzi vor intelege cu siguranta termenul „vestit” utilizat in fraza precedenta.
Din alte cateva polonice cu boabe de fasole si ceva zeama in care au fiert toate cele, impreuna cu ciolanul de porc se pregateste iahnia de fasole boabe cu ciolan de porc afumat, pregatit la cuptor adaugand ceapa prajita si introducand preparatul la cuptor, sa prinda ciolanul ceva crusta si sa se rumeneasca soricul devenind crocant.
Pusa in farfurie, iahnia de fasole boabe cheama prin mirosul imbatator de afumatura si fasole, dar si prin aspectul unic, pe viitorii gurmanazi profesionisti sa se aseze in graba, la masa. Soriciul crocant nu poate lasa indiferent nici pe cel mai mofturos dintre copii.
Ce a mai ramas in oala de presiune ? In zeama in care au fiert ingredientele, radacinoasele si boabe de fasole, se adauga ceapa prajita si marar verde tocat marunt. Se acreste dupa gust, cu otet alimentar din vin alb de 9 grade. Se da in cateva clocote, timp in care, toti ai casei au timp sa se aseze in jurul mesei. Ciorba de fasole boabe se pregateste respectand reteta din fasolea boabe la romani.
Ciorba de fasole boabe se serveste fierbinte cu ardei iute si paine calda, preparata in cuptorul minune. O lingura de otet din vin sau din otet de mere si miere, adaugata in ciorba, poate fi un deliciu suplimentar. Se presara deasupra leustean verde/ uscat pentru un gust deosebit.
Era sa uit tocmai vinul fiert. Folosesc vinul casei rosu din struguri, fiert cu putin zahar, 1 baton de scortisoara si 2-3 cuisoare.
Toate preparatele se servesc cu paine si cu varza murata. Se trage aer in piept de deasupra cestii cu vin fiert si se ia cate o dusca din ceasca.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fiti mereu mandri ca sunteti romani. Duceti peste mari si tari obiceiurile noastre stramosesti. Ar fi pacat sa se piarda obiceiuri atat de frumoase. Luati tot ce este frumos de la mosii si stramosii vostri.